Πείραμα Ερατοσθένη 2015

Στις 19/03/15 πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής το Πείραμα του Ερατοσθένη.

 

Ο Ερατοσθένης παρατήρησε οτι κάποια μέρα του χρόνου (21 Μαρτίου) ο ήλιος έπεφτε κάθετα στη γη και εκμεταλευόμενοι αυτό το γεγονός απέδειξε οτι η γη είναι σφαιρική και με τη βοήθεια ενός ξύλου επιχείρησε να υπολογίσει την περίμετρο της γης.

 

Έτσι και εμείς στις 12.25 όπου ο ηλιος ήταν κάθετος στον ισημερινό, όπως συνέβη και με τον Ερατοσθένη, πήγαμε στην Πορτάρα και προσπαθήσαμε να κανουμε το ίδιο πείραμα. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και κάθε μία έκανε το πείραμα ξεχωριστά. Πήραμε ένα ξύλο και χρησιμοποιώντας το αλφάδι το τοποθετήσαμε κάθετα. Έπειτα με το μέτρο μετρήσαμε τη σκιά του βρίσκοντας κάθε φορά περίπου τα ίδια νούμερα, τα οποία σημειώσαμε σε μπλοκάκι  και κυμαίνονταν από 73-78cm. Μετά από υπολογισμούς και σε σχέση με την απόστασή μας από τον Ισημερινό υπολογίσαμε την περίμετρο της Γης με πολύ μεγάλη προσέγγιση (40112 χλμ.- ενώ η πραγματική είναι 40075!)

Αργότερα μετρήσαμε όλοι μαζί τη σκιά της Πορτάρας και βρήκαμε ότι ήταν περίπου 6m. Μετά κάθε ομάδα συμπλήρωσε ένα φύλλο εργασίας. Με τη βοήθεια του Πυθαγορείου Θεωρήματος υπολογίσαμε τη γωνία μεταξύ του σημείου, στο οποίο βρισκόμασταν, του Ισημερινού στο νοητό τρίγωνο με κορυφή το κέντρο της γης. Έτσι με απλή μέθοδο των τριών και γνωρίζοντας την απόστασή μας από τον Ισημερινό, υπολογίσαμε την περίμετρο της γης. Οι μετρήσεις μας ήταν ικανοποιητικές σε μεγάλο βαθμό (καλύτερες και από του Ερατοσθένη :). Επίσης αξιοποιώντας την ομοιότητα τριγώνων υπολογίσαμε το ύψος της Πορτάρας, που σύμφωνα με τις μετρήσεις μας είναι 7,5-8m.

 

Σχολιάστε

Top