Κάλαντα τα παλιά χρόνια στην Ελλάδα

kalanta

Οι εποχές αλλάζουν, οι πόλεις αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν. Φυσικά και οι συνήθειές τους αλλάζουν.

Μα οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνεχίζουν να μαγεύουν μικρούς και μεγάλους όπως τα χρόνια τα παλιά.

Ας κάνουμε ένα ταξίδι σε προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, να δούμε τα παιδιά που λένε τα κάλαντα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τα κάλαντα ίσως είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι συνδεδεμένα, κυρίως, με τις μεγάλες γιορτές του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια). Μέσα από το τραγούδι οι μικροί και μεγάλοι «καλαντιστές» (τραγουδιστές των καλάντων) εξιστορούν τα γεγονότα των ημερών και παινεύουν τον οικοδεσπότη, την κυρά και το σπίτι. Τα κάλαντα είναι ένα αρκετά παλιό έθιμο και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα.

Η ονομασία τους προέρχεται από τη λατινική λέξη «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα, η οποία διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα «καλώ». Αναλλοίωτο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου εθίμου είναι και το γνωστό σε όλους φιλοδώρημα, το οποίο σήμερα είναι συνήθως κάποιο χρηματικό ποσό. Παλαιότερα, όμως, ήταν κυρίως φαγώσιμα, όπως γλυκά, πίτες, αυγά, λουκάνικα, κότες, αμύγδαλα, ρόδια, κρασί, τραχανάς, αλεύρι κ.ά. Ακριβώς για αυτό οι καλαντιστές προσπαθούσαν να πουν όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα παινέματα, ώστε να πάρουν και καλύτερο φιλοδώρημα.

 

Γιουβανέλλη Μαριάνθη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης