Στα πλαίσια της πάγιας θέσης μας και της πεποίθησής μας ότι πρέπει το σχολείο μας να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στενά συνδεδεμένο μ” αυτήν, η Αρμέ-news ξεκινά ένα αφιέρωμα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή μας και μάλιστα σ” αυτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητών μας. Ξεκινάμε τις παρουσιάσεις από τη βιοτεχνία Παραδοσιακών Ζυμαρικών Χατζής στο Αρμένιο. Τη συνέντευξη με τη νεαρή επιχειρηματία Κωνσταντίνα Χατζή πήραν οι Γεωργία Αξούγκα και η Φένια Χατζοπούλου, ενώ το χειρισμό της κάμερας και τη λήψη φωτογραφιών πραγματοποίησε ο (πανταχού παρών…) Εργκύς Πλάκα.
Γεια σας! Σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να δώσετε αυτή τη συνέντευξη στην εφημερίδα μας!
Γεια σας! Καλώς ήρθατε στη Βιοτεχνία Παραδοσιακών Ζυμαρικών στο Αρμένιο της Λάρισας.
Πότε ανοίξατε την επιχείρηση;
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1991 την πρωτοΐδρυσε ο πατέρας μου ο Βασίλης Χατζής. Εκείνο τον καιρό, εδώ πέρα στην περιοχή μας δεν είχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, δηλαδή βιοτεχνία με παραδοσιακά ζυμαρικά. Ο κόσμος γενικότερα έφτιαχνε τα αντίστοιχα παραδοσιακά ζυμαρικά, είτε τον τραχανά, είτε τις χυλοπίτες στο σπίτι τους με δικά τους υλικά, οπότε δεν σκεφτόντουσαν «θα πάω σε ένα εργαστήριο, θα φέρω τις πρώτες ύλες με τις οποίες θα φτιάξω τα ζυμαρικά» και έτσι ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή. Με το που ξεκινήσαμε, εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε.
Ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτή την δουλειά;
Εγώ σπούδασα Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί λοιπόν ως φοιτήτρια μιλούσα με πάρα πολλούς καθηγητές, τους είπα ότι έχουμε στην οικογένεια μας παραδοσιακά ζυμαρικά και ένας από τους καθηγητές μου με προέτρεψε να κάνουμε κάποιες αναλύσεις πάνω στα ζυμαρικά μου. Αφού έγιναν όλες οι αναλύσεις πάνω στα δικά μου ζυμαρικά , τα μελέτησα και είδα πόσο θρεπτικά και υγιεινά μπορεί να είναι. Σκέφτηκα λοιπόν, γιατί να πάω κάπου αλλού και να μην κάνω μια επιχειρηματική προσπάθεια στον τόπο μου και να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ; Είναι και η κατάσταση λίγο δύσκολη και ήθελα να βοηθήσω όσο μπορώ τον τόπο μου και την βιοτεχνία.
Αντιμετωπίσατε λόγω κρίσης κάποιες επιπτώσεις στη δουλειά σας;
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση φαίνεται παντού, παιδιά. Ωστόσο η διατροφή είναι ένας τομέας στην Ελλάδα σήμερα για τον οποίο μπορώ να πω πως η κρίση «τον ευνόησε». Δηλαδή πιστεύω ότι κάποιος που δίνει τα λεφτά του θέλει να ξέρει πού τα δίνει. Εννοώ ότι θέλει να πάρει κάτι ποιοτικό και κάτι υγιεινό. Αν όχι για τον ίδιο, σίγουρα για τα παιδιά του. Οπότε μπορώ να πω ότι ο τομέας των τροφίμων ακόμα «κρατάει» σε σχέση με τον κλάδο των ρούχων και οτιδήποτε άλλο.
Τι προϊόντα επεξεργάζεστε;
Εμείς εδώ φτιάχνουμε παραδοσιακά ζυμαρικά όπως είναι ο τραχανάς ο ξινός, ο σταρένιος και στη συνέχεια χυλοπίτες, διάφορα ζυμαρικά, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, βιδούλες παραδοσιακές χυλόπιτες. Στην πορεία, όταν ήρθα, εγώ ξεκίνησα καινούργια γκάμα όπως βλέπετε εδώ τα πολύχρωμα ζυμαρικά, τα οποία φτιάχνω με φυσικό πολτό λαχανικών και είναι διάφορες γεύσεις όπως πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτα και ούτω καθεξής, αλλά πιο gourmet, ας πούμε!
