Τζέιν Έυρ από τη Μαριάνθη Σοφιάδου

Τζέιν Έϊρ της Σαρλότ Μπροντέ

Η Τζέιν Έϊρ είναι μία φτωχή και ορφανή κοπέλα. Αναγκάζεται να μεγαλώσει με την θεία της, η οποία είναι πολύ σκληρή και της συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο. Όταν η Τζέιν γίνεται δέκα χρονών , η θεία της την στέλνει να ζήσει στο ορφανοτροφείο του Λόγουντ. Αργότερα, προσλαμβάνεται ως γκουβερνάντα της μικρής Αντέλ στον πύργο του Θόρνφιλντ. Εκεί διαμένει ο κύριος Ρότσεστερ με τον οποίο η Τζέιν ερωτεύεται και είναι έτοιμη να παντρευτεί. Όμως, την ημέρα του γάμου τους αποκαλύπτεται το σκοτεινό μυστικό του άντρα που αγαπάει. Ο Ρότσεστερ είναι ήδη παντρεμένος με την Μπέρθα Μέισον, μία τρελή γυναίκα, την οποία έχει κλειδωμένη στη σοφίτα του πύργου. Έτσι, η Τζέιν εγκαταλείπει το Θόρνφιλντ και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Σαιν Τζον, ενός πάστορα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί διδάσκει σε φτωχά κορίτσια. Μάλιστα είναι έτοιμη να ακολουθήσει τον Σαιν Τζον στην Ινδία με σκοπό να τον βοηθήσει στο ιεραποστολικό του έργο. Όμως, η θύμηση του κυρίου Ρότσεστερ και η αγάπη της για αυτόν θα την οδηγήσουν και πάλι πίσω στο Θόρνφιλντ.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Σαρλότ Μπροντέ εκδίδει την Τζέιν Έϊρ το 1847 με το ανδρικό ψευδώνυμο Currer Bell, για να μην λογοκριθεί. Αμέσως γνωρίζει τεράστια επιτυχία και προκαλεί τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιδράσεις από το κοινό και τους κριτικούς. Η Μπροντέ στο μυθιστόρημά της περιγράφει τη βικτωριανή κοινωνία και την αυστηρή της ιεραρχία. Βασικά κοινωνικά θέματα του βιβλίου είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η υποτίμηση του γυναικείου φύλου.

Το στοιχείο που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι μία δυναμική γυναίκα, η οποία παρά τις αντιξοότητες της εποχής, επιλέγει τον δρόμο της μόρφωσης προκειμένου να γίνει ανεξάρτητη. Ο λόγος που το επέλεξα και το προτείνω είναι ότι η ιστορία που αφηγείται έχει διαχρονική σημασία και κυρίως οι γυναίκες κάθε εποχής μπορούν να ταυτιστούν με την ηρωίδα.

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΦΙΑΔΟΥ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης