Μαθητική Δράση: Κλιματική αλλαγή

αττικη 1

 

Europe Direct Eliamep Attikis

23 Φεβρουαρίου στις 7:34 μ.μ.  ·

«Χθες είχαμε τη χαρά να ταξιδέψουμε διαδικτυακά από την Παιανία, στη Ρόδο και τον Τύρναβο και να μιλήσουμε σε μαθητές του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για την Κλιματική Αλλαγή και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, σε συνεργασία με το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Εισηγητής: Όθων Καμινιάρης, Βοηθός Ερευνητής, Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές κ. Γρηγοριάδη (ΓΕΛ Κρεμαστής Ρόδου), κα. Γεωργάκη (ΓΕΛ Παιανίας) και κα. Πάτση (ΓΕΛ Τυρνάβου) για τη φιλοξενία, τους μαθητές για τις ερωτήσεις και το ενδιαφέρον τους, αλλά και την κα. Φιλία Παπασάββα (Europe Direct Νοτίου Αιγαίου) για την άψογη συνεργασία.»

αττικη 2

Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Τυρνάβου που συμμετέχουν στα προγράμματα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και «Connect»  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενημερωτική δράση με θέμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στη δράση αυτή συμμετείχαν τα εξής σχολεία: Γενικό Λύκειο Παιανίας, Γενικό Λύκειο Κρεμαστής Ρόδου και Γενικό Λύκειο Τυρνάβου. Οι μαθητές συνδεθήκανε μέσω WEBEX του διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κρεμαστής Ρόδου, κ. Γρηγοριάδη.

Κύριοι ομιλητές της διαδικτυακής αυτής ενημέρωσης ήταν:

ο Όθων Καμινιάρης, Ερευνητής Πολιτικής στην περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green Tank και υποψήφιος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Τζίνα Αποστολάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δράσεων Διαχείρισης ED EΛΙΑΜΕΠ Αττικής.

Καθώς και οι υπεύθυνες καθηγήτριες των προγραμμάτων Μάνθου Ευ., Χωματά Α. και Αγραφιώτη Ε.

20230222_123750

Στο πλαίσιο της δράσης παρουσιάστηκαν  στατιστικά στοιχεία και προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη μας. Ωστόσο, το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε η δράση ήταν η κλιματική αλλαγή και οι αρνητικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.

Οι μαθητές/τριες του Λυκείου μας, όπως και του Λυκείου Κρεμαστής και Παιανίας,  είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους και να κάνουν δικές τους ερωτήσεις στον κύριο ομιλητή της δράσης, κύριο Όθωνα Καμινιάρη. Ακόμη, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και πως μπορεί να συμβάλλει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι ερωτήσεις των μαθητών απαντήθηκαν με σαφήνεια από τον κ. Καμινιάρη.

20230222_124316 (1)

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μας για ανθρακοποίηση, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν σε όλους τους τομείς, από τη βιομηχανία και την ενέργεια έως τις μεταφορές και τη γεωργία. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με παγκόσμια αντίδραση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τους διεθνείς εταίρους της όσον αφορά τη δράση για το κλίμα, ιδίως μέσω της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ( UNFCCC ) και της συμφωνίας του Παρισιού.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα βελτιώσει την ευημερία και την υγεία των πολιτών και τον μελλοντικών γενεών.

Κατά τη διάρκεια της δράσης όλοι οι μαθητές παρακολουθούσαν και άκουγαν με προσοχή την παρουσίαση του κ. Καμινιάρη και ενημερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η δράση αυτή ήταν σημαντική, διότι οι μαθητές προβληματίστηκαν αλλά και κατανόησαν τη ζωτική αξία ενός πράσινου πλανήτη.

Ζαμπακίκα Θεοδώρα,(junior ambassador)

 

 

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης