Τα δικαιώματα τον παιδιών (0-18 ετών) αποτελούν κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί και να κατανοηθεί , τόσο από τους ενήλικους όσο και από τα ίδια τα παιδιά. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με ενημέρωση από την Πολιτεία, η οποία είναι υπεύθυνη για αυτό το ζήτημα, μέσω ευαισθητοποίησης των πολιτών και της κοινωνικής συνειδητοποίησης, αλλά και μέσω της ευαισθητοποίησης του καθένα από εμάς και τη συνειδητοποίηση, ότι είμαστε ΟΛΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
1. Όλα τα παιδιά είναι ίσα ΚΑΙ δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις.
Δηλαδή ανεξαρτήτως : φύλου, φυλής, γλώσσας, θρησκείας, απόψεων, εμφάνισης, ιδιαιτέρων αναγκών…
2. Όταν παίρνεται μια απόφαση από τους ¨Μεγάλους¨ που αφορά το παιδί, θα πρέπει να υπολογίζεται και το συμφέρον του παιδιού.
3. Το κράτος θα πρέπει να παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών γιατί όλα τους έχουν δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη.
4. Όπως οι κηδεμόνες/γονείς ενός παιδιού είναι υπεύθυνοι για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, έτσι και η πολιτεία είναι υπεύθυνη για να βοηθήσει το παιδί να μάθει να ασκεί τα δικαιώματα του.
Όλα τα παραπάνω βεβαίως συνδέονται με τον σεβασμό. Με αυτόν τον τρόπο, εάν διδαχθεί και καλλιεργηθεί η αρετή του σεβασμού σε αυτά τα παιδιά, τότε μεταγενέστερα, όταν θα ωριμάσουν και θα βγούνε σταδιακά με τον δικό τους ρυθμό στην κοινωνία, θα σέβονται τα δικαιώματα τον άλλων με την δικιά τους σειρά, μετατρέποντας τους σε υπεύθυνους ενεργούς πολίτες. Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά του σήμερα είναι και οι ενήλικοι του μέλλοντος, όπως και οι διαχειριστές της μελλοντικής κοινωνίας.
αρθρογράφος: Γιώργος Ζήσης