Στήλη: Διασκέδαση

Γιατί αξίζει να διαβάζουμε βιβλία;

γράφουν οι  μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Χριστιάννα Μήτσιου και Αναστασία Ζλατάνη

  school-kids-reading-for-pleasure-children-sitting-on-multicolor-books-they-are-enjoying-reading_181222010Η μελέτη βιβλίων με ποιοτικό περιεχόμενο ωφελεί τον αναγνώστη από πολλές πλευρές, αφού ένα βιβλίο προσφέρει γνώσεις, βοηθάει στην καλλιέργεια της σκέψης μας και ταυτόχρονα ταξιδεύει τη φαντασία μας σε μέρη που ο κάθε ένας μας κρύβει.

Στις μέρες μας, η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτός από τα πολλά θετικά της, είναι βασική αιτία που αδιαφορούμε για τα βιβλία. Κι αυτό, γιατί όσοι ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο, παρακολουθούν παθητικά πλήθος από οπτικά ερεθίσματα, εικόνες που περνούν από μπροστά τους χωρίς να προλαβαίνουν να τις επεξεργαστούν και να τις αξιολογήσουν.

Αντίθετα, το βιβλίο αναπτύσσει τη φαντασία μας και τη μόρφωσή μας, γιατί μας αφήνει ελεύθερους να σκεφτούμε όσα διαβάζουμε και να διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι στο μυαλό μας εικόνες, όπως και όποτε θέλουμε,ελεύθερα από περιορισμούς. Επίσης, επειδή μπορούμε να κουβαλάμε ένα βιβλίο όπου επιθυμούμε και αφού μπορούμε να διαβάσουμε ξανά και ξανά όποτε μας κάνει κέφι κάποιο απόσπασμά του, μας δίνεται ο χρόνος και πολλές ευκαιρίες να σκεφτούμε όσα περιγράφονται και όσα διηγείται ο συγγραφέας, ώστε καθένας μας έχει τη δυνατότητα να εξηγεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο το περιεχόμενο, να μεγαλώνει τον πνευματικό του ορίζοντα, να βλέπει και να καταλαβαίνει τη ζωή μέσα από τα «δικά του μάτια».

Το διάβασμα βιβλίων, λοιπόν, επηρεάζει θετικά τον άνθρωπο από πολλές απόψεις. Μακάρι το κείμενό μας να σας προβλημάτισε, ώστε να αλλάξετε γνώμη σχετικά με το βιβλίο. Και όσο για τους αναγνώστες που ήδη λατρεύουν το διάβασμα, ελπίζουμε ότι απολαύσατε το άρθρο μας!

Ελεύθερος χρόνος, μια έννοια πολύ διαφορετική από ότι φαντάζεσαι…

Γράφουν οι μαθήτριες της Β ΄’Γυμνασίου Εύα Τραγιαννοπούλου και Ελισάβετ Τσαρούχα.

     Εσείς με τι ασχολείστε στον ελεύθερο σας χρόνο; Ο κάθε έφηβος έχει διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα   γι ‘αυτόν τον λόγο επιλέγει διαφορετικές δραστηριότητες  .Λοιπόν με βάση  την έρευνά μας , μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι αν ‘‘πάσχετε’’ από ανία ,σίγουρα θα βρείτε με κάτι να ασχοληθείτε !

Η πιο αγαπημένη συνήθεια που έχουν οι νέοι είναι η ενασχόληση με τη μουσική. Συχνά, τους αρέσει να παίζουν ένα μουσικό όργανο ,συνήθως κιθάρα, ή ακόμη να παρακολουθούν μαθήματα φωνητικής. Ακόμη μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα   είναι η ζωγραφική και το σχέδιο που όχι μόνο καλλιεργούν τη φαντασία ,αλλά σε βοηθάν  να ανακαλύψεις ένα άλλο μέρος του καλλιτεχνικού σου εαυτού. Βέβαια, τόσο η μουσική όσο και  η τέχνη της ζωγραφικής είναι για άτομα με μεγάλη υπομονή.

Μια ακόμη δημοφιλής ασχολία των εφήβων είναι τα αθλήματα. Όλων των ειδών! Όπως για παράδειγμα  η πετοσφαίριση , η καλαθοσφαίριση , το ποδόσφαιρο ,ο χορός , ο στίβος . Μέσα από ένα άθλημα ένας άνθρωπος αποκτά  κύρος , σεβασμό προς τον συναθλητή του και αυτογνωσία. Τα αθλήματα δεν προσφέρουν μόνο σωματική καλλιέργεια, αλλά και καλλιέργεια της ψυχικής ηρεμίας και ισορροπίας. Τέλος, μέσα από ένα άθλημα ένας έφηβος μπορεί να κοινωνικοποιηθεί  και να μάθει να συνεργάζεται.

Ένας άλλος τρόπος που οι νέοι περνάν τον ελεύθερο τους χρόνο είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα φροντιστηριακά μαθήματα. Βέβαια, μπορεί να ακουστεί βαρετό, αλλά πολλοί έφηβοι ,όπως και εμείς ,προτιμούν να ασχοληθούν με μία ξένη γλώσσα και να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ‘‘ταξιδέψουν’’ στις  χώρες του κόσμου. Ποιός δεν θα ήθελε να γνωρίσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης χώρας; Λοιπόν μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία !

Σας προτείνουμε ,λοιπόν ,να δοκιμάσετε  κάτι από τα παραπάνω ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και τις ανησυχίες σας

Εσείς βλέπετε ταινίες;

 Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Εύα Τραγιαννοπούλου, και Ελισάβετ Τσαρούχα 

   Τα Χριστούγεννα είναι ένα κοινωνικό γεγονός στο οποίο γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού .Βασισμένα στα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων δημιουργούνται εορταστικά τραγούδια και ιστορίες. Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος του κινηματογράφου, παρουσιάζει διάφορες ταινίες σχετικά με τα Χριστούγεννα.

  Ως προς τις ταινίες, το “Home Alone”, είναι μια διασκεδαστική , και περιπετειώδη κωμωδία του 1990, μία βασική χριστουγεννιάτικη ταινία που όλοι λατρεύουν! Με πρωταγωνιστές τους : Macaulay Culkin , Joe Pescia  και Daniel Sterm και με την σκηνοθεσία του Chris Columbus , κατείχε παγκοσμίως το ρεκόρ των περισσοτέρων εσόδων των box office, μέχρι και το 2011. Πρωταγωνιστής είναι ο Κέβιν ,ένα αγόρι ,όπου η οικογένεια του, αφήνει κατά λάθος μόνο στο σπίτι, κατά την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους στο Παρίσι. Ο Κέβιν απολαμβάνει το γεγονός ότι είναι μονός στο σπίτι αλλά σύντομα θα είναι αντιμέτωπος με δυο διαρρήκτες .

   Όσον αφορά τις κινηματογραφικές επιτυχίες, το “Edward Scissorhands”,είναι μια δραματική ταινία φαντασίας μα συνάμα ρομαντική, ταινία του 1990. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne West και  Kathy Baker, σκηνοθετημένη από τον Tim Burton. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός τεχνητού άνδρα τον Έντουαρντ,ο  οποίος αντί για χέρια έχει ψαλιδιά . Ο Έντουαρντ θα μείνει σε μια οικογένεια των προαστίων και θα ερωτευτεί την κόρη τους την Κιμ.

      Αυτές οι ταινίες , αντιπροσωπεύουν τα Χριστούγεννα. Είναι δυο υπέροχες εορταστικές ταινίες με βαθύ νόημα που ξετρελαίνουν τους θεατές. Ελπίζουμε να τις προτιμήσετε και σας ευχόμαστε χαρούμενα και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Η διασκέδαση των εφήβων

γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Τάμογλου Αναστασία και Δούναβη Παναγιώτα

    Η ανάγκη των εφήβων για διασκέδαση και ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο τους είναι σημαντική.Ψάχνουν κάτι το διαφορετικό, για να ξεφύγουν από την πιεστική καθημερινότητά τους και να αισθανθούν απελευθερωμένοι και ξεχωριστοί. Συνήθως βρίσκουν λανθασμένους τρόπους να εκτονώνονται, με αποτέλεσμα να ατονεί μέσα τους όποια δημιουργική τάση νιώθουν.

   Το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πλέον μέρος της ζωής των εφήβων και αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουν ατελείωτες ώρες μπροστά σε μία οθόνη, χωρίς να καταλαβαίνουν πως η μαγεία βρίσκεται αλλού. Παλιότερα οι έφηβοι μαζεύονταν σε διάφορες πλατείες κι έπαιζαν διάφορα παιχνίδια, όπως κρυφτό, κυνηγητό και άλλα,   τα οποία τούς διασκέδαζαν πιο αποτελεσματικά από ό,τι σήμερα.

   Οι σύγχρονοι νέοι αξίζει να καταλάβουν ότι ψυχαγωγία σημαίνει απομάκρυνση από τη μονοτονία. Για να γίνει αυτό, οφείλουν να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους  προς αυτήν την κατεύθυνση, πηγαίνοντας σε μια θεατρική παράσταση, παρακολουθώντας μια ταινία στον κινηματογράφο, μια μουσική παράσταση. Επίσης, μορφές ουσιαστικής ψυχαγωγίας είναι ο αθλητισμός, η μουσική, η ζωγραφική.

   Σίγουρα οι νέοι μπορούν να βρουν τον δρόμο τους και να σκεφτούν πιο ώριμα σχετικά με διεξόδους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αρκεί οι μεγαλύτεροι να τους συμβουλεύουν με φροντίδα, παρέχοντας κατάλληλα ερεθίσματα και κίνητρα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίγονται νέοι ορίζοντες μπροστά τους.

Τελικά, τι πραγματικά είναι οι «χίπστερς» ;

 γράφουν η Καρολίδου Κατερίνα και η Νταλαγιώργου Αθανασία, μαθήτριες της Γ” τάξης

   Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά ποιήματα το 1956 από τον Allen Ginsberg. Συχνά η ονομασία αυτή απευθύνεται σε κάποιον ο οποίος ασχολείται με οτιδήποτε εκτός του θεσπισμένου mainstream, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μουσική.

   Θα μπορούσαμε παραλληλίσουμε με το σήμερα και να πούμε ότι οι χίπστερς ξέρουν όλα τα hypes και ακούνε Lana Del Ray. Προφανώς όσοι αγοράζουν από το top shop δεν είναι χίπστερ. Το να τρέχεις, όμως, να προλάβεις κάθε meet market και κάθε second hand, κάθε φορά που γίνεται bazzar, το να μετράς τις μέρες για το Plissken Festival, να έχεις tumblr, η αρχική σου σελίδα να είναι γεμάτη από newsfeed, το να έχεις όμπρε, παπούτσια δίπατα, το να έχεις το Nylon για βιβλίο, να έχεις προσπαθήσει να είσαι vegan, αλλά το μπεργκεράκι ποιος το αποχωρίζεται και, βέβαια,  το #foodporn στη γλώσσα του instagram, όλα αυτά είναι σίγουρα γνωρίσματα των hipster.

   Ο hipster είναι είρωνας. Έχοντας βασίσει το οικοδόμημα της προσωπικότητάς του στην πνευματική, πολιτισμική και στιλιστική ανωτερότητα σε σχέση με τον εκάστοτε mainstream βαρετό βλάχο, εκ των πραγμάτων αισθάνεται υπεροπτικά απέναντι στη μάζα. Το αποδεικνύει φορώντας βαμβακερό σαρκασμό, μπλούζες με αφοριστικά ή ακατανόητα μηνύματα, εικόνες από πόλεις του κόσμου που ονειρεύεται να ζήσει.. Μεγάλη αγάπη, επίσης, επιδεικνύει ο hipster και για οτιδήποτε ρετρό, ντεμοντέ, ξεπερασμένο και κιτς, με έμφαση στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 – επαναφέροντας στο προσκήνιο μνήμες της παιδικής του ηλικίας, στην οποία, πιθανόν, θα ήθελε να επιστρέψει.

   Οι χίπτερς, λοιπόν, είναι άτομα με ένα διαφοροποιημένο και μοναδικό στυλ. Οι διαφορές αφορούν τη μουσική που συνηθίζουν να ακούν, τις σελίδες που επισκέπτονται με μεγάλη συχνότητα στο διαδίκτυο και τον τρόπο που αρέσκονται να ντύνονται. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η διαφορετικότητά τους αυτή είναι πάντοτε αρνητική.

Τα e-sports σήμερα

γράφει ο Κυριαζής Χαριτόπουλος, μαθητής της Γ” Γυμνασίου

Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές όλων μας. Η τεχνολογία πλέον επηρεάζει όσο τις δουλειές των ενηλίκων όσο και τις δραστηριότητες των εφήβων και, γενικότερα, των παιδιών. Έτσι, η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορα λογισμικά που κάνουν καλύτερη και ευκολότερη την χρήση του Η/Υ στις διάφορες υπηρεσίες. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί διάφορα παιχνίδια για την ενασχόληση και την ψυχαγωγία των παιδιών.

Τα α ηλεκτρονικά παιχνίδια για πολλούς ενήλικες θεωρούνται χάσιμο χρόνου, είτε αυτό το παιχνίδι παίζεται σε κονσόλα είτε σε Η/Υ. Πολλοί θα συμφωνήσουν, αλλά κάποιοι θα διαφωνήσουν, με βασικό τους επιχείρημα ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυρίως του Η/Υ έχουν δημιουργηθεί για διασκέδαση αλλά ταυτόχρονα μέσα από το παιχνίδι ο εγκέφαλος «γυμνάζεται» και  έχει καλύτερη αντίληψη του χρόνου. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα ΜΟΒΑ games (Multiplayer Online Battle Arena), επειδή παίζεις live με τον αντίπαλο σου, δηλαδή ό,τι κάνεις μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου έχει φτάσει σε αυτόν και το αντίστροφο. Ο χρόνος που έχεις για να αντιδράσεις κυμαίνεται από κλάσματα του δευτερολέπτου έως σχεδόν ένα δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να πρέπει να πάρει μια απόφαση (σε μικρό χρονικό διάστημα), η οποία πρέπει να είναι και σωστή. Με αυτόν τον τρόπο πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια του Η/Υ, τα e-sports όπως ονομάζονται, «προπονούν» τόσο τα αντανακλαστικά σου όσο και τον εγκέφαλο σου, γενικότερα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του είδους παιχνιδιού είναι το Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), που είναι πολύ δημοφιλές, και το γνωστό σε όλους League of Legends (LoL). Τα παιχνίδια αυτά κατέχουν την Τρίτη και πρώτη θέση, αντίστοιχα, σε έρευνα για τα πιο δημοφιλή e-sports.

Τα e-sports, επίσης, πραγματοποιούνται σε επαγγελματικό επίπεδο και έχουν διοργανωθεί πολλοί επαγγελματικοί αγώνες που έχουν προσεγγίσει ως θεατές εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις διοργανώσεις. Για παράδειγμα, ο προπέρσινος τελικός του League of Legends 2016 γέμισε ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου με θεατές. Βέβαια για να διοργανωθούν επαγγελματικοί αγώνες πρέπει να υπάρχουν και επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνονται πολλά χρήματα για το κάθε τους παιχνίδι. Κάποιοι γνωστοί παίχτες από το CS είναι ο «KennyS» και ο «s1mple»,  ενώ στο LoL, εάν όχι ο γνωστότερος, ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο «Faker». Ένας ακόμα γνωστός είναι ο «Forg1ven» για τον ρόλο του ΑDC, ο οποίος μάλιστα είναι Έλληνας. Ήδη από το 2013 άρχισαν να συγκροτούνται στην Ελλάδα ομάδες e-sports με χορηγούς, δηλαδή  σαν κανονικές ομάδες οποιουδήποτε άλλου αθλήματος. Μία από αυτές είναι η Different Dimension (DD).

Έτσι, λοιπόν, τα  e-sports  τείνουν να γίνουν αποδεκτά από όλους. Έχουν ήδη αναγνωριστεί ως αθλήματα από το 2016, λόγω της ψυχικής ενέργειας, καθώς οι ώρες προπόνησης ενός επαγγελματία μπορεί να φτάσουν και τις δέκα σε μια μέρα. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει κάποιες ανεπίσημες ειδήσεις, ότι υπάρχει ενδεχόμενο τα e-sports να είναι από τα αθλήματα που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Μέσα σε μία οκταετία, βέβαια, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή και ο χρόνος θα δείξει

 

 

 

Σταυρόλεξο

Από τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας.

Ο Αριστοτέλης είπε:

« Εν πάσι γαρ τοις φυσικοίς ενεστί τι θαυμαστόν»

δηλαδή σε όλα τα πράγματα στη φύση υπάρχει κάτι άξιο θαυμασμού.

Συμπληρώστε το παρακάτω σταυρόλεξο με λέξεις «φυσικές» καθημερινές.

stavrolexo

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

 1. Η ……….. 100 χρονών και τα αλεπουδάκια 101 ;
 2. Ο …….. και η χελώνα .
 3. Είναι …………… , όλα τα καταλαβαίνει .
 4. Έχει ωραία φωνή, φωνή ……….
 5. Ο ……….. που έγινε πρίγκιπας. ( Παραμύθι )
 6. Το σύμβολο της ειρήνης ………

ΚΑΘΕΤΑ

 1. Νηστικό …….. δεν χορεύει
 2. Έπαιζαν με τις λάσπες και έγιναν ………..
 3. Ο κακός  ……… και τα 3 γουρουνάκια
 4. Αγόρασα Levis παντελόνι και μου βγήκε ………………..
 5. ΜΠΙΤ, ΜΠΙΤ προχώρα. Σαν το ……………….. πας.
 6. Είσαι ………. αν δεν έλυσες το σταυρόλεξο.

Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας

   Για έκτη συνεχή χρονιά – ανάμεσα στις πολλές σχολικές δραστηριότητες στο σχολείο μας -δραστηριοποιείται και η θεατρική μας ομάδα. Από τις πρώτες μέρες της φετινής σχολικής χρονιάς  σχηματίστηκε  με κριτήρια την αγάπη για το θέατρο, το μεράκι και την όρεξη για δουλειά των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.Η ομάδα συγκροτήθηκε από μαθητές όλων των τάξεων, οι οποίοι κάθε Παρασκευή μετά το τέλος των μαθημάτων παρέμεναν στο σχολείο για τις πρόβες.

   Η αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών όλων των μελών της ομάδας ήρθε με τα δύο βραβεία από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Βέροιας με τη συμμετοχή της στην «6η Θεατρική  Άνοιξη Εφήβων», το βραβείο ερμηνείας δεύτερου γυναικείου ρόλου στη μαθήτρια της  Γ΄Τάξης,  Δέσποινα Βουλτσινού και το βραβείο ενδυματολογίας.

   Το έργο παρουσιάστηκε στους μαθητές του σχολείου και στο κοινό σε δύο διαφορετικές παραστάσεις  στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος.

Οι θεατές μας είχαν την ευκαιρία να κάνουν  ένα πολύ όμορφο ταξίδι στο  Ιόνιο, στο χρόνο, με συντροφιά  την  επτανησιακή μουσική,  τα αρώματα και τη μελωδική προφορά της Ζακύνθου με το έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου «Το Φιόρο Του Λεβάντε».

Οι ηθοποιοί μας:Βέργος Μάρκος, Βουλτσινού Δέσποινα, Κύρμπεης Δημήτρης, Λαζής Θεόδωρος, Ματοπούλου Γεωργία, Μητσιώτη Κωνσταντίνα, Μπαμπαλή Αντιγόνη, Μπαντή Σοφία, Παρασκευαΐδου  Ευσεβία, Χαριτόπουλος Κυριαζής.Οι υποβολείς μας:Γάρου Ελευθερία, Μαββίδου Μαρία. Ο βοηθός μας (Γενικών καθηκόντων): Γιάννης Συμεωνίδης

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κοκόση Σπυριδούλα, Γρηγοριάδου Θωμαή, ΚωσταρέλαΠολεμία, Χατζηαθανασιάδου Αναστασία.

Η Θεατρική ομάδα του σχολείου μας παρουσιάζει το έργο «Το φιόρο του Λεβάντε»

Για έκτη συνεχή χρονιά ανάμεσα στις πολλές σχολικές δραστηριότητες  στο σχολείο μας δραστηριοποιείται και η θεατρική μας ομάδα.Από τις πρώτες μέρες της φετινής σχολικής χρονιάς  σχηματίστηκε  με κριτήρια την αγάπη για το θέατρο, το μεράκι και την όρεξη για δουλειά των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Έγινε η επιλογή του έργου και τα δοκιμαστικά για την επιλογή των μαθητών-ηθοποιών. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο γιατί οι υποψήφιοι ηθοποιοί ήταν πάρα πολλοί και οι ρόλοι πολύ λίγοι.Η ομάδα συγκροτήθηκε από μαθητές  όλων των τάξεων.

Κάθε Παρασκευή, μετά το τέλος των μαθημάτων τα μέλη της ομάδας παρέμεναν στο σχολείο για τις πρόβες. Στο σπίτι μελετούσαν το σενάριο και αφιέρωναν πολύ από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους.Στη διάρκεια της χρονιάς είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Έμαθαν να συνεργάζονται αρμονικά και να στηρίζουν την ομάδα. Έτσι όλοι μαζί προσπαθούσαν για το καλύτερο και συγχρόνως διασκέδαζαν.

Η αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών όλων των μελών της ομάδας ήρθε με τα δύο βραβεία από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Βέροιας με τη συμμετοχή της στην «6η Θεατρική  Άνοιξη Εφήβων», το βραβείο ερμηνείας δεύτερου γυναικείου ρόλου στη μαθήτρια της  Γ΄Τάξης  Δέσποινα Βουλτσινού και το βραβείο ενδυματολογίας. Το έργο θα παρουσιαστεί στους μαθητές του σχολείου και στο κοινό σε δύο διαφορετικές παραστάσεις  στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος. Οι θεατές μας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν  ένα πολύ όμορφο ταξίδι στο  Ιόνιο, στο χρόνο, με συντροφιά  την  επτανησιακή μουσική,  τα αρώματα και τη μελωδική προφορά της Ζακύνθου με το Έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου «Το Φιόρο Του Λεβάντε».

Οι ηθοποιοί μας:

theatriki1

Βέργος Μάρκος, Βουλτσινού Δέσποινα, Κύρμπεης Δημήτρης, Λαζής Θεόδωρος, Ματοπούλου Γεωργία, Μητσιώτη Κωνσταντίνα, Μπαμπαλή Αντιγόνη, Μπαντή Σοφία, Παρασκευαΐ δου  Ευσεβία, Χαριτόπουλος Κυριαζής.

Οι υποβολείς μας:

Γάρου Ελευθερία, Μαββίδου Μαρία

Ο Βοηθός μας (Γενικών καθηκόντων): Γιάννης Συμεωνίδης

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κοκόση Σπυριδούλα, Γρηγοριάδου Θωμαή, Κωσταρέλα Πολεμία, Χατζηαθανασιάδου Αναστασία.

Μαθαίνοντας για το πατινάζ…

  γράφουν οι Κωνσταντίνα Κυροπούλου και Άντζελα Κόντρα, μαθήτριες της Β” Γυμνασίου

     Η πρώτη “μορφή” πατινάζ που υπήρξε ιστορικά ήταν στη  Φινλανδία πριν από περίπου 4000 χρόνια. Τα παγοπέδιλα ήταν στην ουσία κόκαλα ζώων δεμένα στις μπότες και ο σκοπός τους ήταν απλά η μετακίνηση σε παγωμένες λίμνες και ποτάμια. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν κάποιου είδους μπαστούνια για να δώσουν ώθηση αφού τα κόκαλα δεν είχαν διαμορφωμένες “άκρες” για να δώσουν ώθηση στους πατινέρ. Αργότερα οι Ολλανδοί το 13ο αιώνα κατασκεύασαν τις πρώτες ατσάλινες λάμες με “άκρες”. To 1573 στη μάχη του Ijsselmeer οι Ολλανδοί στρατιώτες επιτίθενται πατινάρωντας πάνω στα παγωμένα κανάλια του Άμστερνταμ και βρίσκουν απροετοίμαστους τους Ισπανούς αντίπαλους τους. Το πατινάζ στην Ολλανδία ήταν τρόπος μετακίνησης στα ατέλειωτα παγωμένα κανάλια το χειμώνα ακόμη και για τους αριστοκράτες. Στην Αγγλία κατά τα τέλη του 1600 ο James II εισήγαγε το πατινάζ στην αριστοκρατία. Η βασίλισσα Βικτώρια έκανε πατινάζ, και παράγγειλε το 1841 από μια γνωστή εταιρία  της εποχής– σήμερα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές για λάμες πατινάζ- παγοπέδιλα για την ίδια και τον πρίγκηπα Άλμπερτ.

    Το 1742 δημιουργείται ο πρώτος αθλητικός σύλλογος πατινάζ στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Το πρώτο βιβλίο με οδηγίες πατινάζ εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1772 από τον R. Jones υπολοχαγό του πυροβολικού και περιλάμβανε οδηγίες για τις βασικές κινήσεις του πατινάζ, οχτάρια και κύκλους. Το 1830 ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος αποκλειστικά καλλιτεχνικού πατινάζ στο Λονδίνο. Το 1848 ο B.V. Bushnell από τη Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ κατασκευάζει ένα ζευγάρι μπότες όπου οι λάμες είναι πάνω στις μπότες. Αυτό έφερε την επανάσταση στο πατινάζ καθώς πλέον οι πατινέρ μπορούσαν να κάνουν στροφές πιρουέτες και άλματα χωρίς να τους φεύγουν οι δεμένες λάμες από τα παπούτσια. Το 1891 διεξάγεται στο Αμβούργο της Γερμανίας το πρώτο πανευρωπαικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ. Το 1896 διοργανώνεται το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα πατινάζ στην Αγία Πετρούπολη. Το 1908 το πατινάζ συμπεριλαμβάνεται σαν Ολυμπιακό άθλημα στην θερινή Ολυμπιάδα του Λονδίνου , παρόλο που ήταν χειμερινό σπορ. Τα αθλήματα που περιλάμβανε ήταν ατομικό ανδρών, ατομικό γυναικών, ζευγάρια, και ειδικές φιγούρες.Το καλλιτεχνικό πατινάζ σαν Ολυμπιακό άθλημα με μουσική και κοστούμια οφείλεται στον Jackson Haines τον Αμερικανό χορευτή μπαλέτου και πατινέρ (1840-1879). Ήταν ο πρώτος που συνδύασε χορευτικές κινήσεις, μπαλέτο και μουσική με το χορό στον πάγο. Ο Haines επινόησε την καθιστή πιρουέτα, και επίσης μια πιο μικρή σε μήκος λάμα για τα παγοπέδιλα με μεγαλύτερη καμπύλη που να επιτρέπει ευκολότερες στροφές. Το πατινάζ του συνδύαζε άλματα, πιρουέτες και στροφές και ονομάστηκε “Διεθνές στυλ πατινάζ” ήταν πιο χορευτικό σε σχέση με την “Αγγλική σχολή” πατινάζ που ήταν πιο αυστηρή. Πολλά χρόνια μετά το θάνατο του το 1914 διοργανώθηκε Πρωτάθλημα στην Αμερική με το Διεθνές στυλ πατινάζ. Το πατινάζ του, επηρρέασε μια ολόκληρη γενιά αθλητών. Με τη δημιουργία της σχολής πατινάζ της Βιέννης δημιούργησε ρεύμα. Αργότερα οι μαθητές της σχολής δημιούργησαν την ISU την παγκοσμια ομοσπονδια πατιναζ το 1892

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

Top