
Η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει βασική παράμετρο με την οποία θα διαμορφωθεί ο 21ος αιώνας, θα μετατραπεί σε «πολλαπλασιαστή απειλών» και θα τροποποιεί την πορεία των διεθνών σχέσεων. Τη hardsecurity, η οποία αποτελεί κληρονομιά του ψυχρού πολέμου, διαδέχεται η naturalsecurity«ασφάλεια του περιβάλλοντος», μια έννοια η οποία δημιουργήθηκε από Αμερικανούς στρατιωτικούςγια να εντοπίσει τις αναδυόμενες παγκόσμιες απειλές.
Η κυριότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη που επιταχύνεται σ’ έναν κόσμο, όπου οι πρόσφυγες, θύματα των λιμών που προκαλεί η ξηρασία ή διωγμένοι από τη γη τους από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, προσπαθούν να φτάσουν μέχρι το Βόρειο Ημισφαίριο. Την ίδια στιγμή οι τελευταίες χώρες οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αυτάρκεια τροφίμων και που βρίσκονται σε υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος, οφείλουν να αμυνθούν, ακόμα και καταφεύγοντας στη χρήση πυρηνικών όπλων απέναντι σε γείτονες οι οποίοι γίνονται ολοένα και περισσότερο επιθετικοί, καθώς η Νότια Ευρώπη και οι όχθες της Μεσογείου θα έχουν πλέον μετατραπεί σε έρημο.
Αν λοιπόν μιλάμε για το μέλλον της ανθρωπότητας, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα όρια και τις προοπτικές της βιόσφαιρας για να προσδιορίσουμε και τις σχέσεις της κάθε κοινωνίας και της ανθρωπότητας συνολικά με τη γήινη βιόσφαιρα, με το συνολικό ζωτικό χώρο του ανθρώπινου είδους. Σήμερα όλες οι επιστήμες διαπιστώνουν, οι σχέσεις της ανθρωπότητας με τη βιόσφαιρά της έχουν διαταραχθεί επικίνδυνα για την ανθρωπότητα και τη ζωή γενικά και γι’ αυτό επισημαίνουν ότι, η αλλαγή της στάσης της ανθρωπότητας απέναντι στη βιόσφαιρα και στη φύση γενικά είναι θέμα ζωτικής σημασίας και πως αν βιαστούμε μπορεί και να προλάβουμε να αφοπλίσουμε την έτοιμη να εκραγεί οικολογική βόμβα και να σώσουμε το μέλλον μας.
ΜαλέναΚαραολάνη
Μαθήτρια Γ τάξη
1οΕΠΑΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
ΠΗΓΕΣ
Βιβλιογραφία
- https://www.tanea.gr/2010/12/23/world/aitia-pole-oy-i-kli-atiki-allagi/ (εφημ. Τα Νέα 15/10/2024)
- Μιχάλης Στούκας, Κλιματική αλλαγή: Ο εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα (εφημ. ΤαΝέα 28/08/2021)
Διευθύνσειςδιαδικτύου
- Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), Climate disasters increase risk of armed conflict in multi-ethnic countries (https://www.pik-potsdam.de/news/press-releases/climate-disasters-increas…)
- International Studies Review, Political Marginalization, Climate Change, and Conflict in African Sahel States (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-2486.2009.00913.x/full)
- Solomon M. Hsiang, «Quantifying the Influence of Climate on Human Conflict», Science 13 Sep 2013.
