Και μας κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά
όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα»
«Σαν τον ποδηλάτη πρέπει να κινώ συνέχεια τα πόδια μου, να βρίσκομαι σε διαρκή κίνηση, για να μην πέσω κάτω»!
Πιστεύω πως το ενδιαφέρον σε αυτό τον στοχασμό του Βιττγκενστάϊν (Βιττγκενστάϊν, Στοχασμοί, Πρόλογος-Επιλογή- Μετάφραση- σχόλια Κ.Μ. Κωβαίος, αθήνα 2008, 509, 105) βρίσκεται στη φαντασιακή εικόνα του ποδηλάτη που βρίσκεται σε μία συνεχή κίνηση! Συνδέει έτσι τη ζωή με την κίνηση, μας φωνάζει πως αυτά τα δύο είναι στην πραγματικότητα ένα: αν σταματήσεις να κινείσαι δεν υπάρχεις.
Το 14press, ηλεκτρονικό περιοδικό του 14ου Γυμνασίου Λάρισας έχει καταγραφεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με το Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Σειρών ISSN- 1792-3603.
Ο ISSN (International Standard Serial Number) είναι ο Διεθνής Μοναδικός Αριθμός Σειρών που χρησιμοποιείται για τη καταγραφή των περιοδικών εκδόσεων. Ο Διεθνής Σταθερός Αριθμός Σειριακών Εκδόσεων είναι ένας διεθνώς αποδεκτός, σύντομος, μοναδικός και σαφής κωδικός αριθμός για τον προσδιορισμό των περιοδικών εκδόσεων.
«Τὸ ἐπ’ ἐμοί, ἐνόσω ζῶ καὶ ἀναπνέω καὶ σωφρονῶ, δεν θὰ παύσω πάντοτε, ἰδίως δὲ κατὰ τάς πανεκλάμπρους ταύτας ἡμέρας, να ὕμνῳ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, να περιγράφω μετ΄ἔρωτος τὴν φύσιν καὶ να ζωγραφῶ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια ἑλληνικὰ ἤθη».
Το άρωμα που αποπνέουν τα παραπάνω λόγια είναι προφανές και σου έρχεται στο μυαλό το έργο του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το οποίο προέρχονται. Ακόμη και οι λέξεις έχουν από μόνες τους μία ειδική φόρτιση που σε οδηγούν στη εποχή του, την Ελλάδα του τέλους του 19ου αι. και των αρχών του 20ου. Οπότε στο μυαλό σου αρχίζουν να περνάνε οι ήρωες από τα αγαπημένα κείμενά του: «Η Μετανάστις», «Οι Έμποροι των Εθνών», «Η Γυφτοπούλα», «Η Φόνισσα»…
Δε χρειάζεται, αγαπητοί φίλοι, ο εορτασμός των 100 χρόνων από το θάνατο του Άγιου των ελληνικών γραμμάτων, που συμβαίνει φέτος, για να θυμηθούμε το έργο του. Άλλωστε είναι πάντοτε παρόν, ακόμη και αν χρειαστεί μετάφραση για να το καταλάβουμε. Να ανησυχήσουμε γι’ αυτό; Δε νομίζω. Άλλωστε η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός, που συνέχεια εξελίσσεται. Ας έχουμε λοιπόν εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους, που δημιουργούν κώδικες επικοινωνίας και έχουν τις αξίες και τα ιδανικά τους.
To 14Press, το ηλεκτρονικό περιοδικό μας, που τώρα έχετε εμπρός σας το 3ο τεύχος του, εμπιστεύεται απόλυτα τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό θα δείτε πως πολλά άρθρα του υπογράφονται από τα παιδιά μας, τους μαθητές μας. Ταυτόχρονα θα βρείτε και όλους τους παλιούς συνεργάτες του. Υπάρχουν λοιπόν δουλειές με παιδαγωγικό χαρακτήρα, με οικολογικό προσανατολισμό, θέματα υγείας κοκ. Εμείς πιστεύουμε πως όλα είναι όμορφα, όπως και η ζωή μας στο 14ο Γυμνάσιο Λάρισας που είναι το δεύτερο σπίτι μας. Σας ευχόμαστε λοιπόν να χαρείτε τη μαγεία της ανάγνωσης και θα περιμένουμε με ανυπομονησία –να είστε σίγουροι γι’ αυτό- τις παρατηρήσεις σας, τις υποδείξεις σας και τα σχόλιά σας. Όλα θα μας είναι πολύ χρήσιμα!
Νίκος Παύλου
κ. Πράντζου-Κανιούρα Κωνσταντία
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω το «14 Press», το ηλεκτρονικό περιοδικό του 14ου Γυμνασίου Λάρισας, μια πολύ σημαντική έκδοση που τιμά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, μια έκφραση δημιουργικής έμπνευσης και πρωτοπορίας, που αναδεικνύει ταυτόχρονα και με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή καινοτόμων δραστηριοτήτων στο εκπαιδευτικό έργο, αλλά και την αξία της συνεργασίας εκπαιδευτικών – μαθητών της χώρας μας.
Το «14 Press» που γεννήθηκε και πήρε μορφή από μία παρέα εκπαιδευτικών του 14ου Γυμνασίου Λάρισας και έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι στο χωρόχρονο της εκπαίδευσης, εύχομαι να έχει την τύχη και την επιτυχία να επισφραγίσει την επικράτηση μιας νέας κουλτούρας, μιας νέας αντίληψης για τις σύγχρονες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στην εκπαίδευση.
Συγχαίρω τη συντακτική επιτροπή του «14 Press», τους εμπνευστές για την πρωτοβουλία της έκδοσης, αλλά και όλους τους συντελεστές για τη δυνατότητα που προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα βήμα δικό της για να μπορεί να επικοινωνήσει, να εκφραστεί αλλά και να διεκδικήσει με αγάπη για την παιδεία, με μεράκι και μόχθο – έξω από τα «στενά όρια» – το νέο της παιδαγωγικό ρόλο.
Εύχομαι τέλος τέτοιου είδους δίαυλοι επικοινωνίας, που βοηθούν την εκπαιδευτική κοινότητα να συνειδητοποιήσει για άλλη μια φορά τη νέα διάσταση σε θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας πρώτων υλών, δημοκρατίας, να αποτελούν βάση έμπνευσης για την καλύτερη άσκηση του εκπαιδευτικού έργου και την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.