Στήλη: Αθλητικά

Τι κάνουν οι έφηβοι στον ελεύθερο τους χρόνο;

Γράφει η μαθήτρια της Β τάξης, Αλεξόπουλου Ανθή

teens  Οι έφηβοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους συμμετέχοντας σε ποικίλες δραστηριότητες. Κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να συμμετέχουν σε αθλήματα, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να περνούν το χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή βλέποντας ταινίες. Πολλοί έφηβοι, επίσης, απολαμβάνουν είτε να περνούν χρόνο με φίλους πηγαίνοντας  στο εμπορικό κέντρο είτε απλώς να ξεκουράζονται στο σπίτι.

   Αν και αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να φαίνονται αβλαβείς, είναι σημαντικό για τους εφήβους να δίνουν προτεραιότητα στις ακαδημαϊκές τους ευθύνες. Το να ξοδεύει ένας έφηβος πολύ χρόνο σε δραστηριότητες  μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των βαθμών και της συνολικής ακαδημαϊκής επίδοσης. Συνιστάται στους εφήβους να αφιερώνουν συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα για τη μελέτη και την ολοκλήρωση των εργασιών για το σπίτι.

   Επιπλέον, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να παρακολουθούν τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου του εφήβου της οικογένειας για να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλείς και κατάλληλες. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ανοιχτή επικοινωνία με τους εφήβους και να τους ενθαρρύνετε να κάνουν υπεύθυνες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι έφηβοι μπορούν να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες και να επιτύχουν τόσο ακαδημαϊκά όσο και προσωπικά.

 

Παιδικά παιχνίδια μιας άλλης εποχής

Γράφει η μαθήτρια Αλεξόπουλου Ανθή

    Πολλά χρόνια πριν δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, στερεοφωνικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν υπήρχαν χρήματα για ακριβά  παιχνίδια και οι γονείς ήταν πολύ απασχολημένοι με τις δουλειές τους για να παίξουν με τα παιδιά.

 10B41C39-36F2-4B76-BA5E-E01211EB1AA2Ευτυχώς ,δεν υπήρχε  κίνηση στους δρόμους  ή ήταν μικρή , οπότε τα παιδιά παίζανε στους  δρόμους, τα πεζοδρόμια, καθώς και στους μικρούς κήπους των σπιτιών τους. Κάποια παιχνίδια τους ήταν  οι βόλοι , περνά περνά η μέλισσα, κουτσό, σχοινάκι, οικογένεια, η μένα και τα παιδιά κ.α. Τα αγόρια έπαιζαν «βόλους», δηλαδή τους έστρωναν σε μια σειρά, σχεδόν κολλητά μεταξύ τους  και  έριχναν το καθένα το δικό του βόλο από κάποια καθορισμένη απόσταση, προσπαθώντας να πετύχουν κάποιον από τους «στρωμένους» βόλους. Όποιο βόλο πετύχαινε το παιδί τον κέρδιζε. Το κουτσό ήταν, επίσης ,ένα από τα παιχνίδια που έπαιζαν τότε τα παιδιά. Το κουτσό παιζόταν από δυο άτομα. Το πρώτο παιδί που άρχιζε, έριχνε μια στρογγυλή πέτρα στην αρχή του σχεδίου. Έπρεπε στηριγμένο στο ένα πόδι να σπρώξει με αυτό την πέτρα ώστε να βγει έξω από το σχέδιο.

   Τα παλιά χρόνια τα αγόρια και τα κορίτσια είχαν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Τα κορίτσια έπαιζαν με τις κούκλες τους, έκαναν τα μαλλιά τους, βαφόντουσαν, ντυνόντουσαν σαν τις μητέρες τους . Τα αγόρια έπαιζαν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικά πολλά αθλήματα τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια και πολύς κόσμος ασχολείται με αυτά ακόμη και τώρα.

Εσύ ακόμα να γυμναστείς;

    γράφουν οι  μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Καλλιόπη Αρβανιτίδου και Φωτεινή Θεοδούλου 

gymnasitiki       Η γυμναστική είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας και γενικότερα διευκολύνει την καθημερινότητά μας. Σκοπός του αθλητισμού είναι να περνάμε ποιοτικά τον ελεύθερό μας χρόνο μακριά από το διαδίκτυο. Επιπλέον ο άνθρωπος μέσα από τον αθλητισμό και ειδικότερα από τα ομαδικά αθλήματα έρχεται σε επαφή με καινούριους ανθρώπους δημιουργώντας νέες φιλίες και διευρύνει τους ορίζοντές του.

      Πρώτα από όλα η άσκηση μπορεί να μας προστατέψει από πολλές ασθένειες. Μία από αυτές είναι η ανακούφιση από τον πόνο της μέσης. Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις που δυναμώνουν τους μυς της σπονδυλικής στήλης και της κοιλιάς, βελτιώνει την σωματική διάπλαση και μπορούν να προλάβουν τον πόνο της μέσης. Ένα άλλο όφελος της γυμναστικής είναι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η συχνή άσκηση, σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή μας βοηθάει να παραμείνουμε στα κατάλληλα κιλά. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Επίσης η άσκηση βοηθάει στην μείωση του καρκίνου καθώς έρευνες έδειξαν ότι η κακή φυσική κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Ο αθλητισμός μας διατηρεί νεότερους και καλυτερεύει την λειτουργία των αρθρώσεών μας. Επίσης δυναμώνει τα οστά, αφού μία συχνή απλή άσκηση δυναμώνει τα οστά μας με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πιθανότητες σπασιμάτων σε διάφορα σημεία του σώματος. Τέλος συμβάλλει στο να έχουμε καλύτερο ύπνο. Η άσκηση βοηθάει στον βαθύ ύπνο, εφόσον αφήσουμε τουλάχιστον μία ώρα μεταξύ της άσκησης.

      Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι η άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως, βελτιώνει την διάθεσή μας. Ένα θετικό είναι η αύξηση της αυτοπεποίθησής μας και η μείωση του στρες. Ο αθλητισμός είναι πολύ χρήσιμος στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, η συχνή άσκηση μπορεί να ανεβάσει το ηθικό μας και να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι και ελεύθεροι. Η γυμναστική βελτιώνει την μνήμη και αυξάνει την ενέργεια και την όρεξή μας. Επομένως η άσκηση βοηθάει στην καλύτερη εικόνα του σώματός μας, στην ρύθμιση της υγείας μας και της σωματική μας ανάπτυξης και στην απόκτηση μεγαλύτερων επιδόσεων αυτοελέγχου και αυτοάμυνας.

     Όπως παρατηρήσαμε παραπάνω η άσκηση μας προσφέρει πολλά όσο για την υγεία μας και την ψυχολογία μας, τόσο και για την σωματική μας εμφάνιση καθημερινά. Επίσης κάνει την ζωή να φαίνεται όλο και πιο συναρπαστική και ενθουσιώδη. Τέλος, μας προσφέρει γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής!

Η βία στα ελληνικά γήπεδα

Γράφει ο μαθητής της Γ” Γυμνασίου, Καραλιόπουλος Βασίλειος, 

     ghpedo2511 Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, η βία στα ελληνικά γήπεδα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα του αθλητικού χώρου και ένα πρόβλημα για το οποίο γίνονται προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστεί.     Το προβληματικό αυτό φαινόμενο ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1970, που άρχισε να ανθίζει και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατά αρχάς, εκδηλώνονταν μεμονωμένα επεισόδια μικρής διάρκειας, από τα οποία δεν προέκυπταν θύματα. Ωστόσο, αργότερα οργανώθηκαν οι πρώτοι σύνδεσμοι φιλάθλων κάθε αθλητικού συλλόγου, οι οποίοι  κατέλαβαν μάλιστα δικά τους τμήματα του γηπέδου, όπως οι θύρες 4, 7, 13, 21, αντίστοιχα.

      Στη σημερινή εποχή, τα επεισόδια ολοένα και αυξάνονται. Πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων είναι συνήθως οι οπαδοί μεγάλων ομάδων. Κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα, δυο, ακόμα και τρία σοβαρά συμβάντα εκδηλώνονται σχεδόν σε κάθε παιχνίδι του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα διακοπές αγώνων που στενοχωρούν τους πραγματικούς φιλάθλους.

      Παρόλα τα επεισόδια, στη χώρα μας η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προτείνει λύσεις γι” αυτό το φαινόμενο. Αρχικά, η αστυνομία πρέπει να λαμβάνει μέτρα παρακολουθώντας πιο στενά τις κινήσεις των φιλάθλων. Επίσης, είναι απαραίτητο να απαγορευτεί η κατοχή και η χρήση επικίνδυνων αντικειμένων, ναρκωτικών και εκρηκτικών ουσιών που επηρεάζουν καθοριστικά τη διεξαγωγή και εξέλιξη κάθε αγώνα. Τέλος, οι οπαδοί πρέπει να προσέχουν κάθε κίνηση τους.

Τα οφέλη της πετοσφαίρισης!

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Μαλάμογλου Άρτεμη και  Μυταρά Σταυρούλα

      Από παιδί θυμάσαι να σου δίνουν μια μπάλα για να την πετάξεις. Εσύ ή θα την κλοτσούσες, ή θα την χτυπούσες με τα χεριά σου! Σε περίπτωση που συνέβαινε συχνότερα το δεύτερο, έχεις σκεφτεί μήπως αυτό σήμαινε από τότε κάτι για τα αθλητικά σου ενδιαφέροντα;

   Το βόλεϊ είναι από τα αγαπημένα αθλήματα μικρών και μεγάλων! Κι αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το ομαδικό πνεύμα που καλλιεργείται – όπως σε όλα τα  ομαδικά αθλήματα -, σε κάνει να νιώθεις τη λαχτάρα είτε να «σώσεις» τη μπάλα είτε να επιτεθείς με ένα θεαματικό  άλμα που θα δώσει πόντους στην ομάδα σου!

      Αρχικά, βελτιώνει το νοητικό σου επίπεδο, αφού ο χρόνος για να σκεφτείς πώς θα αντιδράσεις στη θέα της μπάλας που έρχεται κατά πάνω σου, είναι μόλις κλάσματα δευτερόλεπτου! Και όπως καταλαβαίνεις, αυτά τα κλάσματα παίζουν βασικό ρολό στη διαμόρφωση του παιχνιδιού.

   Παράλληλα, θα δεις εντυπωσιακά αποτελέσματα στον συντονισμό ματιών – χεριών. Ναι, πέρα από την εγρήγορση στην όποια βρίσκεται ο εγκέφαλος, σε παρόμοια κατάσταση λειτουργούν και τα αντανακλαστικά σου. Κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει και εκτός γηπέδου! Άλλωστε, ένα αρχαίο ρητό αναφέρει «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και δεν βγήκε τυχαία!

     Σίγουρα, έχεις δει πόσο τέλεια γυμνασμένο κι ευλύγιστο σώμα έχουν οι παίκτες και οι παίκτριες του βόλεϊ. Είναι μοναδικό στην αερόβια και στην αναερόβια γυμναστική, γιατί απαιτείται συνολική συμμέτοχη του σώματος. Τα χέρια χτυπούν τη μπάλα, τα πόδια τρέχουν για να την αποκρούσουν ή να πραγματοποιήσουν ένα ψηλό άλμα, ενώ ο κορμός βοηθά όλο το σώμα να πετύχει συγκεκριμένα χτυπήματα. Αυτό σημαίνει συνολική ενδυνάμωση των μυών. Μάθε, επίσης, ότι για να «βγάλεις» μια σωστή άμυνα, χρειάζονται χαμηλά πόδια έως και βαθύ κάθισμα, με τα όποια διαμορφώνονται καλοσχηματισμένοι γλουτοί!

    Το σημαντικότερο, είναι από τα πιο ασφαλή αθλήματα! Εκτός από κάποιους πιθανούς κι αναμενόμενους μικροτραυματισμούς στα δάχτυλα και κάποια «τραβήγματα» στους ώμους, δεν έρχεσαι σε σωματική επαφή με τους αντιπάλους, αφού στη μέση βρίσκεται το δίχτυ. Ακόμα, παίζεται σε ομαλό έδαφος, γεγονός που σημαίνει λιγότερους κραδασμούς στο πέλμα.

      Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις! Η ανακάλυψη της ομορφιάς του συγκεκριμένου αθλήματος είναι συναρπαστική και σίγουρα με την πάροδο του χρόνου θα πετύχεις τα επιθυμητά αποτέλεσμα, νοητικά και σωματικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΟΛΕΙ

Η ιστορία των αθλητικών παπουτσιών

                                                                           γράφει ο Τζατζάνης Γιώργος – Ραφαήλ, μαθητής της Β” τάξης

                                                               Αποτέλεσμα εικόνας για converse first shoes

1892 Η αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής ελαστικών Goodyear ξεκινά τη παραγωγή παπουτσιών με βάση το επεξεργασμένο λάστιχο. Ύστερα από αρκετές δοκιμές καταλήγει στην ονομασία Keds, ως την πιο ενδεδειγμένη. Μέχρι σήμερα η αθλητική εταιρεία «ADIDAS» παράγει παπούτσια με το λογότυπο «Goodyear«.

 1908 Ο Marquis M. Converse ιδρύει την εταιρεία παπουτσιών «Converse» . Η «Converse» θα αποτελέσει για ολόκληρες δεκαετίες κομμάτι του αμερικάνικου τρόπου ζωής.

1917  Η Keds ξεκινά τη μαζική παραγωγή αθλητικών παπουτσιών. Ο διαφημιστής Henry McKinney προωθεί τον όρο «sneakers» που από τότε και στο εξής θα ακολουθεί τα αθλητικά παπούτσια ( στην αμερικάνικη αγορά τουλάχιστον).

Η Converse προωθεί για πρώτη φορά το πρώτο εξειδικευμένο παπούτσι για το basket. Το γνωστό σε όλους μας «Converse All Star«. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το περισσότερο αγορασμένο αθλητικό παπούτσι . Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 750.000.000 All Star σε 144 χώρες!

1920  Ο Adi Dassler ( ιδρυτής της «Adidas» ) ξεκινά τη παραγωγή χειροποίητων αθλητικών παπουτσιών στην αποθήκη του σπιτιού του. Το σπίτι δεν διέθετε ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα!

1924  Ο Adi Dassler μαζί με τον αδελφό του Rudolph Dassler και άλλα 50 μέλη της οικογένειας του ιδρύουν την «Adidas».

1931  Η «Adidas» παράγει το πρώτο παπούτσι ειδικά για tennis.

 Αποτέλεσμα εικόνας για adidas first tennis shoes

1948  Ιδρύεται η «Puma Schuhfabrik Rudolph Dassler». Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας δοκιμάζει για πρώτη φορά αθλητικά παπούτσια αποκλειστικά για ποδόσφαιρο.

1961 Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα «Trackster», τα πρώτα παπούτσια τρεξίματος παγκοσμίως με κυματοειδή σόλα. Είναι, επίσης, το πρώτο παπούτσι τρεξίματος που βγήκε σε διάφορα πλάτη. Το «Trackster» γίνεται η επιλογή των προπονητών του στίβου και των γυμναστών και οδηγεί στην αυξανόμενη φήμη της «New Balance» για την κατασκευή καινοτόμων και εξειδικευμένων υποδημάτων σε πολλαπλά πλάτη.

1962 Ο Phil Knight και ο Bill Bowerman ιδρύουν την «Blue Ribbon Sports» ( BRS). Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή οικονομικών αθλητικών παπουτσιών με ενισχυμένη τεχνολογία.

Το 1968  η «BRS» μετονομάζεται σε «Nike«, η οποία παίρνει την ονομασία της από την ελληνική μυθική θεά Νίκη, ενώ το 1971 η εταιρεία κατοχυρώνει το σήμα της,  για το οποίο ο graphic designer πληρώνεται με 35$!

1972  Η «Nike» προωθεί το κλασσικό πλέον μοντέλο της, «Waffle Racer«. Τέσσερις από τους δέκα καλύτερους δρομείς στους ολυμπιακούς αγώνες του ίδιου έτους αγωνίζονται με τα συγκεκριμένα παπούτσια.

1979  Η Nike προωθεί στην αγορά το πρώτο παπούτσι με αεροσόλα, το «Nike tailwind» (AIR), όπως ονομάστηκε,  και συνεχίζει να καινοτομεί για πολλά χρόνια. Αποτελεί επανάσταση για την εποχή εκείνη, διότι ο πεπιεσμένος αέρας που περιέχει σε κάποια επιλεγμένα σημεία της σόλας (ειδικές κυψέλες) συμπιέζεται κατά την επαναφορά στο έδαφος μετά από το κάθε άλμα και απορροφά την ενέργεια της προσγείωσης επιβαρύνοντας στο λιγότερο δυνατό τα πόδια του αθλητή.

1985  Βγαίνει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη κολεξιόν ρούχου και παπουτσιού βασισμένη στον παίκτη του NBA, Michael Jordan.

1998 Η Nike παρουσιάζει τη θρυλική πλέον σειρά ποδοσφαιρικών παπουτσιών Mercurial.

 2001 Η Nike εισάγει για ακόμα μια φορά νέα τεχνολογία. Το όνομα της είναι «Nike Shox«. Το πίσω μέρος του παπουτσιού στηρίζεται σε πυλώνες που με το κατάλληλο υλικό τους επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα στον χρήστη και έχει ως σκοπό την μείωση των κραδασμών στους αθλητές και στους δρομείς.

Η χρήση του αθλητικού παπουτσιού σε καθημερινή βάση ξεκινά από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα πρώτα αθλητικά παπούτσια κατασκευάζονται από πανί και λάστιχο, τα οποία έως το 1950 είναι από τις βασικές προτιμήσεις των εφήβων, γιατί αποτελούν για εκείνους ένα σύμβολο εξέγερσης. Στην δημοτικότητά τους βοηθά το Hollywood και, έτσι, μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τα αθλητικά παπούτσια καθιερώνονται στη συνείδηση των νέων.

 

Ο αθλητισμός και η επιρροή του στη σημερινή νεολαία

                                                                                                 Γράφει ο Τζατζάνης Γιώργος, μαθητής της Β” Γυμνασίου

    Ο αθλητισμός στις μέρες μας επηρεάζει κατά τη γνώμη μου θετικά τους εφήβους και τους νέους. Μέσα από τον αθλητισμό ο έφηβος και ο νέος μαθαίνει να γυμνάζει το σώμα αλλά και την ψυχή του. Μαθαίνει να πειθαρχεί ακούγοντας τις οδηγίες του προπονητή του και να συνεργάζεται με τους συναθλητές του. Αναπτύσσει αγωνιστικό πνεύμα και ευγενή αθλητική άμιλλα. Κοινωνικοποιείται και αναπτύσσει φιλίες, γνωρίζει αθλητές από άλλες χώρες.

    Στα πολύ μεγάλα οφέλη του αθλητισμού θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη διέξοδο από την ανία και την καθημερινή ρουτίνα των νέων. Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ωθεί τους νέους να έχουν στόχους και να αποφεύγουν τις παγίδες των ναρκωτικών, του αλκοόλ και του διαδικτύου.

   Συμπερασματικά, ο αθλητισμός βοηθάει τον έφηβο ή τον νέο να γυμνάσει το σώμα του, να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία.

Αποτέλεσμα εικόνας για αθλητισμος και έφηβοι

Η πορεία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

του Δημητρίου Μπενίσκου,

Σε αυτό το τεύχος σας παρουσιάζω τη  πορεία της Εθνικής ποδοσφαίρου της χώρας μας, στη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου, το μουντιάλ. Η Ελλάδα κατάφερε να περάσει σε αυτή τη φάση με 2 5 βαθμούς έχοντας 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα ακολουθώντας την παρακάτω πορεία:
Στο πρώτο ματς με τη Λετονία η Ελλάδα κέρδισε με σκορ 2-1, σκόρερ ο Σπυρόπουλος και ο Γκέκας.

