Είναι πλέον ευρέως γνωστή η ύπαρξη και φυσικά η χρήση των social media. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα social media είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρέχουν την δυνατότητα αλληλεπίδρασης ατόμων μεταξύ τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τον καθένα να φτιάξει δικό του ατομικό προφίλ και υστερά μπορεί να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, να μοιραστεί αρχεία του(φωτογραφίες, μουσική κτλ.), να εκφράσει ιδέες και απόψεις. Ας δούμε όμως την επιρροή που έχουν τα social media στην ζωή μας.
Αρχικά, θέλω να επισημάνω πως είναι πραγματικά σπουδαίο το γεγονός ότι πλέον έχουμε την δυνατότητα μέσω των social media να επικοινωνούμε άμεσα με ανθρώπους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, είτε συγγενείς, είτε φίλους, είτε ξένους, δωρεάν και πολύ εύκολα, χωρίς κόπο. Εκτός από αυτό όμως, τα social media είναι μια ευχάριστη ενασχόληση, ένας εύκολος τρόπος ψυχαγωγίας. Μπορείς να διαβάσεις ανέκδοτα, να παρακολουθήσεις ψυχαγωγικά βίντεο κτλ. Επίσης, μπορείς να εκφράσεις ιδέες ή απόψεις σου ανεβάζοντας φωτογραφίες, γράφοντας post, κάνοντας σχόλια… Ολα αυτά είναι μόνο μερικά από τα θετικά χαρακτηριστικά των social media. Μόνο μερικές από τις δυνατότητες που έχουμε χρησιμοποιώντας τα social media.
Τι γίνεται όμως όταν δεν χρησιμοποιούμε τα social media με σύνεση, αλλά τα κάνουμε κατάχρηση; Οταν η ευχάριστη ενασχόληση μετατρέπεται σε εμμονή, όταν η έκφραση του εαυτού μας μετατρέπεται σε έκθεση του εαυτού μας και αντί να δημιουργούμε καινούριες σχέσεις, καταστρέφουμε αυτές που έχουμε;
Αυτά λοιπόν δεν είναι υπερβολές και συμβαίνουν σε πάρα πολύ κόσμο, κυρίως στην νεολαία. Τα social media λοιπόν μπορούν να έχουν και αρνητικες επιδράσεις στην ζωή μας. Ας αναλύσουμε μερικές από αυτές…
Μας «τρώει» τον χρόνο
Είμαι 90% σίγουρη ότι κι εσύ που διαβάζεις αυτήν την στιγμή έχεις κάτσει με τις ώρες στο Facebook ή στο Instagram ή στο Twitter, χωρίς να κάνεις κάτι συγκεκριμένο, είτε κάνοντας scroll, κοιτώντας φωτογραφίες ή συζητώντας με κάποιον/κάποια μέσω chat. Δεν σας κατηγορώ. Λίγο-πολύ όλοι το κάνουμε. Είναι αναπόφευκτο. Αλλά πολύ εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε και να φτάσουμε στο ακραίο. Κάτι το οποίο κάνουμε ήδη πολλοί από εμάς. Και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο της ζωής μας κάνοντας κάτι όχι και τόσο σημαντικό ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πιο εποικοδομητικό.
Επηρεάζει τις σχέσεις μας
Συχνά οι χρήστες των social media αντί να τα χρησιμοποιούν επικουρικά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, φτάνουν στο σημείο να τις υποκαθιστούν με τη διαδικτυακή επικοινωνία. Περιορίζουν, δηλαδή, δραστικά την άμεση επαφή και συναναστροφή με τους ανθρώπους, και προτιμούν την εικονική μορφή της επικοινωνίας, που επιτυγχάνεται με τα social media. Η επιλογή αυτή, όμως, προκαλεί το αίσθημα μοναξιάς, καθώς η διαδικτυακή επικοινωνία δεν προσφέρει την αμεσότητα και τα ψυχολογικά οφέλη της πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίας κι έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση και αποξένωση των ατόμων.
Επιδρά στην υγεία μας
Είναι αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή υπερβολική χρήση των social media έχει επίδραση στην υγεία όλων, ειδικά των εφήβων αφού τους καθιστά επιρρεπείς στο άγχος, την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές καθώς και πιο επιρρεπείς σε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Επίσης, οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το Facebook συχνά δείχνουν τάσεις ναρκισσισμού ενώ οι νεαροί ενήλικες με ισχυρή παρουσία στο Facebook δείχνουν περισσότερο σημάδια ψυχολογικών διαταραχών, μανίας καθώς και επιθετικές τάσεις.
Για αυτούς τους λόγους -και πολλούς ακόμα- είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις ώρες που χρησιμοποιούμε τα social media. Γι’αυτό την επόμενη φορά που σου κάνουν παράπονο οι γονείς σου λέγοντας πως είσαι συνέχεια στο κινητό, μην τους αγνοήσεις, για το καλό σου το λένε. Και σκέψου κάτι εναλλακτικό και πιο δημιουργικό που θα μπορούσες να κάνεις όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις μουσική κτλ.
Μαρία Πατμάζογλου