«Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι την θύρα»

oribas«Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι την θύρα»

Η φράση αποδίδεται στον Πλάτωνα και ήταν γραμμένη στην είσοδο της Ακαδημίας του (Ακαδημία Πλάτωνος).

Η Ακαδημία ιδρύθηκε στην Αθήνα γύρω στο 387 π.Χ από τον Πλάτωνα και έκλεισε οριστικά το 529, όταν καταργήθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Βρίσκονταν σε ένα άλσος του προαστίου των Αθηνών την Ακαδήμεια, αφιερωμένο στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο, από το όνομα του οποίου προέρχεται και η ονομασία της. 

Η Ακαδημία συνέχισε τη λειτουργία της σε όλην την περίοδο της ελληνιστικής περιόδου για να διακοπεί η λειτουργία της για τέσσερα χρόνια κατά τον Πρώτο Μιθριδατικό Πόλεμο και την φυγή του Φίλωνα της Λάρισας στο 88 π.Χ. στη Ρώμη. Καθ” όλη τη διάρκειά της των εννιακοσίων δέκα έξι ετών ακμάζει, υπολειτουργεί, παρακμάζει αλλά και αναγεννάται.

Όταν άρχισε το 88 π.Χ. ο Πρώτος Μιθριδατικός Πόλεμος ο Φίλων ο Λαρισαίος εγκατέλειψε την Αθήνα και κατέφυγε στη Ρώμη, όπου φαίνεται να παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Το 86 π.Χ., ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας πολιόρκησε την Αθήνα προκαλώντας μεγάλη καταστροφή και λεηλατώντας την Ακαδημία.

Ο τελευταίος «χρησμός» τον οποίο έδωσε το Μαντείο των Δελφών είναι πασίγνωστος. Είναι η απάντηση προς τον Ιουλιανό (Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, Λατ. Flavius Claudius Julianus, 331 ή 332 — 26 Ιουνίου 363μ.Χ) τον αποκληθέντα Παραβάτη που είχε στείλει τον γιατρό  Οριβάσιο να αναζωογονήσει το Μαντείο.

 

Το άρθρο αποτελεί επιλογή κειμένου από την σελίδα της http://el.wikipedia.org/wiki/

H επιλογή του κειμένου και των πολυμέσων έγινε από τη Δρ. Σ.Πατσιομίτου

 

 

Σχολιάστε

Top