Στήλη: Γενικά

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ ΡΑΛΛΕΙΟΥΠΟΛΗ

45278794-stock-vector-set-of-hands-holding-microphone-voice-recorder-and-spiral-notebook-journalism-concept-vector-illustrΚαλώς ορίσατε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Ομίλου Ηλεκτρονικής Δημοσιογραφίας των Ράλλειων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων!

Το παρόν τεύχος έχει ειδικό αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Περιλαμβάνει επίσης πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Καλή σας περιήγηση!

Τα μέλη του Ομίλου Ηλεκτρονικής Δημοσιογραφίας

ΒΙΝΤΕΟ: ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥΒΙΝΤΕΟ: ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Οι μαθητές του Α2 ετοίμασαν ζωγραφιές με θέμα την ισότητα αλλά και την αλληλεγγύη

https://youtu.be/WTUd_JmOFG4

 

Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια, ίσα με αγάπη, με ισότητα και κοινό ενδιαφέρον για ειρήνη, τότε θα μπορούσαν να παρακινήσουν ακόμα και τους μεγάλους από τα γραφεία τους και θα κάναμε όλοι μαζί έναν πολύ πολύ μεγάλο κύκλο γύρω από τη Γη μας.

Η φύση θα μας έδινε ο, τι καλύτερο είχε και η ευτυχία θα απλωνόταν παντού!

Μια αγκαλιά για όλα τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις διαφορές μας, που μας ενώνουν τόσο δυνατά!

 

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος

Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

 

Οι μαθητές του Α2

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

4 ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η μάχη μεταξύ σκύλου και γάτας κρατάει χρόνια και δεν πρόκειται να κοπάσει εύκολα. Αν όμως έχετε σκύλο, έχετε ορισμένα πλεονεκτήματα που πρέπει να αναφέρετε σε οποιονδήποτε σας κάνει τη ζωή δύσκολη, επειδή επιλέξατε το συγκεκριμένο κατοικίδιο έναντι μιας γάτας.

1. Αρρωσταίνετε λιγότερο

Αν εμπιστευτούμε τις διαφημίσεις, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια. Στην πραγματικότητα όμως, η προσπάθεια που κάνουμε να προστατευτούμε από αυτά, χρησιμοποιώντας διάφορα αντιμικροβιακά προϊόντα κάνει την κατάσταση χειρότερη, καθώς το σώμα δεν παράγει τα κατάλληλα αντισώματα που μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Ευτυχώς, οι σκύλοι είναι γεμάτοι μικρόβια!

Έχοντας έναν σκύλο στο σπίτι, θα έχετε και περισσότερα μικρόβια, γεγονός που θα αναγκάσει τον οργανισμό σας να παράγει αντισώματα. Γι’ αυτό το λόγο, οι ιδιοκτήτες σκύλων αρρωσταίνουν λιγότερο και πιο ήπια σε σχέση με εκείνους που έχουν γάτες ή που δεν έχουν κανένα κατοικίδιο.

 

2. Μεγαλύτερη αντίσταση στις αλλεργίες

Μολονότι τα σκυλιά μπορεί να είναι ο,τι χειρότερο για ανθρώπους με αλλεργίες, αν μεγαλώνει κάποιος σε ένα σπίτι με σκύλο, έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργίες στη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και αν ήσασταν βρέφος όταν η μητέρα σας είχε ένα σκύλο στο σπίτι, πάλι έχετε λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσετε αλλεργίες ή να αναπτύξετε έκζεμα ως ενήλικος.

 

3. Είστε πιο χαρούμενοι

Οι άνθρωποι που έχουν σκύλο έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα κατοικίδιο. Ακόμα και εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν, καθώς η παρουσία και η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να τους βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης, σε κάποιες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά κι από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν. Η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί συγκεκριμένη καθημερινή ασχολία και αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν ενέργεια συνεχώς, επομένως είναι πιο δύσκολο κάποιος με σκύλο να μείνει κλεισμένος στο σπίτι για πολλές μέρες.

Επίσης, η αλληλεπίδραση με τον σκύλο και η αγάπη που εκδηλώνει το ζώο μπορεί να βοηθήσει εξίσου να έχει κάποιος θετική διάθεση, καθώς ακόμα και αν απλώς κάθεστε και παρατηρείτε το ζώο, αυξάνεται η ωκυτοκίνη, που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την καλή διάθεση.

 

4. Έχετε πιο υγιή καρδιά

Η συνολική φροντίδα ενός σκύλου φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερη υγεία της καρδιάς. Απλώς και μόνο η παρουσία του ζώου στο σπίτι μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Μια κινέζικη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι με σκύλο κοιμόντουσαν καλύτερα τη νύχτα και αρρώσταιναν πιο σπάνια.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια έχουν ελαφρώς χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από μια καρδιακή προσβολή.

 

5. Ασκείστε περισσότερο

Μολονότι γενικότερα το να έχει κανείς ένα κατοικίδιο έχει θετικές συνέπειες στην υγεία του, οι σκύλοι έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι χρειάζονται βόλτα και παιχνίδι αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όσοι έχουν σκύλο πραγματοποιούν την ελάχιστη άσκηση που προτείνουν οι γιατροί καθημερινά, δηλαδή μισή ώρα ήπιας μορφής εκγύμναση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής ασθένειας και διατηρώντας το σώμα τους σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ό,τι εκείνοι που έχουν γάτες ή δεν έχουν κανένα κατοικίδιο.

 

6. Είστε πιο δραστήρια κοινωνικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι συναντούν άλλους ανθρώπους στο δρόμο τυχαία, εμπιστεύονται περισσότερο εκείνους που έχουν σκύλο από ό,τι άλλους και τους είναι πιο εύκολο να τους πλησιάσουν και να πιάσουν κουβέντα. Ακόμα κι αν μένετε μόνοι, αν έχετε σκύλο, έχετε τα ίδια συναισθηματικά οφέλη που θα απολαμβάνατε από μια ανθρώπινη φιλία.

 

7. Ο σκύλος ανιχνεύει τον καρκίνο

Κάποια μέρα ίσως ο σκύλος σας σώσει τη ζωή. Από ό,τι φαίνεται, το τετράποδο αυτό ζώο έχει την ικανότητα να οσμίζεται τον καρκίνο στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν δημοσιευτεί διάφορες ιστορίες όπου σκύλοι μύριζαν ή έγλειφαν αδιάκοπα ένα σημείο του σώματος του αφεντικού τους, προσπαθώντας να τους κάνουν να το προσέξουν και να εξεταστούν, διαπιστώνοντας τελικά ότι επρόκειτο για καρκίνο.

Αυτές οι ιστορίες αργότερα απέκτησαν βάση λόγω επιστημονικών ερευνών και μάλιστα ορισμένοι σκύλοι είναι τόσο καλοί στην ανίχνευση του καρκίνου που εκπαιδεύονται για να τον βρουν σε λιγότερο από τρεις ώρες.

 

8. Απεικονίζουν την προσωπικότητα σας

Η ράτσα του σκύλου που έχετε δείχνει πολλά για την προσωπικότητά σας. Μια έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι υπάρχει πολύ ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της προσωπικότητας του ανθρώπου και της ράτσας του σκύλου που έχει. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν μικρόσωμα σκυλάκια είναι πιο έξυπνοι, ενώ εκείνοι που έχουν άλλης ράτσας σκυλιά όπως τα Δαλματίας ή τα μπουλντόγκ είναι πιο ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι γενικότερα οι ιδιοκτήτες σκυλιών είναι πιο εξωστρεφείς και φιλικοί από ό,τι εκείνοι που έχουν γάτες.

 

Ωστόσο, προσέξτε! Οι σκύλοι μιμούνται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ιδιοκτητών τους, άρα αν είστε οξύθυμοι και νευρικοί, μην απορείτε γιατί το σκυλί σας είναι τόσο επιθετικό.

 

9. Έχετε λιγότερο άγχος στη δουλειά

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν κοντά τους ένα κατοικίδιο όσο δουλεύουν έχουν λιγότερο άγχος μέσα στην ημέρα, ενώ όσοι δεν έχουν κάποιο ζώο δίπλα τους παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους με την πάροδο του χρόνου.

 

Κατά τη γνώμη μου τα ζώα είναι η καλύτερη παρέα και μπορεί να προσφέρει πολλά σε έναν άνθρωπο, είτε είναι μόνος του, είτε ζει με την  οικογένειά του. Μπορεί να προσαρμοστεί στις καταστάσεις και στον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου .

Για παράδειγμα: εάν ένα άτομο είναι τυφλό, το σκυλί του μπορεί να εκπαιδευτεί για να μπορεί να το βοηθήσει.

Πηγή : Newsbeast

Αγγελίνα Μάσβουλα (Στ2

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ Β ΤΡΙΘΕΣΙΟΥ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ Β ΤΡΙΘΕΣΙΟΥ

Οι μαθητές της Β Τριθεσίου έγιναν Μικροί Λαογράφοι και έγραψαν για έθιμα που γνωρίζουν, λαϊκά παραμύθια, παραδόσεις, αινίγματα που έχουν ακούσει αλλά και παιχνίδια που έπαιζαν οι μεγαλύτεροι και σας τα παρουσιάζουν.

1 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩΑποκριάτικα έθιμα που γνωρίζω

Το πιο γνωστό έθιμο των Απόκρεων είναι το κάψιμο του Καρνάβαλου. Ο κόσμος φοράει τις στολές του, διασκεδάζει και χορεύει στους δρόμους. Στο τέλος της γιορτής καίνε τον Μεγάλο Καρνάβαλο.

Το γαϊτανάκι είναι ένας παραδοσιακός χορός του καρναβαλιού. Άνθρωποι ντυμένοι με στολές στριφογυρίζουν χρωματιστές κορδέλες γύρω από έναν στύλο χορεύοντας.

Ένα ακόμη έθιμο τις Απόκριες, πολύ γνωστό και παραδοσιακό είναι το τσίκνισμα των κρεάτων την Τσικνοπέμπτη. Ο κόσμος είτε στο σπίτι του, είτε στις ταβέρνες τρώει ψητό κρέας.

Το τελευταίο αποκριάτικο έθιμο είναι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Οι άνθρωποι πηγαίνουνε στην εξοχή και κάνουν πικ νικ με λαγάνα και χαλβά. Το πέταγμα του χαρταετού στον ουρανό σημαίνει το τέλος των Απόκρεων.

 

Ελένη Δαβγιώτη (Β Τριθεσίου)

 

2 ΓΑΙΤΑΝΑΚΙΑποκριάτικο έθιμο

ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

Το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα ξύλινο κοντάρι. Στην κορυφή του είναι πιασμένες πολύχρωμες κορδέλες. Το κάθε παιδί κρατάει μια κορδέλα. Τα παιδιά χορεύουν γύρω από το γαϊτανάκι κρατώντας τις κορδέλες και τραγουδώντας αποκριάτικά τραγούδια.

Ελένη Καλογιαννίδου (Β Τριθεσίου)

 

3 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑΛαϊκό παραμύθι

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν δύο φίλοι, ο Ιβάν και ο Ναούμ, που δούλευαν σαν υπηρέτες κάθε μέρα σε διαφορετικούς άρχοντες. Κάθε εβδομάδα, συναντιόντουσαν και μέτραγαν πόσα είχαν βγάλει. «Έβγαλα 20 €», είπε ο Ιβάν. «Ο Θεός μου έδωσε 25€ αυτή την εβδομάδα», απάντησε ο Ναούμ. «Ο, τι παίρνεις το βγάζεις εσύ, δεν σου το δίνει ο Θεός», συμπλήρωσε ο Ιβάν. «Ας κάνουμε μία συμφωνία. Τον πρώτο που θα συναντήσουμε, θα τον ρωτήσουμε, αν έχω δίκιο ή αν εσύ έχεις.», είπε ο Ναούμ, κλείνοντας τη συζήτηση. Την επόμενη φορά που συναντήθηκαν, είπαν πόσα έχουν βγάλει επαναλαμβάνοντας τον ίδιο τσακωμό. Τελικά προχώρησαν και έβαλαν σε εφαρμογή το στοίχημα. Τότε συνάντησαν τον διάβολο που φυσικά είχε τη γνώμη του Ιβάν και έτσι πήρε και τα 25 € που είχε κερδίσει ο Ναούμ. Την επόμενη φορά που συναντήθηκαν έκαναν το ίδιο στοίχημα. Συνέβησαν τα ίδια πράγματα, αλλά ο Ναούμ κέρδισε και το αριστερό χέρι του Ναούμ. Ο Ναούμ πήγε στην όχθη του ποταμού να κοιμηθεί. Τότε είδε όλους τους διαβόλους να συζητάνε. Μαζί τους ήταν και ο διάβολος που έφταιγε για το χέρι του Ιβάν και όλοι άρχισαν να συζητάνε για το τι έκαναν όλη την ημέρα. Οι άλλοι απάνταγαν «Σιγά το πράμα» και μετά έλεγαν πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει. Έτσι ο Ιβάν πήρε πίσω το χέρι του και έλυσε όλα τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Για αυτό ο πρόεδρος τον έκανε πλούσιο. Όταν το έμαθε ο Ιβάν έκανε το ίδιο. Όμως αυτή τη φορά, οι διάβολοι είχαν καταλάβει πως τους είχαν παρακολουθήσει. Τότε άρχισαν να ψάχνουν και όταν βρήκαν τον Ιβάν, αλίμονο του. Δεν ξέρει κανείς τι απέγινε αλλά αυτό που ξέρουν όλοι είναι πως ο Ναούμ έζησε αυτός καλά και εμείς καλύτερα.

Κωνσταντίνος Καραγιάννης (Β Τριθεσίου)

 

 

4 Η ΠΛΕΟΝΕΧΤΡΑ ΓΡΙΑΛαϊκό παραμύθι

Η ΠΛΕΟΝΕΧΤΡΑ ΓΡΙΑ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γέρος και μία γριά. Ο γέρος κάθε μέρα πήγαινε στο δάσος να κόψει ξύλα. Μία μέρα που ο γέρος πήγε να κόψει ξύλα στο δάσος βρήκε ένα γέρικο δέντρο. Πήγε να το κόψει, αλλά το δέντρο του μίλησε και του είπε: «Θα κάνω ο, τι θέλεις, μην με κόψεις παρακαλώ». Ο γέρος του είπε: «Καλά τότε, κάνε με πλούσιο». Και όταν γύρισε σπίτι του τι να δει, καινούρια καλύβα. Επίσης, οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες δεν μετριόντουσαν ούτε σε τρεις μέρες. Ο γέρος τα είπε όλα στη γριά. Η γριά του είπε να ξαναπάει και έγιναν βασιλιάδες, άρχοντες, μέχρι που ο γέρος ζήτησε να γίνουν θεοί. Τότε το δέντρο τους είπε θα γίνετε δύο αρκούδοι!

Νάγια Καραγιάννη (Β Τριθεσίου)

 

5 ΓΑΙΤΑΝΑΚΙΑποκριάτικο έθιμο

ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

Το γαϊτανάκι είναι ένα παραδοσιακό αποκριάτικο παιχνίδι. Το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα μεγάλο ξύλινο κοντάρι και δώδεκα μακριές χρωματιστές κορδέλες. Ένας κρατάει το κοντάρι και δώδεκα χορευτές που συμβολίζουν τους δώδεκα μήνες γυρνάνε γύρω γύρω χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι να τυλιχτούν οι κορδέλες πάνω στο κοντάρι. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις οι χορευτές αντιστρέψουν τον χορό και ξετυλίξουν τις κορδέλες.

Γιάννης Κάτρης (Β Τριθεσίου)

 

6 ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣΟι Απόκριες

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή που ντυνόμαστε μασκαράδες και τρώμε διάφορα φαγητά. Μου αρέσουν πολύ οι Απόκριες γιατί βλέπουμε αποκριάτικη παρέλαση. Εγώ φέτος θα ντυθώ πειρατίνα και ανυπομονώ πολύ γι’ αυτό. Ανυπομονώ όμως περισσότερο για το πάρτι που θα κάνουμε στο σχολείο. Θα παίξουμε μέσα στην τάξη, θα φάμε μαζί και θα κάνουμε τα πάντα. Και οι φίλες μου φαίνεται ότι θα διασκεδάσουν πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενη για όσα θα γίνουν.

 

Δήμητρα-Κίνο Κίκηρα (Β Τριθεσίου)

 

7 ΑΠΟΚΡΙΕΣΑπόκριες

Στις Απόκριες ντυνόμαστε μασκαράδες. Μικροί και μεγάλοι φοράνε στολές, περούκες, μακιγιάζ και διασκεδάζουν. Την Τσικνοπέμπτη τρώμε κρέας. Οι Απόκριες μου αρέσουν πολύ γιατί ντυνόμαστε ο, τι θέλουμε. Υπάρχει κι άλλη μία γιορτή η Καθαρά Δευτέρα που πετάμε τον χαρταετό μας. Τρώμε επίσης, νηστίσιμα, όπως ελιές γαρίδες, καλαμαράκια και χταπόδι.

Χρύσα Παναγιωταράκου (Β Τριθεσίου)

 

8 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝΗ γιορτή των Αποκριών

Η γιορτή των Αποκριών έχει πολλά έθιμα. Όπως τα μασκαρέματα, το καρναβάλι και την προετοιμασία των Χριστιανών για την Σαρακοστή. Φοράμε στολές, μάσκες και αξεσουάρ. Επίσης, βαφόμαστε και πηγαίνουμε σε πάρτι. Την Τσικνοπέμπτη τρώμε κρέας και την Καθαρή Δευτέρα πετάμε τον χαρταετό και τρώμε νηστίσιμα φαγητά.

Μαρίλια Πλάτων (Β Τριθεσίου)

 

9 ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣΈθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα που ψήνουμε κρέατα στις σχάρες. Η μυρωδιά της «τσίκνας» έδωσε το όνομα σε αυτή την ξεχωριστή μέρα. Αποτελεί την αρχή των καρναβαλιών. Η εκκλησία μας αποφάσισε την Πέμπτη ως μέρα, γιατί την Τετάρτη και την Παρασκευή κάνουμε νηστεία.

Δημήτρης Πολίτης (Β Τριθεσίου)

 

10 ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣΑινίγματα της Αποκριάς

Αν απ’ τη ζωή σου λείπει το παιχνίδι, πέρνα μια βόλτα από το Γαλαξίδι. Να ζήσεις την τρελή Αποκριά, με αλεύρι, μουντζουρώματα και γέλια.

Ποιο έθιμο είμαι;

ΤΟ ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΩΜΑ

Σε κάθε αποκριάτικο χορό, σίγουρα θα πρωταγωνιστώ. Με χρωματιστές κορδέλες στολισμένο έναν στύλο κεντρικό και χορευτές τριγύρω ένα σωρό, νιώθω στ’ αλήθεια βασιλιάς, της τρελής Αποκριάς.

 

Ποιο έθιμο είμαι;

ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

 

Αργύρης Τσιρωνίδης (Β Τριθεσίου)

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

18 ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή της παράδοσής μας και της θρησκείας μας.

Η εβδομάδα που ανήκει η Τσικνοπέμπτη είναι η δεύτερη των Αποκριών και ονομάζεται “Κρεατινή¨. Λίγες μέρες μετά την Τσικνοπέμπτη ξεκινά η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Αυτή τη μέρα ξεκινούν οι εκδηλώσεις των Αποκριών που κορυφώνονται με τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας.

Την Τσικνοπέμπτη ο κόσμος τρώει πάρα πολύ κρέας. Συνήθως μαζεύονται μεγάλες παρέες, ψήνουν κρέατα, πίνουν και διασκεδάζουν. Όλες οι γειτονιές, ακόμα και σήμερα γεμίζουν από τον μυρωδάτο καπνό του ψημένου κρέατος, ¨τσίκνα¨ και από παντού ακούγεται μουσική και γέλιο.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν, διαφορετικά τοπικά έθιμα.

 

Αλίκη Κωνσταντινίδου Δ1

ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

28 ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

 Από την Κρήτη μέχρι τις Σέρρες , απ’ τη Λέρο μέχρι την Ξάνθη κι απ’ την Κέρκυρα μέχρι τη Λάρισα έχουν πάρα πολλά αποκριάτικα έθιμα. Για τους περισσότερους οι Απόκριες είναι διασκέδαση, χορός, τραγούδι.

Σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας σώζονται έθιμα και παραδόσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας.

Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που αποτελείται από 13 άτομα. Ένας, ο πιο δυνατός,  κρατάει ένα μεγάλο στύλο και όλοι οι άλλοι 12 πολύχρωμες κορδέλες. Καθεμία έχει διαφορετικό χρώμα. Ο χορός είναι κυκλικός πλέκοντας τις κορδέλες. Δηλαδή κάποιος περνάει την κορδέλα παν από το κεφάλι του διπλανό του και κάποιος από κάτω .  Αυτές οι κορδέλες λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομα στο έθιμο. Στο τέλος ο στύλος είναι στολισμένος με τις χρωματιστές κορδέλες όλες σε μια πλεξούδα. Τα χρώματα μας θυμίζουν το τέλος του χειμώνα και το καλωσόρισμα της  Άνοιξης.

 

Μαριάννα Γεωργιοπούλου (Δ1)

ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΙΝΣ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ

2 ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΙΝΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣΜΑΙΡΗ ΠΟΠΙΝΣ       

   ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ

 

Ρούχα

u 1 μαύρη πλισέ φούστα

u 1 κόκκινη ζώνη

u 1 μαύρο μεσάτο σακάκι

u 1 πουκάμισο λευκό

u 1 παπιγιόν κόκκινο ή κάτι παρόμοιο για τον λαιμό

u 1 ζευγάρι μαύρα παπούτσια

u 1 κόκκινη κορδέλα για μαλλιά

u 1 μονόχρωμη ομπρέλα με ένα πουλί παπαγαλάκι στο χερούλι

u 1 μεγάλη γυναικεία τσάντα μαύρη

u 1 ρολόι χεριού κόκκινο

u 1 λευκό χοντρό καλσόν

u 1 μαύρο σκληρό καπέλο

u 1 κόκκινο μεγάλο τριαντάφυλλο για το καπέλο

 

Χρήσιμες οδηγίες

Η Μαίρη Πόπινς ήταν μια ξεχωριστή νταντά.

Η μεγάλη της ομπρέλα τη μετέφερε γρήγορα σε μακρινά μέρη.

Η μεγάλη της τσάντα είχε μέσα ότι χρειαζόταν, όσο μεγάλο και αν ήταν.

Ήταν συντηρητική και φαινόταν αυστηρή.

 

 

Αλίκη Κωνσταντινίδου (Δ1)

Μαριάννα Γεωργοπούλου (Δ1)

Η βελτίωση των αυτοκινήτων

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝΗ πρόοδος της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τα σύγχρονα αυτοκίνητα πιο ασφαλή και πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Η εξωτερική σχεδίαση των αυτοκίνητων τα κάνει πλέον εκτός από ομορφότερα αλλά και πιο ασφαλή για τους πεζούς σε περίπτωση ατυχήματος. Η πιο αεροδυναμική σχεδίαση τα κάνει να  είναι και πιο οικολογικά αφού καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα. Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα πρέπει να τηρούν υψηλούς κανόνες ασφάλειας και ελέγχονται από τον οργανισμό EuroNCAP προκειμένου να ελέγχονται για την ασφάλεια που παρέχουν τόσο στους επιβάτες όσο και στους πεζούς.

Στην εσωτερική σχεδίαση των αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται πιο σύγχρονα και ασφαλή υλικά ώστε να δημιουργηθεί όσο πιο ασφαλής καμπίνα για τους επιβάτες. Η χρήση πολλών αερόσακων κάνει ακόμα πιο ασφαλή την οδήγηση. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες αυτοκινήτων τοποθετούν διάφορα συστήματα ασφαλείας στα αυτοκίνητα, όπως αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος σε περίπτωση εμποδίου, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης του οδηγού, αυτόματο παρκάρισμα, ABS, σύστημα πλοήγησης καθώς και εμφάνισης των πληροφοριών του αυτοκινήτου στο παρ. μπριζ ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο.

Στα πλαίσια της οικολογικής βελτίωσης των αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί κινητήρες οι οποίοι καταναλώνουν λιγότερο και αποδίδουν καλύτερα, ενώ συστήματα ελέγχου των ρύπων και συστήματα όπως το start stop βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση και μειώνουν την εκπομπή ρύπων.

Το μέλλον των αυτοκινήτων φαίνεται να είναι η ηλεκτροκίνηση και το φυσικό αέριο.

Σημαντική πρόοδο έχει γίνει και στα λάστιχα των αυτοκινήτων αφού έχουν γίνει πιο οικολογικά πιο ασφαλή σε όλες τις συνθήκες οδήγησης αλλά τέλος και πιο ήσυχα. Τα ελαστικά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος του αυτοκινήτου αφού είναι όπως λένε τα παπούτσια του αυτοκινήτου.

Βέβαια όσο ασφαλή και να γίνουν τα αυτοκίνητα, με όσα συστήματα ασφαλείας και να είναι εξοπλισμένα, η προσοχή του οδηγού και η χρήση της ζώνης ασφαλείας αποτελούν το σημαντικότερο σύστημα ασφαλείας ενός αυτοκινήτου.

 

Δημήτρης Άγγελος Γιαννίκος (Γ1)

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 035 giortazo.grΗ δημοσιογραφική ομάδα των Ράλλειων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας!

Φεστιβάλ Μάνος Φωτίδης

Φεστιβάλ Μάνος ΦωτίδηςimageΠριν 2 χρόνια ένα τροχαίο ατύχημα έγινε στην περιοχή της Χαραυγής. Μέσα στο αμάξι υπήρχαν ο Μάνος Φωτίδης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Μάνος βρέθηκε νεκρός, ενώ ο Γιώργος έδωσε μεγάλη μάχη για την ζωή του και βγήκε νικητής. Όπως μάθαμε και τα δύο παιδιά λάτρευαν το μπάσκετ. Ο Μάνος έπαιζε σε μια μικρή ομάδα, τον Φάρο Κερατσινίου. Με αφορμή την αγάπη του για το συγκεκριμένο άθλημα, ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ στην Χαραυγή πήρε το όνομά του. Σε αυτό το γήπεδο, φρόντισαν ο πατέρας και η αδελφή του, να γίνεται ένα φεστιβάλ μπάσκετ. Μπορούν να πάρουν μέρος μικρές ομάδες της περιοχής και κάθε αγώνας διαρκεί 10-15 λεπτά. Πάντα γίνεται τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ενώ δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Δίπλα στις κερκίδες, του γηπέδου, είναι κολλημένη η φωτογραφία του Μάνου Φωτίδη μαζί με μια ταμπέλα που έγραφε: ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΦΩΤΙΔΗ και ΜΑΝΟ, ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΆΝΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ…..

Μελίνα Λιλή (Δ1)

Top