8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας από τη Μάρα Κουτσού

 Μια ημέρα, χίλιες σκέψεις από τη Μαρία Κουτσού

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Μέρα Της Γυναίκας» και γιορτάζεται κάθε χρόνο προς τιμή των δικαιωμάτων την γυναίκας. Αυτή η μέρα  μας δίνει την αφορμή να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες και τις ικανότητες μιας γυναίκας καθώς και το έργο που προσφέρει στην κοινωνία. Ο ρόλος μιας γυναίκας δεν είναι μόνο να φροντίζει την οικογένειά της και να αναθρέφει τα παιδιά της, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων μιας χώρας, ασκώντας ένα επάγγελμα, κάνοντας ανακαλύψεις ή μεταδίδοντας μηνύματα, όπως έκαναν τρεις –και άλλες  πολλές ακόμη-  γυναίκες από διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας, με διαφορετικούς αλλά εξίσου σημαντικούς τρόπους.

 

  1. 1.      Margaret Hamilton

 

H Margaret Hamilton, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, είναι η γυναίκα που χάρη στον κώδικα που ανέπτυξε, έγινε δυνατή για πρώτη φορά η πραγματοποίηση της πτήσης του Apollo11 στο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Margaret Hamilton, γεννημένη το 1936 και έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της, βρέθηκε στο Εργαστήριο CharlesStarkDraper του MIT, όπου γινόταν οι μελέτες για την αποστολή του Apollo στο διάστημα. Κατά την διάρκεια της αποστολής του Apollo 11, επινόησε τον κώδικα που θα έστελνε τους ειδικά εκπαιδευμένους αστροναύτες στο φεγγάρι. Από την αρχή, επέμενε πως ο υπολογιστής – που είχε κατασκευαστεί ειδικά για την αποστολή αυτή – θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα πάντα, ακόμη κι αυτά που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει. Υποστήριζε πως το ανθρώπινο λάθος δεν είναι ποτέ απίθανο, όσο καλά εκπαιδευμένο ή έμπειρο είναι το πλήρωμα. Η NASA, από την πλευρά της, διαφωνούσε. Ήταν βέβαιη πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να σφάλλουν οι αστροναύτες. Τελικά, χωρίς να το περιμένει, τους έπεισε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός λογισμικού που θα ήταν σε θέση να διορθώσει κάθε αδυναμία. Όπως φάνηκε, η Margaret είχε δίκιο. Το λάθος έγινε. Προσεγγίζοντας τη Σελήνη, η μηχανή του διαστημόπλοιου παρουσίασε σημάδια υπερφόρτωσης, πράγμα που σήμαινε πως ήταν επικίνδυνο για το πλήρωμα να επιχειρήσει την διαδικασία της προσεδάφισης. Εξαιτίας της πανέξυπνης προγραμματίστριας, ο υπολογιστής του Απόλλων 11 κατάφερε να κάνει shut down κάποιες λειτουργίες που έτρεχαν εκείνη τη στιγμή προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κάθοδος προς το φεγγάρι. Έτσι, χάρη στον κώδικά της, όχι μόνο ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη, αλλά η κατάσταση σώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο κώδικας αυτός αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμος και η Margaret απέσπασε  διάφορα  βραβεία για την προσφορά της στην ανθρωπότητα –μεταξύ των οποίων και αυτό του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας το 2016 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ BarackObama.

 

Simon de Beauvoir

 

 

Η Simon de Beauvoir μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο αναγνωρισμένο παράδειγμα γυναίκας που άλλαξε τον κόσμο κι αυτό γιατί, χάρη στην ίδια, μπορούμε να μιλάμε σήμερα για φεμινισμό. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία που έχουν κάνει την διαφορά και αποτελούν τεράστιο κομμάτι για την γυναικεία ύπαρξη με πρώτο και ίσως κυριότερο το <<Δεύτερο Φύλο>> . Γεννήθηκε το 1908 και παραβλέποντας το πρώιμο στάδιο της τότε κοινωνίας, η ίδια δεν δείλιασε να αποδεικνύει κάθε στιγμή της ζωής της  την ελεύθερη φύση της και την δυνατή πίστη της στις γυναίκες.

 

  1. 1.      Marie Curie

 

H Marie Curie άλλαξε τον κόσμο παραπάνω από μια φορά. Ήταν η γυναίκα που διατυπώνει μία τολμηρή θεωρία, ότι τα ορυκτά που εκπέμπουν χωρίς εξωτερική επίδραση ακτινοβολία, πρέπει να περιέχουν ένα νέο χημικό στοιχείο. Διαπιστώνει ότι η ραδιενέργεια είναι μία «ατομική ιδιότητα» του ουρανίου και παρατηρεί ότι υπάρχουν ορυκτά του ουρανίου, περισσότερο ραδιενεργά από το ίδιο. Επομένως, τα ορυκτά αυτά πρέπει να περιέχουν νέα ραδιενεργά στοιχεία. Στο εργαστήριο αναζητά ποιες άλλες ουσίες εκτός του ουρανίου είναι ραδιενεργές. Το 1898 ανακαλύπτει δύο νέα στοιχεία. Το πολώνιο –ονομάστηκε προς τιμήν της πατρίδας της- και το ράδιο. Δύο ισχυρά ραδιενεργά στοιχεία. Μελέτησε  τα φαινόμενα της ραδιενέργειας σε συνεργασία με τον σύζυγό της, PierreCurie.  Αποκτά τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας. Αυτή η πολλαπλή προσφορά στην κοινωνία την μετέτρεψαν στην σημαντικότερη γυναίκα επιστήμονα, η οποία  τιμάται μέχρι και σήμερα.

 

Μάρα Κουτσού Γ3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης