Ζώα του πλανήτη

ΑΠΟ: ΧΑΡΑΤΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - Δεκ• 21•20

                                                                                               Άρθρα για τα ζώα

Χταπόδι
Λ.Τ.
xtapodi
Το χταπόδι είναι καφέ προς το κόκκινο και ζει μέσα στη θάλασσα. Το χταπόδι τρώει μικρούς αχινούς, αστακούς, αλλά και καβούρια. Το χταπόδι ζει περίπου 3-5 χρόνια. Όταν τρομάζει βγάζει μελάνι και αυτό το βοηθάει, ώστε να μην το σκοτώσουν οι ψαράδες.

Πολική αρκούδα
Γ.Κ.

ark1 ark3 ark2
Η πολική αρκούδα, γνωστή σαν λευκή αρκούδα, ζει στις Αρκτικές περιοχές. Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος. Η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους την προστατεύουν από το κρύο. Ζευγαρώνει κάθε 3 μήνες. Κυνηγά στην ξηρά, στον πάγο και μέσα στο νερό. Τρώει 20 κιλά φαγητό σε μία ώρα.

Αγριόχοιρος
Μ.Α.
αγριοχοιρος 1 αγριογουρουνο2
Ο αγριόχοιρος λέγεται αλλιώς και αγριογούρουνο.
Το αγριογούρουνο ζει σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο και τη νότια Ασία.
Πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα υπήρχε παντού. Σήμερα όμως το συναντάς στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Σάμο και την Πελοπόννησο.
Το αγριογούρουνο τρώει βελανίδια, κάστανα και διάφορα φρούτα και καρπούς. Το αγριογούρουνο φτάνει τα 170-200 κιλά βάρος, μυρίζει και ακούει πολύ καλά, αλλά δεν βλέπει και πολύ καλά. Ο χρωματισμός του είναι από καφεκόκκινος, γκρι ως μαύρος.
Τα αγριογούρουνα πάνε σε ομάδες που είναι η μητέρα και τα μικρά των τελευταίων δύο ετών. Συχνά ενώνονται πολλές ομάδες μαζί και γίνονται κοπάδι. Αρχηγός της ομάδας είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία θηλυκό.
Το αγριογούρουνο λατρεύει τα λασπόλουτρα, που διώχνουν και τα παράσιτα.

Χελιδόνι
Δ.Κ.
χελιδονι
Το χελιδόνι είναι αποδημητικό πτηνό και ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων.

Τίγρη
Α.Τ.
τιγρη
Κανένα ζώο δεν επηρέασε την τέχνη, τη λογοτεχνία και τη θρησκεία όπως η τίγρη.
Προτού υπάρξουν πυροβόλα όπλα , η τίγρη είχε ελάχιστους φυσικούς εχθρούς, ήταν ελεύθερη να κατοικεί και να κυνηγά από την Ινδία ως τη Σιβηρία, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό. Ήταν η αληθινή< βασίλισσα> της ζούγκλας.
Σήμερα ο πληθυσμός τους κυμαίνεται γύρω στα 6.000 και καλύπτει μια περιοχή που εκτείνεται από την Ινδία μέχρι τις ακτές της ανατολικής Ρωσίας, απέναντι από την Ιαπωνία.
Το χαρακτηριστικό χρώμα του τριχώματος της τίγρης της επιτρέπει να «χάνεται» μέσα στη βλάστηση, οπού κινείται αθόρυβα πάνω στα μαλακά της ποδιά που τη φέρνουν σε απόσταση αναπνοής από την ανυποψίαστη λεία. Η εξαιρετικά ανεπτυγμένη όραση και ακοή τη βοηθούν να προσανατολίζεται ακόμη και τις πιο σκοτεινές νύχτες. Ο σκελετός και οι δυνατοί μυς της δίνει τη δύναμη και την ταχύτητα να πιάνει και μεγάλα θηράματα, όπως ελέφαντες. Τα ποδιά της και τα κοφτερά της δόντια μεταβάλλονται σε φοβερά όπλα,με τα οποία συγκρατεί και σκοτώνει τα άτυχα ζώα. Το χρώμα του τριχώματος, το οποίο ποικίλει από πορτοκαλί μέχρι κίτρινο, και οι τυπικές μαύρες ραβδώσεις συμπληρώνουν το πορτρέτο ενός αρίστου κυνηγού.

Λιοντάρι
Χ.Λ
λιονταρι
Ο Λέων ή λιοντάρι είναι σαρκοφάγο αιλουροειδές θηλαστικό της οικογένειας των αιλουροειδών, το οποίο ζει στην Αφρική, από το Σουδάν και νοτιότερα, στην Ασία, μεταξύ Βομβάης και δέλτα του Ινδού ποταμού, και στην Αμερική. Χώροι κατοικίας του είναι οι σαβάνες και οι στέπες, αποφεύγει τις ερήμους και τα μέρη της υψηλόκορμης βλάστησης, ζει μόνο και σπάνια κατά ζεύγη. Προτιμά τις μεγάλες πεδιάδες με πυκνή βλάστηση και τις πηγές νερών, ώστε εκεί να αρπάζει τα φυτοφάγα ζώα.
Ένα αναπτυγμένο αρσενικό έχει μήκος 2 -2,5 μέτρα ύψος από το έδαφος και βάρος 200-250 κιλά. Η δύναμή του είναι εξαιρετική, αφού μπορεί να σύρει το πτώμα ενός αλόγου επί 100 μέτρα και να πηδήσει τοίχο δύο μέτρων μ” ένα μοσχάρι στο στόμα του.
Η όραση, η ακοή και η όσφρηση είναι πολύ αναπτυγμένες. Το χρώμα του είναι ενιαίο και ποικίλλει ανάλογα με τα είδη και τις συνθήκες διαβίωσής του από λευκοκίτρινο μέχρι το σκούρο καστανό. Το αρσενικό από τον 3ο χρόνο της ηλικίας του φέρει χαίτη καστανόξανθη ή μαυριδερή, από την οποία διακρίνεται από το θηλυκό, και θύσανο στην ουρά του, την οποία χρησιμοποιεί ως τιμόνι και ως όπλο για να χτυπά τον αντίπαλό του.
Είναι το οκνηρότερο από όλα τα αιλουροειδή. Όλη την ημέρα αναπαύεται κρυμμένο σε θάμνους ή σπηλιές και τη νύχτα αναζητά την τροφή του. Το βήμα του είναι μεγάλο γι” αυτό μπορεί να διατρέξει μεγάλες αποστάσεις. Η επίδραση του βρυχηθμού του στα άλλα ζώα είναι καταπληκτική. Οι λεοπαρδάλεις και οι ύαινες σταματούν τις φωνές τους, οι πίθηκοι βγάζουν απεγνωσμένες φωνές και ανεβαίνουν στα δέντρα, οι αντιλόπες τρέχουν να σωθούν, τα πρόβατα ζητούν ασφαλές μέρος, οι καμήλες λυγίζουν τα πόδια τους και τα άλογα χλιμιντρίζουν. Οι βρυχηθμοί φανερώνουν συνήθως ότι είναι χορτάτο και ακίνδυνο.
Για να συλλάβουν την τροφή τους στήνουν ενέδρα και ορμούν ξαφνικά στα ανυποψίαστα περαστικά θηλαστικά. Έχουν αιχμηρούς κυνόδοντες και ισχυρούς τραπεζίτες για να σπάζουν τα κόκαλα των θυμάτων τους. Για κάθε ζώο έχουν ιδιαίτερο τρόπο σύλληψης. Ένα ενήλικο λιοντάρι μπορεί να φάει μέχρι 25 κιλά κρέας σε ένα γεύμα.

Σχολιάστε

Top