Τεχνολογία και εφηβεία: ποιοι κίνδυνοι κρύβονται;

τεχνολογια

Από την Ειρήνη Βέργου, μαθήτρια του Β1 τμήματος Γυμνασίου.

Στις μέρες μας η τεχνολογία έχει εισβάλει στις ζωές μικρών και μεγάλων. Όπως, όμως, όλοι ξέρουμε, εκτός από τη μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρει στην καθημερινότητα μας, έχει και πολλές αρνητικές επιπτώσεις.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση των social media, όπως το facebook, το Instagram ή το twitter, ο κίνδυνος έχει μεγαλώσει. Για αυτό άλλωστε και πολλά στελέχη εταιριών τεχνολογίας, όπως ο Στιβ Τζομπς, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζίμι Γουέιλς και άλλοι, δεν αφήνουν τα παιδιά τους να έχουν μεγάλη επαφή με την τεχνολογία, ενώ τους γράφουν σε απλά σχολεία χωρίς υπολογιστές ή ταμπλέτες. Οι πιο σπουδαίοι κίνδυνοι που θέλησαν να αποφύγουν ήταν η έκθεση των παιδιών τους σε ακατάλληλο ή επιβλαβές περιεχόμενο όπως η πορνογραφία, το cyber bullying από αλλά παιδιά και η εξάρτηση από τις συσκευές – μια εξάρτηση που, λίγο πολύ, φαίνεται πως την έχουν όλοι στην εποχή μας.

Στιγμιότυπο 2018-02-06, 10.35.14 μμ

Η επίδραση της άλογης χρήσης της τεχνολογίας από τα παιδιά και τους εφήβους είναι σε αρκετές περιπτώσεις καταστροφική. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο κίνδυνος κατάθλιψης για έναν 13χρονο αυξάνεται κατά 27% αν είναι ενεργός στα social media ενώ παιδιά που χρησιμοποιούν το κινητό τους για πάνω από 3 ώρες την ημέρα είναι πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν τάσεις αυτοκτονίας.

Μα γιατί είναι τόσο δύσκολο να απεξαρτηθούν τα παιδιά από τις ηλεκτρονικές συσκευές; Και πώς άρχισε αυτή η εμμονή;

Φυσικά η απάντηση δεν έχει να κάνει με τα γονίδια τους αλλά με τα πρότυπά τους. Περισσότερο λοιπόν ευθύνεται το γεγονός ότι από τότε που γεννήθηκαν βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο …

Άρα το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς, για να μην εθιστούν και τα παιδιά τους στην τεχνολογία, είναι οι ίδιοι να δώσουν το παράδειγμα. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται … ή μήπως είναι;

Τεχνολογία2

Πηγές:  Η Καθημερινή

http://www.huffingtonpost.gr/

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Τεχνολογία και εφηβεία: ποιοι κίνδυνοι κρύβονται;"

Σχολιάστε

Top