«Ύπνος, ένα ζήτημα ζωής»

«Ύπνος, ένα ζήτημα ζωής» 

«Πέντε λεπτά ακόμη!», «Ναι, τώρα έρχομαι», «Εντάξει, θα πάω στο κρεβάτι μου σε μισό λεπτό». Οι γονείς ακούνε πολύ συχνά τέτοιου είδους φράσεις. Το παιδί, αρνείται να πάει για ύπνο. «Εντάξει, σε λίγο θα αποκοιμηθεί». Οι γονείς, πολλές φορές, αφήνουν τα παιδιά τους να κοιμούνται όποια ώρα θέλουν, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Τα ίδια τα παιδιά, δεν είναι συνεργάσιμα και δεν κάνουν προσπάθειες να βελτιώσουν το πρόγραμμα του ύπνου τους. Τι επιπτώσεις μπορεί όμως αυτό να έχει στην υγεία τους;

Η έλλειψη ύπνου μόνο κακά μπορεί να προσφέρει στο παιδί. Αρχικά, το παιδί δεν ξεκουράζεται αρκετά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα μαθήματα, τις υποχρεώσεις και στην καθημερινότητά του. Επιπλέον, ίσως αποκτήσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του, αφού δεν θα έχουν ξεκουραστεί οι μύες και η καρδιά του αρκετά. Τέλος, επιβραδύνεται η ανάπτυξή του.

Ο ύπνος μπορεί να προσφέρει περισσότερα στο παιδί απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Αρχικά, ενισχύεται η εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση των αναμνήσεων της ημέρας στον εγκέφαλο. Έτσι, το παιδί απομνημονεύει καλύτερα τα πράγματα που διδάχτηκε στο σχολείο. Ακόμα, με τις πολλές ώρες ύπνου, οι μύες του εγκεφάλου και η καρδιά ξεκουράζονται. Επιπλέον, η ανάπτυξη του παιδιού δεν διαταράσσεται. Με αυτούς τους τρόπους, το παιδί παραμένει υγιές.

Εκτός από τα παραπάνω, με τον ύπνο ελέγχεται το αίσθημα της πείνας κι έτσι διατηρείται ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Τέλος, με τον ύπνο τα παιδιά ξεκουράζονται, κι έτσι αυξάνεται η προσοχή τους στο σχολείο, καθώς μπορούν και συγκεντρώνονται με μεγαλύτερη ευκολία.

Οι ώρες τις οποίες τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται, είναι διαφορετικές ανά ηλικία. Ένα νεογέννητο πρέπει να κοιμάται 12 – 18 ώρες, ένα πολύ μικρό παιδί (περίπου τριών ετών) 11-14 ώρες την ημέρα, ένα νήπιο 11-13 και ένας έφηβος 8–10.

Ο ύπνος είναι πιο σημαντικός για τα παιδιά απ’ όσο πιστεύαμε. Για να μπορούν να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα και τις δυσκολίες τις, είναι απαραίτητος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης