ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ Β ΤΡΙΘΕΣΙΟΥ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ Β ΤΡΙΘΕΣΙΟΥ

Οι μαθητές της Β Τριθεσίου έγιναν Μικροί Λαογράφοι και έγραψαν για έθιμα που γνωρίζουν, λαϊκά παραμύθια, παραδόσεις, αινίγματα που έχουν ακούσει αλλά και παιχνίδια που έπαιζαν οι μεγαλύτεροι και σας τα παρουσιάζουν.

1 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩΑποκριάτικα έθιμα που γνωρίζω

Το πιο γνωστό έθιμο των Απόκρεων είναι το κάψιμο του Καρνάβαλου. Ο κόσμος φοράει τις στολές του, διασκεδάζει και χορεύει στους δρόμους. Στο τέλος της γιορτής καίνε τον Μεγάλο Καρνάβαλο.

Το γαϊτανάκι είναι ένας παραδοσιακός χορός του καρναβαλιού. Άνθρωποι ντυμένοι με στολές στριφογυρίζουν χρωματιστές κορδέλες γύρω από έναν στύλο χορεύοντας.

Ένα ακόμη έθιμο τις Απόκριες, πολύ γνωστό και παραδοσιακό είναι το τσίκνισμα των κρεάτων την Τσικνοπέμπτη. Ο κόσμος είτε στο σπίτι του, είτε στις ταβέρνες τρώει ψητό κρέας.

Το τελευταίο αποκριάτικο έθιμο είναι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Οι άνθρωποι πηγαίνουνε στην εξοχή και κάνουν πικ νικ με λαγάνα και χαλβά. Το πέταγμα του χαρταετού στον ουρανό σημαίνει το τέλος των Απόκρεων.

 

Ελένη Δαβγιώτη (Β Τριθεσίου)

 

2 ΓΑΙΤΑΝΑΚΙΑποκριάτικο έθιμο

ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

Το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα ξύλινο κοντάρι. Στην κορυφή του είναι πιασμένες πολύχρωμες κορδέλες. Το κάθε παιδί κρατάει μια κορδέλα. Τα παιδιά χορεύουν γύρω από το γαϊτανάκι κρατώντας τις κορδέλες και τραγουδώντας αποκριάτικά τραγούδια.

Ελένη Καλογιαννίδου (Β Τριθεσίου)

 

3 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑΛαϊκό παραμύθι

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν δύο φίλοι, ο Ιβάν και ο Ναούμ, που δούλευαν σαν υπηρέτες κάθε μέρα σε διαφορετικούς άρχοντες. Κάθε εβδομάδα, συναντιόντουσαν και μέτραγαν πόσα είχαν βγάλει. «Έβγαλα 20 €», είπε ο Ιβάν. «Ο Θεός μου έδωσε 25€ αυτή την εβδομάδα», απάντησε ο Ναούμ. «Ο, τι παίρνεις το βγάζεις εσύ, δεν σου το δίνει ο Θεός», συμπλήρωσε ο Ιβάν. «Ας κάνουμε μία συμφωνία. Τον πρώτο που θα συναντήσουμε, θα τον ρωτήσουμε, αν έχω δίκιο ή αν εσύ έχεις.», είπε ο Ναούμ, κλείνοντας τη συζήτηση. Την επόμενη φορά που συναντήθηκαν, είπαν πόσα έχουν βγάλει επαναλαμβάνοντας τον ίδιο τσακωμό. Τελικά προχώρησαν και έβαλαν σε εφαρμογή το στοίχημα. Τότε συνάντησαν τον διάβολο που φυσικά είχε τη γνώμη του Ιβάν και έτσι πήρε και τα 25 € που είχε κερδίσει ο Ναούμ. Την επόμενη φορά που συναντήθηκαν έκαναν το ίδιο στοίχημα. Συνέβησαν τα ίδια πράγματα, αλλά ο Ναούμ κέρδισε και το αριστερό χέρι του Ναούμ. Ο Ναούμ πήγε στην όχθη του ποταμού να κοιμηθεί. Τότε είδε όλους τους διαβόλους να συζητάνε. Μαζί τους ήταν και ο διάβολος που έφταιγε για το χέρι του Ιβάν και όλοι άρχισαν να συζητάνε για το τι έκαναν όλη την ημέρα. Οι άλλοι απάνταγαν «Σιγά το πράμα» και μετά έλεγαν πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει. Έτσι ο Ιβάν πήρε πίσω το χέρι του και έλυσε όλα τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Για αυτό ο πρόεδρος τον έκανε πλούσιο. Όταν το έμαθε ο Ιβάν έκανε το ίδιο. Όμως αυτή τη φορά, οι διάβολοι είχαν καταλάβει πως τους είχαν παρακολουθήσει. Τότε άρχισαν να ψάχνουν και όταν βρήκαν τον Ιβάν, αλίμονο του. Δεν ξέρει κανείς τι απέγινε αλλά αυτό που ξέρουν όλοι είναι πως ο Ναούμ έζησε αυτός καλά και εμείς καλύτερα.

Κωνσταντίνος Καραγιάννης (Β Τριθεσίου)

 

 

4 Η ΠΛΕΟΝΕΧΤΡΑ ΓΡΙΑΛαϊκό παραμύθι

Η ΠΛΕΟΝΕΧΤΡΑ ΓΡΙΑ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γέρος και μία γριά. Ο γέρος κάθε μέρα πήγαινε στο δάσος να κόψει ξύλα. Μία μέρα που ο γέρος πήγε να κόψει ξύλα στο δάσος βρήκε ένα γέρικο δέντρο. Πήγε να το κόψει, αλλά το δέντρο του μίλησε και του είπε: «Θα κάνω ο, τι θέλεις, μην με κόψεις παρακαλώ». Ο γέρος του είπε: «Καλά τότε, κάνε με πλούσιο». Και όταν γύρισε σπίτι του τι να δει, καινούρια καλύβα. Επίσης, οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες δεν μετριόντουσαν ούτε σε τρεις μέρες. Ο γέρος τα είπε όλα στη γριά. Η γριά του είπε να ξαναπάει και έγιναν βασιλιάδες, άρχοντες, μέχρι που ο γέρος ζήτησε να γίνουν θεοί. Τότε το δέντρο τους είπε θα γίνετε δύο αρκούδοι!

Νάγια Καραγιάννη (Β Τριθεσίου)

 

5 ΓΑΙΤΑΝΑΚΙΑποκριάτικο έθιμο

ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

Το γαϊτανάκι είναι ένα παραδοσιακό αποκριάτικο παιχνίδι. Το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα μεγάλο ξύλινο κοντάρι και δώδεκα μακριές χρωματιστές κορδέλες. Ένας κρατάει το κοντάρι και δώδεκα χορευτές που συμβολίζουν τους δώδεκα μήνες γυρνάνε γύρω γύρω χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι να τυλιχτούν οι κορδέλες πάνω στο κοντάρι. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις οι χορευτές αντιστρέψουν τον χορό και ξετυλίξουν τις κορδέλες.

Γιάννης Κάτρης (Β Τριθεσίου)

 

6 ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣΟι Απόκριες

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή που ντυνόμαστε μασκαράδες και τρώμε διάφορα φαγητά. Μου αρέσουν πολύ οι Απόκριες γιατί βλέπουμε αποκριάτικη παρέλαση. Εγώ φέτος θα ντυθώ πειρατίνα και ανυπομονώ πολύ γι’ αυτό. Ανυπομονώ όμως περισσότερο για το πάρτι που θα κάνουμε στο σχολείο. Θα παίξουμε μέσα στην τάξη, θα φάμε μαζί και θα κάνουμε τα πάντα. Και οι φίλες μου φαίνεται ότι θα διασκεδάσουν πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενη για όσα θα γίνουν.

 

Δήμητρα-Κίνο Κίκηρα (Β Τριθεσίου)

 

7 ΑΠΟΚΡΙΕΣΑπόκριες

Στις Απόκριες ντυνόμαστε μασκαράδες. Μικροί και μεγάλοι φοράνε στολές, περούκες, μακιγιάζ και διασκεδάζουν. Την Τσικνοπέμπτη τρώμε κρέας. Οι Απόκριες μου αρέσουν πολύ γιατί ντυνόμαστε ο, τι θέλουμε. Υπάρχει κι άλλη μία γιορτή η Καθαρά Δευτέρα που πετάμε τον χαρταετό μας. Τρώμε επίσης, νηστίσιμα, όπως ελιές γαρίδες, καλαμαράκια και χταπόδι.

Χρύσα Παναγιωταράκου (Β Τριθεσίου)

 

8 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝΗ γιορτή των Αποκριών

Η γιορτή των Αποκριών έχει πολλά έθιμα. Όπως τα μασκαρέματα, το καρναβάλι και την προετοιμασία των Χριστιανών για την Σαρακοστή. Φοράμε στολές, μάσκες και αξεσουάρ. Επίσης, βαφόμαστε και πηγαίνουμε σε πάρτι. Την Τσικνοπέμπτη τρώμε κρέας και την Καθαρή Δευτέρα πετάμε τον χαρταετό και τρώμε νηστίσιμα φαγητά.

Μαρίλια Πλάτων (Β Τριθεσίου)

 

9 ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣΈθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα που ψήνουμε κρέατα στις σχάρες. Η μυρωδιά της «τσίκνας» έδωσε το όνομα σε αυτή την ξεχωριστή μέρα. Αποτελεί την αρχή των καρναβαλιών. Η εκκλησία μας αποφάσισε την Πέμπτη ως μέρα, γιατί την Τετάρτη και την Παρασκευή κάνουμε νηστεία.

Δημήτρης Πολίτης (Β Τριθεσίου)

 

10 ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣΑινίγματα της Αποκριάς

Αν απ’ τη ζωή σου λείπει το παιχνίδι, πέρνα μια βόλτα από το Γαλαξίδι. Να ζήσεις την τρελή Αποκριά, με αλεύρι, μουντζουρώματα και γέλια.

Ποιο έθιμο είμαι;

ΤΟ ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΩΜΑ

Σε κάθε αποκριάτικο χορό, σίγουρα θα πρωταγωνιστώ. Με χρωματιστές κορδέλες στολισμένο έναν στύλο κεντρικό και χορευτές τριγύρω ένα σωρό, νιώθω στ’ αλήθεια βασιλιάς, της τρελής Αποκριάς.

 

Ποιο έθιμο είμαι;

ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

 

Αργύρης Τσιρωνίδης (Β Τριθεσίου)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Top