Στο δεύτερο  η Ελλάδα επικράτησε εύκολα επί της Λιθουανίας με 2-0, σκόρερ ο  Μήτρογλου.

Στο επόμενο παιχνίδι,  Ελλάδα σπάει το αήττητο 2 στα 2 καθώς το ματς με την κυρίαρχο στον όμιλο της Βοσνία βρίσκει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια   με τελικό σκορ 0-0.

Επόμενο παιχνίδι εκτός έδρας με την Σλοβακία η οποία ηττήθηκε από Έλληνες με σκορ 1-0. Σκόρερ ο Σαλπιγκίδης .

Το επόμενο παιχνίδι παίχτηκε με την Βοσνία εκτός έδρας και η εθνική μας σημείωσε τη χειρότερη εμφάνιση με αποτέλεσμα να υποκύψει μπροστά στον «Τζεκο» και στους συμπαίκτες του.

Ακολουθεί το διπλό εκτός έδρας  επί της Βοσνίας, και το παιχνίδι εκτός έδρας με την Λιθουανία την οποία νίκησε με 1-0 με μοναδικό σκόρερ τον Χριστοδουλόπουλο.

Επόμενο ματς με το Λιχτενστάιν  εκτός έδρας με μοναδικό σκόρερ στο 72 τον ένα από τους κορυφαίους στην Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι στιγμής Κώστα Μήτρογλου.

Στο ακόλουθο ματς το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πάτρια εδάφη η εθνική νίκησε σε αγώνα για τα προκριματικά την Λετονία με 1-0 χάρη στον Σαλπιγγίδη .

Επόμενο εντός έδρας ματς το οποίο έκρινε το μοναδικό γκολ των Σλοβάκων το οποίο έγινε μετά από κακή συνεννόηση των παικτών και σημείωσαν ένα υπέροχο αυτογκόλ .

Παρά την νίκη της εθνικής μας με 2-0 με το Λιχτενστάιν εντός έδρας το αποτέλεσμα δεν σήμαινε πολλά για την πρόκριση μας στη δημοφιλέστερη διοργάνωση του κόσμου .

Η Ελλάδα πέρασε στο μπαράζ και μετά από την σημαντική νίκη της με την Ρωμανία με 3-1 μπορούσε πλέον να κάνει όνειρα για το Ρίο…

Η μέρα της ρεβάνς έφτασε η εθνική παρά την ισοπαλία της με 1-1 κατάφερε να προκριθεί στο mountial του 2014.

Η ιστορία του Γιάννη…

του Δημήτρη Μπενίσκου,

Από τις γειτονιές των Σεπολίων, στις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις και από τα γήπεδα του Ζωγράφου, σε εκείνα του NBA: αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο, του Ελληνονιγηριανού μπασκετμπολίστα για τον οποίο αυτή τη στιγμή μιλά ο κόσμος όλος!

Γεννημένος το 1994, ο Γιάννης είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Αντετοκούμπο, που το 1992 μετανάστευσε από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας Οι γονείς του δύμετρου νεαρού διέμεναν αρχικά στα Σεπόλια και, με εξαίρεση τον πρωτότοκο γιό τους, τον Φράνσις, που κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή, αποφάσισαν να δώσουν στα παιδιά τους ελληνικά ονόματα (Θανάσης, Γιάννης, Κώστας, Αλέξης) και να τα στείλουν σε ελληνικά δημόσια σχολεία.

Τα αδέρφια Αντετοκούμπο μεγάλωσαν με πολλές στερήσεις και, μάλιστα, πολλές φορές ο Γιάννης βγήκε στους δρόμους να πουλήσει μικροαντικείμενα, σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα. «Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο. Δε μπορούσαμε να πουλήσουμε πράγματα στο δρόμο και έτσι δεν είχαμε χρήματα για να αγοράσουμε φαγητό», έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του ο ίδιος, καθώς, μαζί με τον Θανάση, πουλούσαν ρολόγια, γυαλιά ηλίου και τσάντες σε παράνομους πάγκους.

Ψηλοί και ταλέντα στο μπάσκετ, ο Θανάσης και ο Γιάννης έγιναν αντιληπτοί από τον προπονητή Σπύρο Βεληνιάτη, που έκανε ποδήλατο στα Σεπόλια. Αρχικά, τους πήγε στον Τρίτωνα και στη συνέχεια στον Φιλαθλητικό, ενώ, πριν από λίγα χρόνια, η οικογένεια μετακόμισε στου Ζωγράφου, δίπλα από το δημοτικό γυμναστήριο.

Εκτός, όμως, από την ανέχεια, ο Γιάννης είχε να αντιμετωπίσει και τον ρατσισμό, αφού πληροφορίες λένε πως σε κάποιους αγώνες χλευάστηκε από την κερκίδα λόγω του χρώματός του. Επίσης, από σαράντα κύματα πέρασαν τα αδέρφια για την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου και τη συμμετοχή σε ελληνικές εθνικές ομάδες.

«Στο νούμερο 15 του ντραφτ του ΝΒΑ για το 2013, οι Μιλγουόκι Μπακς επιλέγουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, από την Αθήνα της Ελλάδας, όπου η τελευταία ομάδα του ήταν ο Φιλαθλητικός»… Με αυτά τα λόγια, από το στόμα του κομισάριου του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη, άνοιξε η νέα σελίδα στη ζωή του 19χρονου.

Κι εκείνος; 
Το πανηγύρισε με τον αδερφό του και υψώνοντας  την γαλανόλευκη!!!

Πηγή: http://www.athensmagazine.gr/portal/newsnpeople/43176

H Πορεία της ΑΕΚ στην Football League 2

των Δημήτρη Αναδολου και Κώστα Γιαννουλάτου

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε την προσπάθεια της ΑΕΚ να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία (Σούπερ Λιγκ) του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το «χτίσιμο» της ομάδας που θα πρωταγωνιστήσει και στη Football League, με σκοπό την επιστροφή της στα μεγάλα «σαλόνια» από τη σεζόν 2015-16 έχει ήδη ξεκινήσει η Ένωση και μάλιστα ο μεταγραφικός σχεδιασμός «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς. Ήδη έχουν κλείσει τουλάχιστον 5-6 παίκτες για το καλοκαίρι, ενώ το προσεχές διάστημα θα γίνουν κινήσεις για την ενίσχυση και της οπισθοφυλακής, με τους Μόρρα και Γούτα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

 Μετά την απόκτηση (για το καλοκαίρι) του Κολοβέτσιου παρουσιάζεται ως τελειωμένη η συμφωνία μεταξύ του Γιάννη Ανέστη και της Ένωσης. Ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου αποτελούσε μεταγραφικό στόχο των Κιτρινόμαυρων που γνωρίζουν πως δεν μπορούν επ ουδενί να βασιστούν σε κάποιον εκ των Καραγκιολίδη και Βούρα. Για τον λόγο αυτό επισπεύτηκαν οι διαδικασίες και στην Ενωση αποφάσισαν να… τρέξουν και να τελειώσουν το θέμα της απόκτησης του 22χρονου Ελληνα γκολκίπερ που πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν, μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, είναι σε εξαιρετική ηλικία ενώ η σούπερ εικόνα του στο ματς με τον ΠΑΟΚ απλά επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα να γίνει όσο πιο άμεσα το deal.

Ψάχνοντας, όμως, το θέμα του Γιάννη Ανέστη και του deal που πέτυχε ο ίδιος με την ΑΕΚ προέκυψαν και νέα δεδομένα για παίκτες από την ομάδα της Νέας Σμύρνης! Για τους Αραβίδη και Λαμπρόπουλο είχατε διαβάσει σχετικά για το ενδιαφέρον της Ενωσης και την απόφαση να κινηθούν για την απόκτησή τους. Μάλιστα για τον επιθετικό και αρχηγό του Πανιωνίου είχαν γράψει σχετικά άπαντες. Οι πληροφορίες που φέρονται να επιβεβαιώνονται από την Νέα Σμύρνη αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία με τους συγκεκριμένους παίκτες για έναρξη συνεργασίας το καλοκαίρι που έρχεται, ενώ πρόσθεταν (και) την περίπτωση του Κούρντι.

Ανέστης και Αραβίδης μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι κι έτσι το μοναδικό που χρειαζόταν η Ένωση ήταν να συμφωνήσει με τους δύο ποδοσφαιριστές, ενώ αντίθετα, Λαμπρόπουλος και Κούρντι δεσμεύονται με συμβόλαιο με τους «κυανέρυθρους» μέχρι το 2016, αλλά η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον Πανιώνιο ανοίγει τον δρόμο ώστε να ανοίξει η πόρτα της εξόδου από την Πλατεία το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Η άποψη που υπάρχει άλλωστε στον Δικέφαλο για τον στόπερ της Βερόνα είναι εξαιρετική, αφού λόγω και της μεγάλης εμπειρίας του μπορεί να γίνει ο ηγέτης της άμυνας αφενός κι επιπλέον θα είναι σημαντικός και στα αποδυτήρια της ομάδας. Ο παίκτης φαίνεται πως επιθυμεί μία συγκεκριμένη πρόταση που θα τον… διευκολύνει να πει το «ναι» στον επαναπατρισμό, ώστε να κλείσει και την καριέρα του με τη φανέλα της πρώην ομάδας του.

Σε ό,τι αφορά τον Γούτα βρίσκεται στα υπόψιν της ΑΕΚ από το περασμένο καλοκαίρι και θεωρείται πως έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να γίνει βασικός στην ομάδα της επόμενης σεζόν. Οι «κιτρινόμαυροι» βέβαια ήθελαν να δουν και την εξέλιξη του 20χρονου στόπερ, ενώ στα συν είναι και οι καλές σχέσεις που υπάρχουν με την Ξάνθη. Πάντα ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να αποκτηθεί «πακέτο» με τον Τριάδη, ο οποίος επίσης αρέσει στην Ένωση.

Οι ομάδες που θα συναντήσει  η ΑΕΚ  στο δρόμο της είναι οι παρακάτω (με βαθμολογία):

ΑΕΚ                                                               32

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ                                             22

ΗΡΟΔΟΤΟΣ                                                22

ΑΕ ΚΗΦΙΣΙΑΣ                                          20

ΑΟ ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ                    20

ΜΑΝΔΡΑΙΚΟΣ                                         20

ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΡΗΣ                                    19

ΕΡΜΗΣ ΖΩΝΙΑΝΩΝ                              16

ΑΙΓΑΛΕΩ                                                   15

ΑΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ                                   14

ΠΑΟ ΚΡΟΥΣΣΩΝΑΣ                               12

ΠΕΡΑΜΑΙΚΟΣ                                          11

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ                                      11

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                 09

ΘΥΕΛΛΑ ΡΑΦΗΝΑΣ                             08

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην ΑΕΚ

Επίσης καλό είναι να πούμε δύο λόγια για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που έβγαλε την ΑΕΚ από την δύσκολη κατάσταση που προήλθε μετά τον υποβιβασμό. Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ, ξεκίνησε το 1992 όταν έγινε ιδιοκτήτης και πρόεδρος του συλλόγου. Αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο της ομάδας το 1993 και επέστρεψε το 1994 για να αποχωρήσει και ως ιδιοκτήτης το 1995. Την σεζόν 1998-99, επέστρεψε ως πρόεδρος του συλλόγου, με την εταιρεία ENIC να είναι η ιδιοκτήτριά του. Το καλοκαίρι του 2013, επέστρεψε στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ, εκ νέου ως ιδιοκτήτης. Αποφάσισε να  χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ που θα ονομάζεται <<ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ>> προς τιμήν του ναού στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

Top