του Παναγιώτη Τριπολιτσιώτη (Α4, Λύκειο)
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κατακλύζει την πόλη! Έτσι κι εμείς με τον όμιλο μας, σε «χριστουγεννιάτικη εξόρμηση» στο θέατρο «Ακροπόλ», για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ο Έμπορος της Βενετίας» του William Shakespeare. Με την άφιξή μας, εκδηλώθηκε για πολλοστή φορά ο θαυμασμός μας για το θέατρο, και γενικότερα τον οικείο μας αυτό χώρο! 3…2…1… Και η παράσταση αρχίζει!!
Η υπόθεση αφορά τον Αντόνιο, ο οποίος, για χάρη του φίλου του Μπασάνιο, αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από τον εβραίο τοκογλύφο και ανταγωνιστή του Σάυλοκ, θέτοντας ως εγγυητική ρήτρα ένα κομμάτι της σάρκας του. Ύστερα από την καταστροφή της επιχείρησης του Αντόνιο και την αμετάβλητη στάση του Σάυλοκ, σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής, οδηγούμαστε στο σημείο κορύφωσης του έργου, τη δίκη του Αντόνιο. Ταυτόχρονα, ο Μπασάνιο φεύγει για το Μπελμόντε, φιλοδοξώντας να κερδίσει την πολυπόθητη πριγκίπισσα Πόρσια, η οποία πολιορκείται από μνηστήρες που για να την κερδίσουν, πρέπει να περάσουν από μια δοκιμασία θεσμοθετημένη από τον νεκρό πατέρα της. Ο Μπασάνιο κερδίζει την Πόρσια και, ταυτόχρονα, αποκτά την πολύτιμη συμπαράστασή της η οποία με πολλούς, φανερούς και κρυφούς, τρόπους κλιμακώνει την αγωνία και οδηγεί σε ευτυχές τέλος την υπόθεση του έργου.
Θεωρήσαμε την παράσταση μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια αναβίωσης του κλασικού αυτού έργου, με αξιόλογους ηθοποιούς, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου στο ρόλο του εβραίου, και ικανοποιητική σκηνοθεσία (του Σπύρου Ευαγγελάτου), αν και σε ορισμένα σημεία φαινόταν η έλλειψη εμπειρίας από ορισμένους χαρακτήρες του έργου. Εν κατακλείδι, η θεατρική παράσταση μας άρεσε αρκετά. Τη συστήνουμε για όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς έχει διαχρονικό και διδακτικό χαρακτήρα, θίγοντας σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα φιλίας, πίστης και αγάπης αλλά και διάφορα στερεότυπα γύρω από το ρατσισμό της εποχής.
Εκτός από το θεατρικό έργο όμως, σε αυτή μας την εξόρμηση είχαμε και μια απροσδόκητη γνωριμία. Η πολυτιμημένη και πολυγραφότατη Κική Δημουλά, παρακολούθησε επίσης την παράσταση, και, ύστερα από μια σύντομη γνωριμία μας, μάς μίλησε για την ποίηση και για την επιρροή της στην καθημερινή μας ζωή και στη νοοτροπία μας. Εμείς της συστήσαμε τον όμιλο και της μιλήσαμε για τις δράσεις μας. Χαρήκαμε πολύ με την τυχαία μας συνάντηση και, φυσικά, φιλοδοξούμε να την ξανασυναντήσουμε ώστε να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά μαζί της για τη ζωή και το έργο της. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η απροσδόκητη συνάντηση θα γίνει θέμα συζήτησης μετά τις διακοπές, ανοίγοντας το δρόμο για τις πολλές και ενδιαφέρουσες ποιητικές γνωριμίες που θα κάνει ο όμιλός μας μέσα στη νέα χρονιά!