Θεατρικές εξορμήσεις «Η γειτονιά των αγγέλων»

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Δεκ• 19•13

Θεατρικές εξορμήσεις

«Η γειτονιά των αγγέλων»

assets_LARGE_t_942_43623691_type12128

Της Ρουμπίνης Σοφικίτη (Α3, Λύκειο) & του Μαρίνου Κονταρά (Γ2, Γυμνάσιο)

20 μέλη του Λογοτεχνικού Ομίλου μας ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, μαζί με αρκετούς ακόμη συμμαθητές  μας, παρακολουθήσαμε την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, την πολυσυζητημένη και αγαπημένη θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων», η οποία ανέβηκε  από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.  Πρόκειται για ένα έργο-μιούζικαλ που ζωντανεύει, με τη βοήθεια της ανεπανάληπτης μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, τη νεοελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1960, με τις ιδιορρυθμίες και τις προκαταλήψεις της, τη σκληρή καθημερινότητα, τις χαρές και τις  λύπες των κατοίκων της, τα πάθη και τους έρωτες τους.

Στη Δραπετσώνα  μια προσφυγική μικρασιατική κοινωνία αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια εποχή κοινωνικών μεταβολών και ανακατατάξεων. Ο θυελλώδης έρωτας του Αντρέα και τις Ξένιας, ενός εργάτη της γειτονιάς και  της  κόρης του εργοστασιάρχη που γκρέμισε στο παρελθόν το σπίτι τους, ταράζει την κλειστή κοινωνία αλλά εν τέλει  δίνει μαθήματα ζωής. Ο έρωτάς τους προκαλεί αρχικά την οργή του κοινωνικού περίγυρου και  βάζει σε δοκιμασία φιλίες και σχέσεις. Στο τέλος όμως η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει, θα γεφυρώσει τις διαφορές και θα ζεστάνει τις καρδιές όλων. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή πιο αγνή, ίσως πιο δύσκολη, όμως και πιο αληθινή…

Η παράσταση διαθέτει χαρακτήρες που συγκινούν, δυό δυνατούς ηθοποιούς, το Νίκο Ψαρά και τη Μαρίνα Ασλάνογλου, προσεγμένα σκηνικά και κουστούμια, μα πάνω από όλα, εκπληκτική μουσική. Τα μαγευτικά και αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ερμηνεύονται από  ζωντανή ορχήστρα σε συνδυασμό με τις  φαντασμαγορικές χορογραφίες, δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα μιούζικαλ στο θεατρικό έργο και είναι αυτά  που το κάνουν αξέχαστο. Επίσης οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν μοναδικές, ξεχωρίσαμε βέβαια τους ρόλους των  δύο πρωταγωνιστών και του «τρελού».

Στην επιτυχία της παράστασης συντελεί επίσης η σκηνοθεσία. Ο έμπειρος Κώστας Τσιάνος ( «Το μεγάλο μας τσίρκο» , «Η αυλή των θαυμάτων» ) δημιουργεί σκηνές που αποτυπώνονται στη μνήμη του θεατή και παρουσιάζει την εξέλιξη των γεγονότων με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία.

Μια παράσταση για τον έρωτα, την τιμιότητα, την περηφάνια, την αντοχή και  την αισιοδοξία πέρα από τις δυσκολίες της ζωής. Μαγεύει τον θεατή με  μια γλυκιά νοσταλγία ενώ με τα τραγούδια της μας μεταφέρει στις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες της δύσκολης εκείνης εποχής. Σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Σχολιάστε

Top