Η συνέντευξη του Δημήτρη Κυριακού στις Μουσικές Πένες

fwto mous

Από τις μαθήτριες Καλαντζή Αγγελική, Μαργαρίτη Θεοδώρα και Παλαιολόγου Μαρία, του Γ΄3 τμήματος Γυμνασίου.

Ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Δημήτρης Κυριακού, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στις Μουσικές Πένες! Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, όπου μας μίλησε για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης με τα χρόνια, για τη σημασία της μουσικής στα σχολεία, τις μαθητικές κοινότητες αλλά και τα μυστικά για την εύρυθμη λειτουργία μιας σχολικής μονάδας με τόσες απαιτήσεις.

Κύριε Κυριακού, ποιες αλλαγές έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης;

Έχει αυξηθεί σημαντικά το μαθητικό δυναμικό του σχολείου. Ενώ το 2011 στο σχολείο φοιτούσαν 120 μαθητές, τώρα, το 2018, φοιτούν 270.  Επιπλέον, υπάρχει καλύτερη οργάνωση και η λειτουργία του σχολείου είναι αρκετά βελτιωμένη.

Κατά την γνώμη σας, ποια είναι η θέση της μουσικής στο σχολείο;

Θεωρώ πως η μουσική θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία γιατί έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: οι μαθητές ασχολούνται με κάτι που τους αρέσει κι έτσι η ώρα περνάει ευχάριστα και ποιοτικά.

Ποιοι είναι οι κανόνες για την ομαλή λειτουργία μιας σχολικής μονάδας;

Αρχικά, θα πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές και στους καθηγητές. Επίσης, είναι απαραίτητη η άποψη των μαθητών για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει στη σχολική ζωή.

Γιατί δίνεται τόσο μεγάλη βάση στις μαθητικές κοινότητες;

Σκοπός μας είναι η διαπαιδαγώγηση του νέου και η προετοιμασία του ώστε να εισέρθει στην κοινωνία. Το παιδί πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο στην τάξη του άλλα και γενικότερα στο σχολείο για να μπορέσει να μπει ομαλά στην κοινωνία.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι σχέσεις εκπαιδευτικού-μαθητή;

Ο εκπαιδευτικός και ο μαθητής είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του σχολείου. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να ανανεώνει συνέχεια το μάθημα για να έχει ενδιαφέρον άλλα και ο μαθητής θα πρέπει να τον στηρίζει στο δύσκολο έργο του.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι ένα σχολείο «υγιές»;

Για να είναι ένα σχολείο υγιές, θα πρέπει να είναι οργανωμένο σωστά με βάση τους κανόνες λειτουργίας του. Πιο σημαντικό όμως είναι να αισθάνεται ο κάθε μαθητής άνετα και να αγαπάει το σχολείο όπου φοιτά.

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Η συνέντευξη του Δημήτρη Κυριακού στις Μουσικές Πένες"

Σχολιάστε

Top