Συνέντευξη με την Αθανασία Λιούνη, τη νεότερη αθλήτρια αναρρίχησης της ολυμπιακής και παραολυμπιακής εβδομάδας

44444444

Συνέντευξη από την ελληνίδα αθλήτρια  της αναρρίχησης Αθανασία Λιούνη στο πλαίσιο της 3ης Ελληνογαλλικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής εβδομάδας.

Γράφει η Χρυσάνθη Τζιαφέτα,

Τα τμήματα των γαλλικών της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας είχαν τη χαρά και την τιμή να συναντηθούν με την εικοσάχρονη  αθλήτρια της αναρρίχησης  Αθανασία Λιούνη στο πλαίσιο του προγράμματος της 3ης Ελληνογαλλικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής εβδομάδας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Zoom από την αίθουσα πληροφορικής του σχολείου μας με τη βοήθεια της καθηγήτριάς μας των Γαλλικών κας Κατσιλέρου Αγαθής.

Σε αυτήν την ενέργεια συνδέθηκαν  πολλά σχολεία από όλη την  Ελλάδα και τη Γαλλία. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη γαλλική μασκότ των ολυμπιακών αγώνων και τα τέσσερα νέα αθλήματα που θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά στους ολυμπιακούς αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία τον Αύγουστο του 2024.

1678811792729blob (1)

Τα τέσσερα νέα αθλήματα που πήρανν μέρος στη διοργάνωση είναι το breakdance, το surf,το skateboard και η αναρρίχηση στην οποία αγωνίζεται η Αθανασία. Η 20χρονη αθλήτρια έχει διακριθεί  διεθνώς σε αυτό το άθλημα. Κατάγεται από την Αριδαία της Έδεσσας και είναι μια νέα γυναίκα  γεμάτη πάθος, όνειρα αλλά και πειθαρχία που κατάφερε από την επαρχιακή πόλη, όπου ζει, να κατακτήσει πανευρωπαϊκούς τίτλους στο άθλημα που επέλεξε.

1678811792733blob

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης σχολεία από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν διάφορες ερωτήσεις στη νεαρή αθλήτρια σχετικά με το άθλημα, την προσπάθειά της και τους στόχους της. Η Αθανασία κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στην Βουλγαρία κερδίζοντας τη δεύτερη θέση και εκείνη τη στιγμή αισθανόταν περήφανη και χαρούμενη για τον εαυτό της που κατάφερε να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο. Η επαφή της με την αναρρίχηση, σύμφωνα με την ίδια, της προσέφερε πολλές καινούριες εμπειρίες, ενώ πραγματοποίησε και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Όμως, χρειάστηκε να κάνει πολλές και δύσκολες θυσίες για να πετύχει τον στόχο της. Η Αθανασία λόγω των προπονήσεων δεν είχε την ευκαιρία να πάει διακοπές με την οικογένειά της, έχασε πολλές σχολικές εκδρομές και δεν αφιέρωνε αρκετό χρόνο στους φίλους της. Όμως η ίδια δεν μετανιώνει για τις αποφάσεις της αυτές, καθώς μπορεί να έχασε όλα τα παραπάνω όμως έχει κερδίσει πολλά παραπάνω.

Η Αθανασία άρχισε την αναρρίχηση στην 5η Δημοτικού, ενώ νωρίτερα είχε ασχοληθεί με το τέννις και το ταεκβοντό. Αθλείται πέντε φορές την εβδομάδα από δύο έως τρείς ώρες την μέρα. Το κίνητρο για να ασχοληθεί με την αναρρίχηση ήταν οι προκλήσεις του αθλήματος που δεν ήταν ποτέ βαρετές. Στην Αριδαία η Αθανασία έκανε προπόνηση σε μια μικρή πίστα η οποία όμως ήταν αρκετή για να προπονηθεί.

Για την ίδια η έκφραση «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς για να έχεις ένα υγιές σώμα πρέπει πρώτα να έχεις ένα υγιές μυαλό, διότι, αν τη στιγμή του αγώνα το μυαλό δεν είναι καθαρό, τότε η απόδοση δεν είναι καλή. Ένα τέτοιο πρόβλημα έχει αντιμετωπίσει και η ίδια αλλά προσπαθεί να μείνει ψύχραιμη και έτσι να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Σύμφωνα με την ίδια η αναρρίχηση δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι ένας σωστός εξοπλισμός.  Ατυχήματα γίνονται στο άθλημα λόγω λανθασμένης χρήσης του εξοπλισμού.

Η Αθανασία, θα συνεχίσει να προσπαθεί ώστε να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας.

Παρά τις σπουδές της και το πιεστικό της ωράριο, προσπαθεί να μείνει σε υψηλό επίπεδο στο άθλημά της.

Υπόσχεται ότι, όταν χαλαρώσει το πρόγραμμα των σπουδών της, θα προσπαθήσει να έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Η φράση «θησαυρός» πριν την έναρξη κάθε αγώνα, τη βοηθά να υπενθυμίζει στον εαυτό της να μένει συγκεντρωμένη, να σκέφτεται μόνο τι είναι μπροστά της και όχι τους γύρω της, να είναι σταθερή στις κινήσεις της και να μη φοβάται να ρισκάρει.

Το πρόγραμμα της Αθανασίας δεν της επιτρέπει να αφιερώνει το χρόνο που αρμόζει στους φίλους της, προσπαθεί όμως να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Κάποιες συμβουλές της αθλήτριας είναι:

«Οι αθλητές της αναρρίχησης να είναι πάντα πολύ συγκεντρωμένοι, να μη κάνουν άστοχες κινήσεις και να έχουν καλή επικοινωνία με αυτόν που τους στηρίζει»

Το μυστικό της επιτυχίας της είναι η αφοσίωση και η πειθαρχία. Η ίδια για να πετύχει το στόχο της είναι διατιθεμένη να κάνει οποιαδήποτε θυσία.

Η υποστήριξη των γονιών της, του προπονητή της και των φίλων της είναι ανεκτίμητη για την ίδια.

Μολονότι το άθλημα δεν είναι πολύ δημοφιλές  στην Ελλάδα, η Αθανασία θα ήθελε όλο και περισσότεροι αθλητές να ασχοληθούν με την αναρρίχηση. Πρότεινε πίστες του αθλήματος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Κοζάνη και την Πάτρα.

Οι επίδοξοι αναρριχητές μόνο οφέλη  θα αποκομίσουν από την ενασχόλησή τους με το άθλημα.

Η ίδια δεν έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει την αναρρίχηση, διότι δε θυμάται τη ζωή της χωρίς αυτή και δε μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς να ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αθανασία είναι η νεότερη αθλήτρια της ολυμπιακής και παραολυμπιακής εβδομάδας.

Ευχαριστούμε πολύ, Αθανασία!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης