Editorial 3ου τεύχους

«Τὸ ἐπ’ ἐμοί, ἐνόσω ζῶ καὶ ἀναπνέω καὶ σωφρονῶ, δεν θὰ παύσω πάντοτε, ἰδίως δὲ κατὰ τάς πανεκλάμπρους ταύτας ἡμέρας, να ὕμνῳ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, να περιγράφω μετ΄ἔρωτος τὴν φύσιν καὶ να ζωγραφῶ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια ἑλληνικὰ ἤθη».

 

      Το άρωμα που αποπνέουν τα παραπάνω λόγια είναι προφανές και σου έρχεται στο μυαλό το έργο του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το οποίο προέρχονται. Ακόμη και οι λέξεις έχουν από μόνες τους μία ειδική φόρτιση που σε οδηγούν στη εποχή του, την Ελλάδα του τέλους του 19ου αι. και των αρχών του 20ου. Οπότε στο μυαλό σου αρχίζουν να περνάνε οι ήρωες από τα αγαπημένα κείμενά του: «Η Μετανάστις», «Οι Έμποροι των Εθνών», «Η Γυφτοπούλα», «Η Φόνισσα»…

Δε χρειάζεται, αγαπητοί φίλοι, ο εορτασμός των 100 χρόνων από το θάνατο του Άγιου των ελληνικών γραμμάτων, που συμβαίνει φέτος, για να θυμηθούμε το έργο του. Άλλωστε είναι πάντοτε παρόν, ακόμη και αν χρειαστεί μετάφραση για να το καταλάβουμε. Να ανησυχήσουμε γι’ αυτό; Δε νομίζω. Άλλωστε η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός, που συνέχεια εξελίσσεται. Ας έχουμε λοιπόν εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους, που δημιουργούν κώδικες επικοινωνίας και έχουν τις αξίες και τα ιδανικά τους.

To 14Press, το ηλεκτρονικό περιοδικό μας, που τώρα έχετε εμπρός σας το 3ο τεύχος του, εμπιστεύεται απόλυτα τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό θα δείτε πως πολλά άρθρα του υπογράφονται από τα παιδιά μας, τους μαθητές μας. Ταυτόχρονα θα βρείτε και όλους τους παλιούς συνεργάτες του. Υπάρχουν λοιπόν δουλειές με παιδαγωγικό χαρακτήρα, με οικολογικό προσανατολισμό, θέματα υγείας κοκ. Εμείς πιστεύουμε πως όλα είναι όμορφα, όπως και η ζωή μας στο 14ο Γυμνάσιο Λάρισας που είναι το δεύτερο σπίτι μας. Σας ευχόμαστε λοιπόν να χαρείτε τη μαγεία της ανάγνωσης και θα περιμένουμε με ανυπομονησία –να είστε σίγουροι γι’ αυτό- τις παρατηρήσεις σας, τις υποδείξεις σας και τα σχόλιά σας. Όλα θα μας είναι πολύ χρήσιμα!

 

Νίκος Παύλου

 

Σχολιάστε

Top