Συνέντευξη από την κυρία Μωραΐτη Φωτεινή: Εικαστικό εργαστήριο-Μεγάλα έργα τέχνης με απλά υλικά

Όμιλος εικαστικών

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τον όμιλο ?

Η τέχνη είναι απαραίτητη στη ζωή μας! Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη γη, αφού έλυσε τα θέματα τροφής και επιβίωσης, ένιωσε την ανάγκη να εκφραστεί δημιουργικά! Ο άνθρωπος, από την ζωγραφική των σπηλαίων, τα αρχαία αγγεία και αγάλματα μέχρι και  την αφηρημένη τέχνη ή την ψηφιακή τέχνη του σήμερα, δημιουργεί τέχνη! Δεν υπάρχει ζωή χωρίς τέχνη! Έτσι λοιπόν για μένα η μία ώρα την εβδομάδα είναι πολύ λίγο για να μάθουν οι μαθητές τα μυστικά της τέχνης και για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους. Η δημιουργία λοιπόν του ομίλου ήταν σαν όνειρο για μένα!

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τα καλλιτεχνικά?

 

 Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα καλλιτεχνικά από τότε που έμαθα να κρατάω το μολύβι. Φυσικά όσο μεγάλωνα μου άρεσε να εκφράζομαι με αυτό τον τρόπο και έτσι ακολούθησα σπουδές πάνω στις τέχνες .

Γιατί πιστεύετε πως είναι χρήσιμο να ξέρει κάποιος εικαστικά?

Όπως σας είπα και νωρίτερα, δεν υπάρχει ζωή χωρίς τέχνες. Φανταστείτε την ζωή σας χωρίς χρώματα, χωρίς μουσική, χωρίς μουσεία. Η τέχνη μας διδάσκει να έχουμε αισθητική, να έχουμε κριτική σκέψη αλλά το πιο σημαντικό …μας μαθαίνει να έχουμε ενσυναίσθηση.  Αφού όταν βλέπουμε έναν πίνακα …ένα έργο τέχνης, προσπαθούμε να μπούμε στην σκέψη του καλλιτέχνη, να καταλάβουμε τι ένιωθε όταν δημιουργούσε το έργο του. Έτσι μαθαίνουμε να μπαίνουμε στην  θέση του άλλου. Όταν δημιουργούμε ένα εικαστικό έργο ψάχνουμε μέσα στον εαυτό μας, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Με απλά λόγια με τα εικαστικά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Σκοπεύετε να συνεχίσετε τον όμιλο και του χρόνου? Αν ναι, γιατί?

Σκοπός μου είναι να γίνει θεσμός στο σχολείο μας ο όμιλος των εικαστικών και κάθε χρόνο να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά κοντά στην τέχνη!

Πώς συμβάλλουν στον τρόπο ζωής σας τα εικαστικά?

Όπως σας είπα και στην πρώτη σας ερώτηση, η τέχνη είναι απαραίτητη στη ζωή μας! Το μάθημα των καλλιτεχνικών βοηθάει μαθητές, που δεν μπορούν να εκφραστούν με τον λόγο ή με οποιαδήποτε άλλο τρόπο, να εκφραστούν μέσα από την τέχνη. Αυτό δίνει χαρά και ελπίδα στους μαθητές, αλλά και σε μένα. Τα εικαστικά υπάρχουν σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Η ζωή μας δεν θα ήταν ίδια χωρίς τις τέχνες!

 

Είστε ευχαριστημένη από την εξέλιξη του ομίλου σας?

 

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την εξέλιξη του ομίλου! Οι μαθητές δημιούργησαν υπέροχα ζωγραφικά έργα. Συνεργάστηκαν με τον όμιλο Θεάτρου για την δημιουργία γύψινης μάσκας. Δούλεψαν ομαδικά για το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό παζάρι του σχολείου μας με μεγάλη επιτυχία. Συνεργάστηκαν με τον όμιλο της ρομποτικής για την δημιουργία εικαστικών έργων με κίνηση και ήχο με στόχο την  συμμετοχή μας σε Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Δημιούργησαν τις δικές τους οικολογικές υφασμάτινες τσάντες και τέλος μετά το Πάσχα θα τελειοποιήσουμε τις τοιχογραφίες στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας. Τα μαθήματα που πήραν μέσα από τον όμιλο οι μαθητές είναι πολλά!!Όμως το σημαντικότερο μάθημα ήταν ,της συνεργασίας ,της προσφοράς, της ενσυναίσθησης και όλα αυτά έγιναν με αγάπη και μεγάλη χαρά!

Συνέντευξη: Δημήτρης Ευσταθίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης