«Ευαγγελική καλεί Μυτιλήνη»

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Δεκ• 19•13

«Ευαγγελική καλεί Μυτιλήνη»

evaggelikijpg

από την  Πένυ Μπεθάνη (Γ2,Γυμνάσιο)

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013. Κάτι διαφορετικό μας περίμενε εκείνο το μεσημέρι μετά το σχόλασμα, πίσω από τη γνωστή πόρτα της βιβλιοθήκης μας (ή αλλιώς τον χώρο συνάντησης του Ομίλου Φιλαναγνωσίας). Δεν ήταν μία από τις συνηθισμένες μας συναντήσεις,  αφού εκείνη τη μέρα καταφέραμε να «μεταφερθούμε», μέσω Skype, στην ιστορική βιβλιοθήκη του Πρότυπου-Πειραματικού Λυκείου Λέσβου.

Ο κ. Καλαμάτας, υπεύθυνος του Ομίλου Παλαιού Βιβλίου και της ιστορικής Βιβλιοθήκης του σχολείου, κατάφερε να μας μυήσει στον κόσμο της μακράς ιστορίας του βιβλίου και της παλαιογραφίας, χωρίς να μείνει μόνο στο θεωρητικό μέρος, αφού είχαμε την ευκαιρία να δούμε – έστω και μέσω της κάμερας-, μερικά από τα ιστορικά βιβλία, να μιλήσουμε για τα παλαίτυπα και τα αρχέτυπα και να μάθουμε για τα συστήματα γραφής ανά χρονική περίοδο. Σπάνια χειρόγραφα, χρονολογημένα από τον 9o έως και τον 17o μ.Χ. αιώνα, χιλιάδες έντυπα, φιλολογικά, θεολογικά, επιστημονικά, όλα αυτά και άλλα τόσα προκάλεσαν θαυμασμό και  πολλά ερωτήματα σε μαθητές και καθηγητές από  την πλευρά της δικής μας σχολικής βιβλιοθήκης.

Η «βιβλιοθήκη που καλύπτεται από  βιβλία μέχρι την οροφή»  και παραπέμπει στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γνωστό μυθιστόρημα «Το όνομα του ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο, σύμφωνα με το συσχετισμό που μας έκανε ο κ. Καλαμάτας, κίνησε το ενδιαφέρον του Ομίλου μας, ο οποίος ανυπομονεί να μάθει περισσότερα ή να επισκεφθεί από κοντά το χώρο της.

Σχολιάστε

Top