“Μια πεταλούδα που σώζει τον κόσμο”

Τα πρώτα χρόνια

         Η Julia Lorraine Hill γεννήθηκε το 1974 στο Mount Vernon του Missouri. Ζούσε σε ένα τροχόσπιτο μήκους 32 ποδιών με τον πατέρα της Ντάλε, τη μητέρα της Κάθι και τους αδελφούς της Μάικ και Νταν. Από μικρό παιδί λάτρευε τη φύση. Με την οικογένειά της πήγαινε μάλιστα πολύ συχνά για ορειβασία. Στην ηλικία των έξι ετών, κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής στην εξοχή,  μια πεταλούδα κάθισε στο δάχτυλό της και τη συνόδευσε για το υπόλοιπο της πεζοπορίας. Από αυτό το περιστατικό πήρε το παρατσούκλι “butterfly”.

Το ατύχημα που της άλλαξε τη ζωή

           Το 1996, σε ηλικία μόλις 22 ετών, ένα ατύχημα έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της. Η Julia μετά από διασκέδαση με φίλους και, καθώς ήταν η μόνη νηφάλια, αναλαμβάνει να οδηγήσει και να τους μεταφέρει στο σπίτι. Τραγική ειρωνεία, το αυτοκίνητό τους συνθλίβεται από τη σύγκρουση με ένα άλλο αμάξι, του οποίου ο οδηγός ήταν… μεθυσμένος!  Τραυματίζεται βαριά. Το τιμόνι του οχήματος διεισδύει στο κρανίο της. Της πήρε σχεδόν ένα χρόνο εντατικής θεραπείας, ώστε να καταφέρει να περπατήσει και να μιλήσει ξανά, όπως πριν. Ωστόσο, η Julia δηλώνει πως χάρη σε αυτό το απαίσιο ατύχημα κατάφερε να βρει ξανά τον δρόμο της στη ζωή. Το ατύχημα την “ξύπνησε” και την έκανε να καταλάβει πως το σημαντικό είναι να ζεις την κάθε στιγμή ξεχωριστά και να κάνεις ό,τι μπορείς για το γενικό καλό.

Η Ζωή της 

Μετά την ανάρρωσή της η Julia ταξίδεψε στην Καλιφόρνια, ταξίδι το οποίο θα αποτελούσε και το σημείο επανεκκίνησης της ζωής της.  Το 1997, έγινε μέλος μιας ομάδας ακτιβιστών, γνωστοί και ως “tree sitters”, στη βόρεια Καλιφόρνια, οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην εκρίζωση των δέντρων και την αλόγιστη υλοτομία από την εταιρεία “Pacific Lumber”. Καταλαμβάνοντας τα δέντρα, με κίνδυνο της ζωής τους, προσπαθούσαν να τα προστατεύσουν. Τον Δεκέμβριο του 1997 ως tree sitter επανήλθε και κατάφερε να ζήσει μέσα στη Luna, μία γιγάντια Σεκόγια, για περισσότερο από δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στη  Luna είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, άσχημες καιρικές συνθήκες και παρενοχλήσεις από την Pacific Lumber.

Το κουράγιο και η επιμονή της, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων και η Hill έγινε διάσημη για τις οικολογικές της ανησυχίες. Μόνο τότε, τον Δεκέμβριο του 1999 η Julia αποφάσισε να αφήσει τη Luna. Παρά τη νίκη της, η Luna  δεν παρέμεινε ανέγγιχτη. Ένα χρόνο μετά βάνδαλοι προσπάθησαν να κόψουν το δέντρο με ένα πριόνι. Ευτυχώς οι προσπάθειες των γεωπόνων να «θεραπεύσουν» το τραυματισμένο δέντρο έπιασαν τόπο, καθώς κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τη Luna με καλώδια από χάλυβα. Τέλος, το 2002 τη συνέλαβαν στο Εκουαδόρ,  όπου διαδήλωνε ενάντια στην δημιουργία ενός αγωγού πετρελαίου που απειλούσε με καταστροφή τα δάση των Άνδεων. Τελικά την απέλασαν μαζί με άλλους διαδηλωτές.

Η προστασία που προσέφερε η Julia στη Luna ήταν μόνο η αρχή των ακτιβιστικών της δράσεων,  που θα ακολουθούσαν για τη Hill. Έγραψε δύο βιβλία τα οποία έγιναν best seller: Η κληρονομιά της Luna και ένα περιβαλλοντολογικό εγχειρίδιο με τίτλο  Ένας κάνει τη διαφορά”. Επίσης ίδρυσε το “Circle of Life Foundation”, ένα περιβαλλοντικό ίδρυμα, που μεταμορφώθηκε στο “Engage Network”, μια μη κερδοσκοπική ακτιβιστική ομάδα.

Σήμερα 

Η Hill εργάζεται μέχρι και σήμερα για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς σκοπούς, ενώ πάντα σκέφτεται την επόμενη ηθική της δέσμευση: « Η φροντίδα των δέντρων και η όλη δράση μου σχετικά με τα δάση, δημιούργησαν αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο ρόλο που η Julia Butterfly Hill εκπληρώνει. Την ίδια στιγμή όμως πάντα ψάχνω για τον επόμενο ιδανικό σκοπό και είναι τόσο εύκολο για μένα να παραμείνω πιστή σε αυτόν τον ρόλο που εγώ και αυτός ο κόσμος συν-δημιουργήσαμε. Αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν πτυχές αυτού που μπορούν να βελτιωθούν!». 

Συμπεράσματα

Η δράση της Hill υπήρξε ένα πρότυπο παραδειγματισμού προς εμάς, για να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και ως αποτέλεσμα να μας οδηγήσει σε πρωτοβουλίες για την προστασία του πλανήτη μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες, ατομικές και συλλογικές δράσεις, ώστε να ευαισθητοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να βοηθήσουν στην (σωστή) αποκατάσταση της ισορροπίας του περιβάλλοντος. Ακόμα, χρειάζεται η βοήθεια των ΜΜΕ, για την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος αυτού, έτσι ώστε να ξεκινήσουν να προβάλλονται στον κόσμο συνειδητοποιημένοι πολίτες, όπως η Hill και όχι άτομα με πλούτο που αδιαφορούν πλήρως για το κοινό καλό, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για τη δημοσιότητα.

https://www.flowmagazine.gr/julia_-butterfly_-hill_i_petalouda_ton_dason/

 

Αργύρης Αμουντζάς, Ιωάννα Βίτσιου, Γιώργος Κασπίρης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης