Γυρίστε τον Γαλαξία με Ώτο Στοπ

Ντάγκλας Άνταμς

«Γυρίστε τον Γαλαξία με Ώτο Στοπ»

«Φορντ», είπε, «υπάρχει ένας άπειρος αριθμός μαϊμούδων έξω που θέλουν να μας μιλήσουν για ένα σενάριο για τον Άμλετ που έχουν κάνει»

Ο Άρθουρ Ντέντ είναι ένας απλός άνθρωπος, γύρω στα τριάντα, ψηλός, με σκουρόχρωμα μαλλιά, λίγος νευρικός. Δούλευε σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Το κλίμα του Λονδίνου τον άγχωνε οπότε μετακόμισε αλλού. Είναι επίσης ο τελευταίος άνθρωπος στον Γαλαξία.The Hitchhikers2

Βλέπετε, η τύχη δεν συμπαθεί πολύ τον Άρθουρ. Όλα ξεκίνησαν μία συνηθισμένη μέρα, όταν κάποιοι άνδρες ήρθαν να κατεδαφίσουν το σπίτι του για να φτιάξουν έναν δρόμο. Εκείνος προσπάθησε να τους σταματήσει. Φυσικά, δεν πρόλαβε να κάνει πολλά μιας και κάποιοι άλλοι ήρθαν για να κατεδαφίσουν τον πλανήτη του και να φτιάξουν έναν μεγαλύτερο δρόμο, μία λεωφόρο που θα περνούσε από το ηλιακό σύστημα των ανθρώπων. Ευτυχώς ή δυστυχώς για τον Άρθουρ μας, ο καλύτερος του φίλος, ένας άνδρας ονόματι Φορντ Έσκορτ, έτυχε να είναι εξωγήινος, παγιδευμένος για δεκαπέντε χρόνια στον απλοϊκό, μικρό μας πλανήτη. Δεν περνούσαν, βλέπετε, και πολλά διαστημόπλοια από τη Γη, οπότε ο Φορντ αδυνατούσε να κάνει ώτο στόπ. Όπως και να έχει, μετά από μία σειρά εξαιρετικά αλλόκοτων γεγονότων, ο Άρθουρ και ο Φόρντ βρέθηκαν εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, έχοντας ξεφύγει λίγα δευτερόλεπτα πριν την καταστροφή -εε, συγγνώμη, την κατεδάφιση- του πλανήτη. Η συνηθισμένη μέρα του Άρθουρ είχε γίνει ξαφνικά ιδιαίτερα ασυνήθιστη…

The Hitchhikers quoteΤώρα λοιπόν, ο δύστυχος επιζών θα βρεθεί να ταξιδεύει τον Γαλαξία με μία αξιοπερίεργη παρέα όντων. Τι θα συναντήσει; Ρομπότ με κατάθλιψη; Ναι, στα σίγουρα. Φάλαινες που κάποτε ήταν πύραυλοι; Γιατί όχι! Ποντίκια φιλοσόφους που αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα της ζωής; Δεν θα ήταν άξια περιπέτεια αν δεν τα γνώριζε! Τα δελφίνια ήταν ιδιαίτερα ευγνώμονα και το εστιατόριο στο τέλος του Σύμπαντος έχει εμπλουτισμένο μενού. Μην ανησυχείτε όμως, όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστεί ο Άρθουρ βρίσκονται μέσα σε ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα πολύτιμο βιβλιαράκι, το οποίο θα τον συνοδεύσει σε όλα τα επικίνδυνα ταξίδια του…το  «Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ»!

Το βιβλίο ξεκίνησε ως σειρά στο ραδιόφωνο, αλλά σύντομα πέρασε στα χέρια των θαυμαστών με τη μορφή σειράς βιβλίων, εκ των οποίων το πρώτο είναι το «Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ» (The Hitch-Hiker’s Guide to the Galaxy). Το δεύτερο κυκλοφόρησε με το όνομα «Το ρεστωράν στο τέλος του σύμπαντος» (The Restaurant at the End of the Universe), ενώ το τρίτο ονομάστηκε «Η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα» (Life, the Universe and Everything) και το τέταρτο «Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια» (So Long and Thanks for All the Fish). Ακολούθησαν άλλα δύο βιβλία και μία ομώνυμη ταινία.

Κάθε βιβλίο κρύβει περισσότερες εκπλήξεις από το προηγούμενο. Ο Ντάγκλας Άνταμς καταφέρνει μέσα σε μερικές σελίδες να δημιουργήσει χαρακτήρες με πολύπλοκες προσωπικότητες και προσωπικούς σκοπούς, αλλά που ταυτόχρονα είναι ο ένας πιο ξεκαρδιστικός από τον άλλον. ΤαThe Hitchhikers books βιβλία συστήνουν στον αναγνώστη έναν ολοκαίνουργιο και γεμάτο θαύματα κόσμο, καθώς ο  χαλαρός και ανέμελος τόνος του αφηγητή κάνει και τις πιο απίθανες καταστάσεις να δίνουν την εντύπωση πως βγάζουν νόημα. Παρέχει στον αναγνώστη με μία καλή δικαιολογία να διπλωθεί από τα γέλια. Κρατάτε λοιπόν το βιβλιαράκι σφιχτά, γιατί θα χρειαστείτε βοήθεια αν ποτέ βρεθείτε αιχμάλωτοι των Vogons και γίνεται θύματα της πραγματικά επώδυνης ποίησής τους!

-Ηχώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης