Το ποδήλατο και τα οφέλη του στη ζωή μας!

Ποδήλατο1

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που στρέφονται στο ποδήλατο, ο καθένας για δικούς του λόγους, μιας και τα οφέλη που έχει να προσφέρει η ποδηλασία είναι πάρα πολλά και σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά τους.

Ας δούμε σε πόσους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, έχει να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη η ποδηλασία.

ΥγείαΗ θετική επίδραση που έχει η καθημερινή ενασχόληση με το ποδήλατο στην υγεία μας είναι πολλαπλή. Αναρίθμητα είναι τα οφέλη του ποδηλάτου για τον οργανισμό μας και μπορούμε να αναφέρουμε επιγραμματικά τα πιο σημαντικά.

-Ενισχύει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

-Δυναμώνει και εξασκεί το μυϊκό μας σύστημα αλλά και το σκελετικό.

-Βελτιώνει και ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμά καρδιοαγγειακές παθήσεις.

-Μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

-Προλαμβάνει ασθένειες και περιορίζει τις πιθανότητες για εμφάνιση όγκων.

-Βοηθάει τη στάση του σώματος, δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη και περιορίζει τους πόνους στην πλάτη.

-Μπορεί να εξαφανίσει τις κράμπες στα πόδια.

-Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας ή της οσφυαλγίας.

-Βοηθάει σε θέματα χοληστερίνης.

Ψυχολογία: Πέρα από την καθαρά οργανική και σωματική επίδραση που έχει το ποδήλατο στον άνθρωπο, συμβάλλει πάρα πολύ στην ψυχική υγεία μας, στην ισορροπία και καταπολέμηση του στρες. Το ποδήλατο μπορεί να μας χαλαρώσει, να εκτονώσει το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα, την άσχημη ψυχολογία και να μας προσφέρει ψυχικά μία ισορροπία και σταθερότητα. Τόσο λόγω των ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας όσο και λόγω των τοπίων που εναλλάσσονται μπροστά μας στη διάρκεια της βόλτας μας. Έχει τη δυνατότητα, λοιπόν, να μας επαναφέρει σε ένα φυσιολογικό και ισορροπημένο επίπεδο ψυχικά κα συναισθηματικά.

Σωματικό βάρος – ΓυμναστικήΤο ποδήλατο είναι μία πολύ καλή μορφή αερόβιας άσκησης επομένως η συστηματική ενασχόλησή μας με αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στο να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, να χάσουμε τυχόν περιττά κιλά και να καταπολεμήσουμε προβλήματα παχυσαρκίας. Είναι μία πολύ καλή μορφή γυμναστικής, εφόσον γίνεται καθημερινά και συστηματικά, έστω και για 15-20 λεπτά και μας βοηθάει να διατηρούμε τη φυσική μας κατάσταση. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, συσφίγγει όλους τους μύες και συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Επίσης, μπορεί να μειώσει τα προβλήματα κυτταρίτιδας και να προλάβει την εμφάνιση ευρυαγγείας. Τέλος, βελτιώνει την αντοχή μας και δε μας καταπονεί.

Οικολογική μετακίνησηΤο ποδήλατο, πλέον, χρησιμοποιείται ως ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης που εκτός του ότι βοηθάει τον ίδιο τον άνθρωπο με τα αναρίθμητα οφέλη του και πρακτικά τον πηγαίνει εκεί που θέλει, επιπλέον συμβάλλει στην οικολογία και προωθεί ένα περιβάλλον πιο καθαρό, πιο υγιεινό και πιο ποιοτικό.

Οικονομική λύσηΗ χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις μας όχι μόνο προσφέρει όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, αλλά είναι πολύ σημαντικό το ότι είναι η πιο οικονομική λύση για μετακίνηση και γυμναστική ταυτόχρονα.

Καταπολέμηση αϋπνίας: Μέσα στα αναρίθμητα οφέλη της ποδηλασίας που μας εξασφαλίζει γενικότερα μια καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι και η καταπολέμηση της αϋπνίας που κάποιους τους ταλαιπωρεί. Η βόλτα με το ποδήλατο ειδικότερα αν γίνεται κοντά στη φύση και σε ήρεμο περιβάλλον, μπορεί να χαλαρώσει τον άνθρωπο και να τον βοηθήσει να κοιμηθεί καλά και ήσυχα.

αρθρογράφος: Λαζάρου Γιάννης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης