Συνάντηση με τον κ. Γιάννη Μπασκόζο στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Δεκ• 19•13

Συνάντηση με τον κ. Γιάννη Μπασκόζο
στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη (Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013)

giannis

της Βασιλικής Σιάφου, (Γ3, Γυμνάσιο)

Παιδικά χρόνια και δημοσιογραφική καριέρα

Ο κ. Γιάννης Μπασκόζος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ασχολήθηκε επαγγελματικά κυρίως με τη δημοσιογραφία στο χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Όταν ήταν μαθητής, στην Δ΄ ή στην Ε΄ Δημοτικού, εξέδωσε το πρώτο του, χειρόγραφο φυσικά, περιοδικό. Αργότερα, στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούσε, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία περιγράφοντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου, εκδρομές και άλλες σχολικές δραστηριότητες, αρθρογραφώντας στη μαθητική εφημερίδα «Τα Νέα».

Όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάστηκε με το φοιτητικό περιοδικό «Λέξεις». Στη συνέχεια, έγινε μαθηματικός και δίδαξε σε φροντιστήρια, αν και η δουλειά αυτή δεν τον ευχαριστούσε. Μέσω του ραδιοφώνου άρχισε να ασχολείται ξανά με τη δημοσιογραφία. Έδειξε στον κ. Γαλάντη το πρώτο του αφιέρωμα «Πολιτισμός και κουλτούρα» και άρχισε τη συνεργασία του με το περιοδικό «Διαβάζω». Παράλληλα συνέχισε να αρθρογραφεί σε οικονομικοπολιτικές εφημερίδες και να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα καινούργια λογοτεχνικά βιβλία. Από το 2006 ανέλαβε το ρόλο του αρχισυντάκτη στο περιοδικό «Διαβάζω», ένα περιοδικό για το βιβλίο το οποίο κυκλοφορούσε κάθε μήνα ως το 2011. Μετά τον τερματισμό της κυκλοφορίας αυτού του περιοδικού ο κ. Μπασκόζος εισήλθε στο χώρο του ψηφιακού εντύπου και δημιούργησε τον «Αναγνώστη». Το ηλεκτρονικό αυτό περιοδικό έχει μεγάλη απήχηση σε όσους διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία, δεν περιορίζεται όμως στις λογοτεχνικές ειδήσεις αλλά περιλαμβάνει άρθρα και μελετήματα για διάφορα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής.

Βιβλίο και Τεχνολογία

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που απευθύναμε στον κ. Μπασκόζο ήταν ποια μορφή του περιοδικού προτιμά, την έντυπη ή την ψηφιακή. Μας εξήγησε ότι σήμερα το βιβλίο περνά μια μεταβατική φάση. Αν και μεγαλωμένος στον κόσμο του έντυπου βιβλίου, μας επισήμανε ότι το ψηφιακό έντυπο έχει τα πλεονεκτήματά του. Δηλώνει λοιπόν διχασμένος, αν επιμένουμε να μάθουμε τις προτιμήσεις του.

Δημοσιογραφία

Όταν τον ρωτήσαμε σχετικά με το επάγγελμα του δημοσιογράφου, μας εξήγησε ότι όταν κάποιος έχει προσόντα, όπως είναι η καλή γνώση των ξένων γλωσσών και οι έγκυρες πηγές πληροφόρησης, είναι καλός και επιθυμητός στο επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει δουλειά. Καλό είναι όμως να μην εκδηλώνει ανοικτά την πολιτική θέση του. Θα πρέπει να παρουσιάζει το γεγονός αμερόληπτα, αποφεύγοντας την πολιτική κριτική. Ένας δημοσιογράφος πρέπει πάντοτε να ελέγχει τις πηγές του και να επιβεβαιώνει από πολλές πλευρές τις πληροφορίες του, ιδιαίτερα όταν ασχολείται με αμφιλεγόμενα ζητήματα. Μιλήσαμε ακόμη και για τη λογοκρισία που πολλές φορές παρεμβαίνει στο επάγγελμα του δημοσιογράφου. Αυτή η λογοκρισία δεν τον απασχόλησε, αρκετές φορές όμως ένιωσε την ανάγκη αυτολογοκρισίας η οποία θεωρεί ότι είναι πιο πιεστική για κάθε συγγραφέα.

Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί

Το  περιοδικό «Διαβάζω» θέσπισε τους λογοτεχνικούς του διαγωνισμούς και αγκαλιάστηκε από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους. Ο κ. Μπασκόζος βρήκε χορηγούς για να στηρίξει οικονομικά τη διοργάνωση των διαγωνισμών. Από το 1995 ως το 2011 οι διαγωνισμοί συνδέονταν με το έντυπο περιοδικό, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια συνεχίζονται από το ψηφιακό περιοδικό «Αναγνώστης». Η κριτική επιτροπή είναι μικτή, αποτελείται από συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας και πανεπιστημιακούς καθηγητές. Οι βραβεύσεις αφορούν διάφορες κατηγορίες βιβλίων (Ποίηση, Μυθιστόρημα, Διήγημα, Δοκίμιο) και πραγματοποιούνται σε δημόσιους χώρους (όπως το Μέγαρο Μουσικής) συνήθως τον Μάιο.

 

Σχολιάστε

Top