Podcast ! Τι είναι αυτή η νέα τάση;

Γράφουν οι μαθήτριες  της Β” τάξης Αδαμοπούλου Κατερίνα , Ανεσίδη Αλίκη.

    Top view photo of podcast concept - lightbox with letters podcast on it, headphones and professional microphoneTo podcasting είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε χρήστες του διαδικτύου, η οποία τους επιτρέπει να ακούσουν μια συζήτηση όποτε το ζητήσουν. Όταν υποστηρίζεται βίντεο ονομάζεται vidcasting ή video podcasting, videocasting, και vodcasting. Για την περιγραφή ενός podcast έχει χρησιμοποιηθεί  λανθασμένα ο όρος ραδιόφωνο , όμως τα podcast είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα. Σε αντίθεση με το ραδιόφωνο, έχουν διάρκεια στον χρόνο και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους. Τα podcast μπορούν να δημιουργηθούν από τον καθένα που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης και σύνδεση στο internet. Υπάρχουν, επίσης, πολλά podcast τα οποία έχουν δημιουργηθεί από διεθνούς κύρους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως το BBC και την Deutsche Welle.

   Ο όρος «podcast» αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στην εφημερίδα Guardian και είναι παράγωγος του iPod (i: Internet, pod) φορητή συσκευή μουσικής της Apple και του broadcast. Αν και είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο όρος έχει να κάνει με το iPod που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Apple, για να αποφευχθούν προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων το podcast αποκαλείται και Personal On Demand broadCAST που σημαίνει μία υπηρεσία που σου επιτρέπει να ακούσεις αρχεία ήχου όποτε το επιθυμήσεις.

    Η λειτουργία του έχει ως εξής: Ο παραγωγός ηχογραφεί τις εκπομπές του και τις ανεβάζει στο Ίντερνετ σε αρχείο  (συνήθως σε μορφή MP3 ή M4A) απ” όπου οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν και να το ακούσουν όποτε θέλουν. Για να γίνεται αυτόματα η μετάδοση των podcast συνήθως χρησιμοποιούνται blogs (για αυτό και τα podcast ορισμένες φορές ονομάζονται «audioblogs»), στα οποία υπάρχουν άρθρα με συνδέσμους με το αρχείο ήχου. Υπάρχουν, επίσης ,τα podcatchers, προγράμματα δηλαδή που λαμβάνουν podcast. Οι χρήστες μπορούν ,επίσης ,να το μεταφέρουν σε ένα κινητό ή σε μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου και να το ακούσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

   Το podcast δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο στον κόσμο του Ίντερνετ. Ανέκαθεν υπήρχε, απλώς ίσως τα τελευταία χρόνια να βρήκε εύφορο έδαφος λόγω διαφόρων εφαρμογών (πχ. Spotify). Στο Spotify το podcast είναι τόσο διαδεδομένο που είναι ένα είδος από μόνο του. Αποτελείται από 13 κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των «Εγκλημάτων», «Κωμωδίας», «Κοινωνικά», «Νέα και Πολιτική» και «Σπορ». Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια ενεργά podcast και περίπου 48 εκατομμύρια επεισόδια.

   Στα χρόνια της πανδημίας, η χρήση της οθόνης επικράτησε στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία. Η κατάχρηση οθονών ωφέλησε τα podcast γιατί όλοι χρειάζονταν να ξεκουράζουν τα μάτια τους χωρίς να χάνουν την ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Τα podcast ήρθαν για να μείνουν και μετά την πανδημία.

Το ερώτημα είναι: Γιατί να το βάλουμε στη ζωή μας;

   Γιατί μοιάζει να είναι το παρόν και το μέλλον της ηχητικής ψυχαγωγίας που κερδίζει συνεχώς ακροατές όλων των ηλικιών παγκοσμίως! Και να μην ξεχνάμε την ευκολία του, που έγκειται στο γεγονός ότι μπορείς να το βρεις και να το κατεβάσεις στο κινητό ή στον υπολογιστή/laptop/tablet να το ακούσεις ακόμα και από το smartwatch. Μπορείς να επιλέξεις να ακολουθήσεις μία σειρά και αυτόματα, όταν βγαίνει νέο επεισόδιο ,να το έχεις στο κινητό σου για να το ακούσεις όποτε θες.

Και τι θα ακούσουμε;

    Θα βρούμε θεματολογία για όλα τα ενδιαφέροντα. Από συνεντεύξεις, συμβουλές ειδικών, προσωπικές ιστορίες που θα μας συγκινήσουν ή που θα μας κάνουν να γελάσουμε, ιστορίες μυθοπλασίας και μυστηρίου. Το podcast έχει δώσει βήμα σε όλους όσους έχουν να πουν κάτι και θέλουν να προσεγγίσουν κάποιο κοινό. Η αμεσότητα μετάδοσης του μηνύματος από τον δημιουργό του podcast στον ακροατή είναι πραγματικά εκπληκτική, δίνοντας στον τελευταίο την ευκαιρία να αποκτήσει γνώση πάνω σε θέματα που τον αφορούν.

Παρακάτω σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες σελίδες με podcasts:

Σειρά podcast από το ίδρυμα Ευγενίδου

https://www.eef.edu.gr/el/to-idry ma/online-draseis/podcast-series

Σειρά podcast των European schools

http://europeanschoolradio.eu/el/radio-shows-repository

Καλή σας ακρόαση!

 

 

Σχολιάστε

Top