Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη από τη Παυλίδου Δέσποινα

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

από την Παυλίδου Δέσποινα

  Ο Οκτώβριος, ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου και της σχολικής χρονιάς, συνοδεύεται από την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Η ημέρα που γιορτάζουμε το «ΌΧΙ» του ελληνικού λαού στους Ιταλούς. Γι’ αυτό λοιπόν, η στήλη μας σας προτείνει να διαβάσετε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου της Άλκης Ζέη.

Η Άλκη Ζέη φρόντισε να γράψει «Τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου» κατά την περίοδο που βρισκόταν αυτοεξόριστη με την οικογένειά της στο Παρίσι τα χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα από τις εκδόσεις Κέδρος το 1971.

Η ιστορία μας ξεκινά στις 27 Οκτωβρίου του 1940, στην Αθήνα. Κεντρικός  ήρωας, είναι ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών το οποίο ζει σε ένα σπίτι με την αδερφή του, Αντιγόνη, τη μητέρα του, τον πατέρα του και τον παππού του. Ο Πέτρος, στην αρχή είναι πολύ λυπημένος, καθώς πέθανε το τριζόνι του, το οποίο και αποφάσισε να θάψει στη χαραμάδα του δοκαριού. Ξημερώνοντας 28η Οκτωβρίου, ο Πέτρος ξυπνά από τις σειρήνες του πολέμου. Βλέποντας τον κόσμο να παρελαύνει στον δρόμο, συλλογίζεται πως η ζωή του θ’ αλλάξει. Και όντως, αλλάζει. Το σχολείο του κλείνει, ο θείος του ο Άγγελος φεύγει για τον πόλεμο, η μητέρα του μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια, «αφού έχουν πόλεμο». Ο Πέτρος ζει τις πρώτες ελληνικές νίκες, την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, την κατοχή και τη μεγάλη πείνα του ’41. Με τον Γιάννη και τον Αχιλλέα, γράφει συνθήματα στους τοίχους. Με τον Αχιλλέα και τη Δροσούλα παίρνει μέρος  στην Αντίσταση. Κι εμείς εκστασιασμένοι διαβάζουμε τα κατορθώματά του, τα οποία διαρκούν από τον Οκτώβρη του 1940- τον Οκτώβριο του 1944.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης