ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2021 Συμμαθητές, σας χαιρετούμε. Κάποιοι δεν ξέρουν τι είναι το Απροειδοποίητο, (όπως ας πούμε οι περισσότεροι της πρώτης), και κάποιοι υποψιαζόμαστε πως το έχουν ίσως ξεχάσει . Λοιπόν, ας ξανασυστηθούμε και ας ξαναθυμηθούμε: ....

Τρέξιμο στον κεντρικό[2699]

Στον κεντρικό (ιστορίες κορονoϊού)

Πήρα την απόφαση να τρέχω στον κεντρικό, στην αγορά. Τα σκυλιά έχουν σαλέψει απ’ την κατάσταση τον τελευταίο καιρό, και δεν μπορώ σε καμία απ’ τις συνηθισμένες μας διαδρομές να τρέξω. Μάλλον δεν τα ταίζουν, ….

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ (βιβλιοπαρουσίαση) 1[2700]

“Στα μυστικά του Βάλτου”

“ Στα  μυστικά του Βάλτου”  είναι ένα   μυθιστόρημα από την  πολυδιαβασμένη συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1937  και διαδραματίζεται το 1909 στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Η ιστορία κινείται γύρω από ….

Σαν σήμερα 17η Νοεμβρίου[2694]

Σαν σήμερα – 17η Νοεμβρίου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη στυγνή Δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967. Αφετηρία του αγώνα αυτού ήταν η πρώτη συγκέντρωση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ….

Σαν σήμερα  Τα Δεκεμβριανά[2695]

Σαν σήμερα – Τα Δεκεμβριανά

Τα “Δεκεμβριανά” είναι γνωστά ως η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα  στις  αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ\ ΕΛΑΣ και στις βρετανικές  κυβερνητικές δυνάμεις. Έλαβαν χώρα στην Αθήνα  ξεκινώντας στις 3 Δεκεμβρίου  του 1944 με την αιματηρή  κατάληξη του συλλαλητηρίου ….

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ( Πηνελόπη Δέλτα)[2692]

Η μηχανή του χρόνου – Πηνελόπη Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν ελληνίδα συγγραφέας και ίσως η σημαντικότερη στις κρίσιμες πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Έγινε γνωστή κυρίως για τα ιστορικά μυθιστορήματα της για παιδιά. Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1874 στην Αλεξάνδρεια της ….

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ[2693]

Η τεράστια καταστροφή της Σάμου

Στις 30 Οκτωβρίου του 2020, ένας αρκετά αισθητός σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ καταγράφηκε μεταξύ της Σάμου και τα παράλια της Τουρκίας κοντά στην Σμύρνη. Πολλοί οι νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες βρέθηκαν σε συντρίμμια καθώς ….

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΚΡΟΝΟΥ-ΔΙΑ[2686]

Η μεγάλη σύζευξη του Δία και του Κρόνου

Το βράδυ της 23η Δεκεμβρίου του 2020 καταγράφτηκε ένα σπουδαίο γεγονός ,η μεγάλη σύζευξη του Δία και του Κρόνου. Σύμφωνα με επιστήμονες αυτό το <<διαστημικό ραντεβού>> με τους δύο μεγαλύτερους πλανήτες συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. Αυτήν ….