Η φιλία στα χρόνια της εφηβείας

Φωτογραφία από Dim Hou από το Pixabay
Φωτογραφία από Dim Hou από το Pixabay

Η φιλία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή ενός ανθρώπου και ο ρόλος της είναι καθοριστικός ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας. Η φιλία είναι μια έννοια που αφορά στο στενό δεσμό που αναπτύσσει ένας έφηβος με συνομηλίκους και χαρακτηρίζεται από υποστήριξη, κατανόηση, αγάπη, εμπιστοσύνη, ανταλλαγή απόψεων και μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων.

Σημαντικά κριτήρια για την επιλογή των φίλων είναι τα κοινά ενδιαφέροντα, οι συναφείς ανησυχίες, προβληματισμοί και αναζητήσεις και η δημιουργία ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας. Πολλές φορές παρατηρείται μία ταύτιση του ατόμου με τους φίλους του, καθώς το αίσθημα του ανήκειν σε ομάδα ενισχύει σημαντικά την αυτοεκτίμηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις και διαφωνίες.

Οι έφηβοι συχνά προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους με αποτέλεσμα σταδιακά να φαίνεται ότι απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον, γεγονός που προκαλεί στους γονείς έντονη ανησυχία. Οι γονείς στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν αυτή την αλλαγή πολλές φορές ασκούν έντονη κριτική στις επιλογές των παιδιών τους και προσπαθούν με επιμονή να επιβάλλουν αυστηρά όρια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Οι γονείς είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουν με υπομονή και κατανόηση τη μεταβατική περίοδο της εφηβείας, να ακούνε προσεκτικά, να είναι υποστηρικτικοί, να δημιουργούν σχέση εμπιστοσύνης και να επιδιώκουν να γνωρίζουν τις παρέες των παιδιών τους. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουν ώστε ο έφηβος να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που με υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, θετική αυτοεικόνα και ενισχυμένη αυτοεκτίμηση.

Κλεονίκη Ντάγκα

Ψυχολόγος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης