Παράδοση: Πασχαλινά τσουρέκια

bake-1706051_1920

 

Μια που πλησιάζει το Πάσχα και έχουμε χρόνο πολύ στη διάθεσή μας  ευκαιρία για πασχαλινά τσουρέκια.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ζαχαρούχο γάλα

2,5 κουτιά (με το κουτί από το ζαχαρούχο μετράμε) ζάχαρη

2 βανίλιες

6 αυγά

2 κουτιά σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

1 κουτ. γλ. κακουλέ

1 κουτ. γλ. μαχλέπι

1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)

1 κουτ. γλ. μαστίχα Χίου (προαιρετικά)

200 γραμμ. μαγιά νωπή

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

3 κιλά αλεύρι

3 κουτιά ζεστό νερό

 

Εκτέλεση:

1) Σε μια κατσαρόλα θερμαίνουμε ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά 2-3 και προσθέτουμε το σπορέλαιο.

2) Σε μια μεγάλη λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά ζεστό νερό (ζεστό όχι καυτό)

3) Αφού λιώσει η μαγιά, προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα της κατσαρόλας.

4) Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά στη λεκάνη και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.

5) Ζυμώνουμε και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.

6) Πλάθουμε τα τσουρέκια, τα αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε.

7) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.

 

Ένα μυστικό:

Στρώστε λαδόκολλα στο ταψί για να μη λερωθεί πολύ. Καλή επιτυχία!

 

Πλιάκα Ευαγελία

Φωτογραφία: Alexas_Fotos/ pixabay

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Παράδοση: Πασχαλινά τσουρέκια"

Σχολιάστε

Top