ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ

ΣΠΟΡΑΔΕΣ image

Οι Σποράδες αποτελούν ένα  συγκρότημα νησιών, βορειοανατολικά του Αιγαίου. Οι Σποράδες αποτελούνται από τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόνησσο και τη Σκύρο.

 Η Σκιάθος  έχει σύνδεση με το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Φθιώτιδα της Κεντρικής Ελλάδας, από όπου καθημερινά αναχωρούν πλοία για το νησί. Διαθέτει επίσης διεθνές αεροδρόμιο, δίνοντας τη δυνατότητα για απευθείας πτήσεις.

Οι παραλίες της Σκιάθου θεωρούνται από τις πιο όμορφες της Ελλάδος. Οι πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού είναι η Μεγάλη Αμμος, η Καναπίτσα και τα Λαλάρια  με τα κάτασπρα βότσαλα.

Η Σκόπελος είναι πιο ήσυχο, καταπράσινο νησί με κρυστάλλινα νερά.

Έχει πρωτεύουσα και λιμάνι την πόλη της Σκοπέλου. Εκεί μπορείς να περπατήσεις στα πλακόστρωτα δρομάκια, να δεις τα παραδοσιακά σπίτια και να απολαύσεις την πανοραμική θέα από το κάστρο.

Η Αλόνησσος  είναι ένα ήρεμο νησί, στο οποίο βρίσκει καταφύγιο η σπάνιου είδους φώκια, «Μονάχους-Μονάχους». Γενικότερα διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα..

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού με το εντυπωσιακό της κάστρο, στην κορυφή του λόφου, το οποίο προστάτευε από τις εχθρικές επιδρομές.

Τέλος, η Σκύρος είναι το λιγότερο γνωστό νησί των Σποράδων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Εύβοιας.

Η πόλη της Σκύρου βρίσκεται κάτω από τον  βράχο, με το βυζαντινό Κάστρο. Γνωστά είναι τα σπίτια με τις επίπεδες στέγες και το πλούσιο εσωτερικό τους. Μπορείς επίσης, να επισκεφτείς εργαστήρια λαϊκής τέχνης αλλά και  ενδιαφέροντα μουσεία.

Μαρίνα Χριστοδούλου  (Ε2)

Σχολιάστε

Top