Η μπακλαβού τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

baklavou

Η «μπακλαβού» του Πολιχνίτου  δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Έχει δεκάδες φύλλα, στρώσεις από κατάλευκο αμύγδαλο και το περίτεχνο κόψιμό του. Είναι το κατεξοχήν το γλυκό του γάμου και για τον ερχομό του νέου έτους.

Υλικά :

•          1½ κιλό αμύγδαλα

•          1 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

•          2 κουταλιές της σούπας κανέλα

•          6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

•          1300 γραμμάρια φύλλο για μπακλαβά

Για το σιρόπι

•          2 κιλά ζάχαρη

•          1 ποτήρι μέλι

•          3 κουταλιές σούπας  χυμό λεμονιού

•          1½ ποτήρι βούτυρο

Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε αρχικά το σιρόπι ως εξής: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.  Μόλις βράσει και δέσει το σιρόπι το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια κόβουμε το αμύγδαλο και το τοποθετούμε μέσα  σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα το γαρίφαλο, την κανέλα, 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα για μπακλαβά καθένα από τα οποία είναι βουτυρωμένα και μετά σε κάθε φύλλο ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από αμύγδαλο έως ότου τελειώσει . Από πάνω τοποθετούμε άλλα πέντε φύλλα βουτυρωμένα επίσης αλλά χωρίς αμύγδαλο.

Αφού κόψουμε το γλυκό λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στο μπακλαβά. Καρφώνουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι.

Ψήνουμε το γλυκό σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ζεστό όπως είναι, το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.

Κατέχου Ιωάννα Μαρία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης