flyover ή flynever;

Πώς θα μπορούσαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, μετά από αυτά που ακούνε, διαβάζουν και ζούνε, να μην έχουν άποψη για τον Flyover; Με αφορμή το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και τη συζήτηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά από μελέτη σχετικών κειμένων και αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα θέμα, που απασχολεί αυτήν την περίοδο την πόλη μας πολύ.

φλάι συγκ

Κωνσταντίνος Βασιλειάδης 

Το flyover είναι ένας νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη σε μήκος 13 χιλιομέτρων πάνω από ένα τμήμα της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης και λένε ότι θα δημιουργήσει καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο της πόλης αλλά και με άλλες διαδρομές, όπως αυτή της Χαλκιδικής. Θα περιλαμβάνει μία υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο, καθώς επίσης δέκα νέες γέφυρες και τρεις σήραγγες.

Αυτοί που υποστηρίζουν την κατασκευή του έργου δηλώνουν ότι θα είναι πιο γρήγορη και ασφαλής η πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη από τις γειτονικές πόλεις και καθημερινά θα εξυπηρετηθεί πολύ περισσότερα οχήματα από ό,τι η Περιφερειακή οδός.

Αυτοί όμως που δεν συμφωνούν ζητούν να σταματήσει το έργο, γιατί θα επιβαρύνει το περιβάλλον και με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν προτείνουν να ενισχυθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη.

Δήμητρα Ντάγκα

Τι είναι το fly over που απασχολεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης ;

Διαβάζουμε στον τύπο:

 «Το fly over είναι μια κατασκευή που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κίνησης και του κυκλοφοριακού προβλήματος. Με λίγα λόγια θα είναι μια υπερυψωμένη λεωφόρος που θα ενώνει τις  δυτικές συνοικίες με τις ανατολικές, καθώς θα περνάει από το δάσος του Σέιχ Σου και θα διανύει μια απόσταση 13 χιλιομέτρων. Όλο αυτό έχει φέρει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αφού έχουν χωριστεί σε αυτούς που είναι υπέρ και αυτούς που είναι κατά αυτού του έργου».

 Κατά την γνώμη μου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, αφού θα βελτιωθεί το πρόβλημα της κίνησης και επιπλέον με το μετρό που θα μπει σε λειτουργία θα γίνει η ζωή των κατοίκων πιο εύκολη και πιο γρήγορη, χωρίς άγχος και ανησυχίες. Επίσης, με αυτό το έργο μικρότερες πόλεις όπως Σέρρες, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Κατερίνη θα έχουν πιο σύντομη και πιο εύκολη πρόσβαση  στην Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται επιπλέον ότι θα βοηθήσει τον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη».

Δημήτρης Καρυοφυλλίδης

Flyover ή απειλώντας το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία…

Μαρία-Στέλλα Πουρπουτίδου 

Εδώ και χρόνια ξέρουμε πως υπάρχει ένα τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα  στον  περιφερειακό  και κάποιοι πιστεύουν πως το FLYOVER μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

 Το FLYOVER δεν έχει ξεκινήσει αλλά έχουν κλείσει την μία από τις τρεις λωρίδες του περιφερειακού με αποτέλεσμα η κίνηση να αυξάνεται πριν καν ξεκινήσουν τα έργα. Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει είναι:

-Το FLYOVER όχι μόνο θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα αναπαράγει τις αιτίες του προβλήματος.

-Θα καταστρέψει το μόνο πράσινο που έχει η Θεσσαλονίκη, θα καταστρέψει 80 στρέμματα από το δάσος ΣΕΙΧ ΣΟΥ.

-Τα περισσότερα ζώα  και πουλιά θα χάσουν τα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να αλλάξουν το μέρος στο οποίο ζουν.

-Επίσης θα αυξηθεί το πλήθος των αμαξιών, η ατμόσφαιρα θα μολύνεται όλο και περισσότερο  με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ η ρύπανση.

-Αυτό το έργο δεν πρόκειται να φτιαχτεί  γρήγορα, σε 8 χρόνια, όπως λένε αλλά θα είναι έτοιμο πολύ αργότερα, σαν το μετρό που κλείνει τα 30.

-Θα δημιουργηθούν τροχαία εγκλήματα, δηλαδή θα υπάρξουν περιφερειακά τρακαρίσματα, θα χαθούν  άνθρωποι και ζώα.

-Αντί τα μέσα μαζικής μεταφοράς να χρηματοδοτηθούν, θα χρεοκοπήσουν γιατί τα ΙΧ θα κυριαρχήσουν λόγω του πλήθος τους.

-Όλα αυτά τα αμάξια από κάπου έρχονται και κάπου πηγαίνουν. Αυτό  σημαίνει  πως μετά τον  περιφερειακό τα αμάξια δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν και να παρκάρουν.

Μετά από αυτά που έχουμε  πει μέχρι τώρα πιστεύω πως έχετε καταλάβει τι είναι το  FLYOVER και πως είναι κακό για την Θεσσαλονίκη!!!

Αλίσια Τσερίκου 

φλάι όχιΕίμαι κατά του flyover. Η κατασκευή του θα κάνει κακό στο περιβάλλον, αφού θα κοπούν πάρα πολλά δέντρα από το δάσος του Σέιχ Σου. Το Σέιχ Σου είναι πολύ σημαντικό για μας στη Θεσσαλονίκη, αφού είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου. Η κατασκευή του Fly over θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Και τι θα γίνει; Αυτά τα τέσσερα χρόνια θα έχουμε συνεχώς κίνηση στους δρόμους; Ακόμα, δεξιά και αριστερά από όπου θα περνάει αυτή η γέφυρα υπάρχουν αρκετά σπίτια και μάλιστα σχολεία. Καθημερινά η ηχορύπανση θα τρελάνει τους ανθρώπους και θα δυσκολευτούν τα παιδιά στις ώρες των μαθημάτων. Αλλά εκτός από την ηχορύπανση θα υπάρχει και πολύ διοξείδιο του άνθρακα από τα πολλά καυσαέρια. Επίσης,  αυτό που οι τεχνικοί της εταιρείας διαφημίζουν, ότι το flyover θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, εμείς οι κάτοικοι της πόλης εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, όπως λένε και οι γονείς μας, ακούμε από τους υπεύθυνους τα ίδια μεγάλα λόγια… Οι δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης δεν ενισχύονται και η λειτουργία του μετρό μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο…

Αιμιλία Δεμερτζίδου 

Η αλήθεια είναι πως το έργο που θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, γνωστό και ως flyover, μάς έχει προβληματίσει όλους πάρα πολύ! Οι περισσότεροι πάντως δεν το βλέπουμε θετικά. Κυρίως επειδή θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελειώσει και μέχρι τότε όλοι εμείς που κάνουμε καθημερινά μετακινήσεις θα καταλήγουμε να κάνουμε πολλή ώρα για να γυρίσουμε στα σπίτια μας αλλά και γενικότερα για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Εγώ είμαι μία από αυτούς που δεν το βλέπουν με καλό μάτι. Από την μια πλευρά σκέφτομαι πως θα είναι αρκετά σωτήριο, διότι θα μπορούμε να διασχίσουμε την πόλη σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι λένε, αλλά από την άλλη αυτό το έργο θα χρειαστεί πάνω από πέντε χρόνια για να τελειώσει, με αποτέλεσμα να γίνεται σε όλους τους δρόμους της πόλης πανικός. Οι οδηγοί θα είναι πολύ πιο νευρικοί, διότι θα αργούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βρίζονται μεταξύ τους ή να τρέχουν σαν τρελοί και να τρακάρουν. Για να μη γίνονται όλα αυτά καθημερινά, λοιπόν, η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μερικά μέτρα. Για παράδειγμα, να μειώσει το εισιτήριο των λεωφορείων, για να  μπορούμε να μην επιλέγουμε μόνο τα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις μας, τα λεωφορεία να είναι περισσότερα και να μην καθυστερούν. Κυρίως να υπάρχουν λεωφορεία σε κάθε περιοχή!

Ελπίζω να γίνει πιο γρήγορα το έργο και κυρίως ο καθένας από μάς να λάβει τα μέτρα του και να εξοπλιστεί με υπομονή!

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης