«Η νεοελληνική λογοτεχνία σήμερα. Κοινωνία και Εκπαίδευση»

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Δεκ• 19•13

Παρουσίαση του Ομίλου μας στο Επιστημονικό Συνέδριο:

«Η νεοελληνική λογοτεχνία σήμερα. Κοινωνία και Εκπαίδευση»

(Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)

DSC_0007 (2)

Της Σεμίνας Στέφου (Λύκειο, Α4)

 28 Νοεμβρίου 2013, και στέκομαι μόνη στον πλατύ διάδρομο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Η ώρα κοντεύει 5, περιμένω με ανυπομονησία τα κορίτσια, τη Δάφνη και τη Χλόη, γιατί ντρέπομαι να μπω σε μια αίθουσα γεμάτη καθηγητές (αυτός είναι ο χειρότερος τρόμος ενός μαθητή)! Στη διάρκεια αυτής της αναμονής χαίρομαι γιατί ακούω διάφορες συζητήσεις για τον Όμιλό μας  με έναν παραξενεμένο και συνάμα ενθουσιασμένο τόνο.

Σε λίγο κατέφθασε η ομάδα μας, κάθισα ανάμεσα στο κοινό και παρακολούθησα ολόκληρη τη συνεδρία για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Άκουσα με ενδιαφέρον μια παρουσίαση για το νέο πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία της Κύπρου, γιατί, όπως υποστήριζαν οι ομιλητές Αφροδίτη Αθανασοπούλου και Αλέξανδρος Μπαζούκης, με τις νέες μεθόδους ο μαθητής γίνεται ενεργό μέλος και παύει να είναι παθητικός δέκτης. Ακολούθησαν  δύο ακόμη ομιλίες σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόστηκε σε επιλεγμένα Γυμνάσια (Βενετία Αποστολίδου) και για τη σύνθετη διαδικασία εφαρμογής των αναλυτικών προγραμμάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Βενετία Μπαλτά). Η ώρα είχε περάσει, ακολουθούσε όμως το καλύτερο που δεν ήταν άλλο από την παρουσίαση του Ομίλου μας!

Η κ. Μέντη αναφέρθηκε στην τρίχρονη πορεία και στις δραστηριότητες του Λογοτεχνικού μας Ομίλου, ο οποίος φέτος ονομάζεται «Όμιλος Φιλαναγνωσίας & Σχολική Βιβλιοθήκη» και στοχεύει να καλλιεργήσει την αγάπη των μαθητών για τη λογοτεχνία. Μίλησε για την προσπάθειά της να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουν οι φιλαναγνώστες τον κόσμο αλλά και για τις επιρροές που δέχτηκε και η ίδια, πλησιάζοντας τους μαθητές. Μεγάλο μέρος της παρουσίασης είχε τη μορφή power point, πράγμα που έκανε πιο παραστατική την περιγραφή. Κι ενώ εικόνες και λόγος πηδούσαν ζωηρά από το ένα κεφάλι στο άλλο, η ζωντανή εμπειρία των δύο παλιών μελών του Ομίλου, της Δάφνης και της Χλόης, συμπλήρωνε υπέροχα το σύνολο. Τα κορίτσια μας αναφέρθηκαν στη γνωριμία τους με μερικούς περιβόητους συγγραφείς, όπως η Άλκη Ζέη και η Ιωάννα Καρυστιάνη, και μας μίλησαν με ενθουσιασμό για τις θεατρικές παραστάσεις που είδαν και για τις ποικίλες δράσεις που έκαναν. Τέλος, ενώ το κοινό είχε απορροφηθεί από την παρουσίαση, μας έδειξαν και μια φωτογραφία που τράβηξαν στο τραμ: την πιο πρόσφατη φωτογραφία του … Καβάφη!!!

Όταν τελείωσε η παρουσίαση έτρεξα να συγχαρώ τα κορίτσια. Εγώ έκατσα λίγο ακόμη κοντά στην κ. Μέντη. Με ρώτησε αν τα κατάφεραν καλά. Μα κάτι ερωτήσεις! σκέφτομαι και γελώ…

Σχολιάστε

Top