Πού διατίθενται τα προϊόντα σας;
Τα προϊόντα μας τα δίνουμε σε διάφορα mini-market στο Βόλο και στην Λάρισα, σε διάφορα αρτοποιεία και γενικότερα σε χώρους τροφίμων και σε κάποια μαγαζιά στην Αθήνα.
Οι τιμές σας είναι ικανοποιητικές για τους αγοραστές;
Οι τιμές υπολογίζονται ανάλογα με το κόστος πρώτα απ’ όλα των πρώτων υλών. Χρησιμοποιούμε τις καλύτερες πρώτες ύλες. Όπως 100% σιμιγδάλι που είναι η ανώτερη ποιότητα σε άλευρο. Πρόβιο γάλα και αβγά. Πιστεύουμε ότι οι τιμές ανταποκρίνονται στο αντίστοιχο προϊόν που προσφέρουμε και είναι και προσιτές για τους περισσότερους καταναλωτές.
Πόσος κόσμος απασχολείται στην επιχείρησή σας;
Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο άτομα, εγώ και ο πατέρας μου. Το καλοκαίρι, επειδή αυξάνεται η δουλειά, καθώς έρχονται οι πελάτες με δικά τους υλικά και φτιάχνουν, απασχολούμε 1 και 2 άτομα επιπλέον.
Αλήθεια, κάτι τεχνικό τώρα. Πόσο καιρό διατηρούνται τα προϊόντα σας;
Τα προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης περίπου ένα χρόνο μετά την ημερομηνία παρασκευής, δηλαδή διατηρούνται ένα χρόνο. Αυτό κυρίως ισχύει για τα προϊόντα τα οποία περιέχουν γάλα και αβγά είναι πιο ευπαθή σε σχέση με τα προϊόντα που δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν περάσει η ημερομηνία λήξης δεν θα μπορεί το προϊόν να καταναλωθεί, γιατί τα ζυμαρικά δεν είναι υψηλού κινδύνου τρόφιμα. Αυτή η ημερομηνία λήξης είναι ενδεικτική. Αλλά είναι ένας χρόνος.
Πού μπορούμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση σας;
Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τα προϊόντα μας και για τον τρόπο παρασκευής τους και οτιδήποτε άλλο θελήσει μπορεί να μας επισκεφτεί την ιστοδελίδα μας http://www.zimarika-chatzi.gr Εκεί μπορεί να βρει όποια πληροφορία θέλει, ενώ μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και στο τηλέφωνο 2410721193. Επίσης μπορείτε να μας βρείτε και στο facebook, στην καινούργια μας σελίδα Βιοτεχνία Παραδοσιακών Ζυμαρικών Χατζή.
Θα συμβουλεύατε τους νέους να μείνουν στον τόπο τους και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει;
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι εμείς οι νέοι μπορούμε να αλλάξουμε όλο αυτό το τοπίο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι νέοι πρέπει να μένουν στο τόπο τους, πρέπει να αξιοποιούν ό,τι μπορεί να τους παράσχει ο τόπος τους, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι οτιδήποτε άλλο. Μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει μια οικογενειακή επιχείρηση όπως είμαστε εμείς εδώ, αλλά και κάποιος που δεν έχει απολύτως τίποτα μπορεί να κάνει πράγματα, μπορεί να αξιοποιήσει πράγματα τα οποία έχει η Ελλάδα. Γενικότερα στην περιοχή μας που είναι καθαρά αγροτική περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για να κάνει ένας νέος. Να μείνουμε στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας για το καλύτερο!
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Και για τους αναγνώστες μας μια παραδοσιακή συνταγή!
Κρεατόπιτα με τραχανά σταρένιο!
{Παρασκευή προϊόντος}
Βράζουμε το κοτόπουλο ρίχνοντας στην κατσαρόλα αλάτι πιπέρι και λάδι.
Αφού βράσει το κρέας το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό, κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Κατόπιν ρίχνουμε το κρέας και τα σωτάρουμε άλα μαζί.
Μετά ρίχνουμε το ζωμό και τον τραχανά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί.
Αλείφουμε το ταψί με λάδι, και βάζουμε 4 φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντας την επιφάνεια του φύλλου.
Ρίχνουμε το μίγμα και το σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα στρίβοντας τις άκρες σε κοθόρι.
Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.