“Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η ύπαρξη της γενιάς μου”

Με αφορμή τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας, πολλοί άνθρωποι ανέλαβαν και αναλαμβάνουν δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ένας από αυτούς είναι ο XiuhtezcatlRoske-Martinez, δικηγόρος, ακτιβιστής, hip-hop καλλιτέχνης και συγγραφέας.article

Ο XiuhtezcatlRoske-Martinez γεννήθηκε στο Κολοράντο των Η.Π.Α., αλλά μεγάλωσε στο Μεξικό. Σε νεαρή ακόμη ηλικία άρχισε να ενδιαφέρεται για τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πριν ακόμα συμπληρώσει τα 18 χρόνια της ζωής του, είχε δώσει 3 ομιλίες TED για την περιβαλλοντική πολιτική, και είχε πραγματοποιήσει μία ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της καύσης των ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη. Επιπλέον, είναι διευθυντής του παγκόσμιου περιβαλλοντικού ακτιβιστικού οργανισμού «EarthGuardians», ιδρυτικό μέλος του οποίου αποτέλεσε η μητέρα του.

Ο Martinez μαζί με τα αδέλφια του, συνεργάστηκε με διάφορους καλλιτέχνες. Μέσα από τα τραγούδια τους μιλούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους νέους. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “GenerationRise” κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2014 και περιλαμβάνει τραγούδια, τα οποία μιλούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πολιτείας του Κολοράντο. Την άνοιξη του  2018, κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τραγούδια, όπως τα «SageUp» και «Young», τα οποία είχαν παρόμοιο περιεχόμενο.

Το 2013 βραβεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα με το “US Volunteer Award” για τη συνολική του δράση για το κλίμα. Επίσης, το 2018 στον διαγωνισμό MTV Europe Music Awards κέρδισε το βραβείο “Generation Change Award”. Αναμφίβολα, όλες οι δράσεις του αποδείχθηκαν πολύ σημαντικές για την βελτίωση του περιβάλλοντος, αφού κατάφερε να ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο πλήθος, κυρίως νέων ανθρώπων. Συνεχίζει να αγωνίζεται με πάθος για αυτό και ευελπιστεί πως με την επίδραση του πολλοί ακόμα άνθρωποι θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Ο Martinez έχει ένα μοναδικό ταλέντο να συνδέει τους ανθρώπους μέσα από την λαϊκή παράδοση. Έχει επίσης την ξεχωριστή δύναμη να μοιράζεται το μήνυμα των ιθαγενών ριζών του για να υπηρετεί καλύτερα τον πλανήτη και να φαντάζεται ένα νέο μέλλον για τη γενιά του. Συνεχίζει να αγωνίζεται με πάθος για αυτό και ευελπιστεί πως με την επίδραση του πολλοί ακόμα άνθρωποι θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του πλανήτη μας

 

Πηγές:

https://www.earthguardians.org/xiuhtezcatl

https://en.wikipedia.org/wiki/Xiuhtezcatl_Martinez

 

Γιάννης Μώρος

Παντελής Μπαρμπαρέκος

Παναγιώτης Ντάνος

Ηλίας Τζιώρας

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης