Παραδοσιακή Γαλατινιώτικη συνταγή

sintages.gr

 

Το παραδοσιακό γλυκό του χωριού μου, που συνηθίζεται να φτιάχνεται ιδίως την αποκριάτικη περίοδο, είναι το σαραγλί. Ανήκει στα γλυκά του ταψιού. Στα παλαιότερα χρόνια οι ίδιες οι γυναίκες άνοιγαν το φύλλο με τα χέρια τους και το γέμιζαν με καρύδια, αμύγδαλα και μπαχαρικά, κυριότερη των οποίων ήταν η κανέλα. Πριν την κατασκευή του, οι γυναίκες προσπαθούσαν να <> μεταξύ τους και γενικά με τις οικογένειές τους, έτσι ώστε να αφήσουν τις αμαρτίες τους. Στη συνέχεια, φτιάχνανε πίτες σε μεγάλα ταψιά και το μεσημέρι που συγκεντρώνονταν όλοι στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι για να φάνε, φιλούσαν ο ένας τα χέρια του άλλου ως δείγμα συγχώρεσης. Κατά το απογευματάκι, οι γυναίκες του κάθε σπιτιού ξεκινούσαν τη διαδικασία παρασκευής του σαραγλιού ετοιμάζοντας τα σκεύη που θα χρησιμοποιούσαν. Πρώτα απ’ όλα, ετοίμαζαν την σκάφη στην οποία έριχναν αλεύρι και ξεκινούσαν τη δημιουργία του φύλλου, μετά έσπαζαν τα καρύδια και τα αμύγδαλα που θα έριχναν μέσα. Έπειτα, ετοίμαζαν τα υπόλοιπα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιούσαν και άναβαν τον φούρνο που θα έψηναν το φύλλο. Αφού το φύλλο ξεραινόταν, ήταν πλέον έτοιμο να μπει στον φούρνο για να ψηθεί. Έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα, το φύλλο έβγαινε από τον φούρνο και ήταν πλέον έτοιμο για γέμισμα. Γεμίζονταν με τα παραπάνω υλικά και σιροπιαζόταν με σιρόπι που κατασκευαζόταν με ζάχαρη και βραστό νερό. Το βράδυ όλη η οικογένεια κάνοντας έναν κύκλο γύρω από ένα τραπέζι πραγματοποιούσαν το χάσκαρ. Μια διαδικασία που συμβόλιζε την αρχή αλλά και το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή έκλεινε το στόμα με αυγό την Μεγάλη Αποκριά μιας και ήταν η βδομάδα της Τυρινής και άνοιγε με αυγό το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση.

Συνταγή :
Υλικά:
– 500 γρ. φύλλο κρούστας
– 250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (λιωμένο)
– 300-400 γραμμ. καρυδόψιχα
– 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
– 1 κουτ. σουπ. κοφτή κανέλα
– Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
– 1 βανίλια
Για το σιρόπι:
– 600 γρ. ζάχαρη
– 300 ml ή 1 ποτήρι νερό
– 1/2 λεμόνι (χυμός)
– 1 βανίλια

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό τη βανίλια, το χυμό μισού ζουμερού λεμονιού και αφήστε να βράσει μόνο για δυο λεπτά. Αρχίστε να μετράτε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Βουτυρώστε ένα ταψί. Τρίψτε τα καρύδια στο μπλέντερ και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, την κανέλα, και το ξύσμα λεμονιού. Στρώστε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώστε το καλά με ένα πινέλο. Στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου ρίξτε λίγη από τη γέμιση. Διπλώστε το φύλλο στη μέση και με μια λεπτή βέργα, ή έναν πλάστη τυλίξτε το σε ρολό. Σουρώστε το φύλλο από τις δυο άκρες, αφαιρέστε από τη βέργα και βάλτε το στο βουτυρωμένο ταψί. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο όλη την επιφάνεια και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα ρολάκια σε τρία ή τέσσερα μέρη ανάλογα με το πόσο μικρά θέλετε να είναι τα σαραγλί σας. Ψήστε για 30′-45′ (ανάλογα με το φούρνο). Είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα και είναι στεγνά. Αμέσως μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζετε, όπως είναι καυτό,με το κρύο σιρόπι.

Νάσια Τσιτσιγάνη

Φωτογραφία: syntages.gr

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Παραδοσιακή Γαλατινιώτικη συνταγή"

Σχολιάστε

Top