Παγκόσμια μέρα φιλοσοφίας: Σωκράτης, ο φιλόσοφος που δεν ήξερε τίποτα από τον Πίτη Δημήτρη

Παγκόσμια μέρα φιλοσοφίας: Σωκράτης, ο φιλόσοφος που δεν ήξερε τίποτα

                                                                                                                                                                                                                                από τον Πίτη Δημήτρη

      Η Παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη μέρα του Νοεμβρίου. Αυτή η ημέρα τονίζει την αξία της φιλοσοφίας της ανθρώπινης σκέψης. Καθιερώθηκε επίσημα από την UNESCO το 2002 και με την καθιέρωση της επιδιώκεται η θεσμοθέτηση της φιλοσοφίας στην καλλιέργεια του ατόμου, προκειμένου να προωθηθεί η διδασκαλία της σε όλο τον κόσμο.

Η φιλοσοφία του Σωκράτη (469-399 π.Χ.)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ  2

Ήταν ένας Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της Δυτικής Φιλοσοφίας. Δεν συνέγραψε κάποιο φιλοσοφικό έργο κατά την διάρκεια της ζωής του. Η διδασκαλία του επιβίωσε μέσω καταγραφών κάποιων μαθητών του, όπως ο Πλάτων και ο Ξενοφών. Συχνά μερικές από αυτές τις καταγραφές του παρουσιάζουν αντιφάσεις μεταξύ τους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η σωκρατική σκέψη να συνιστά δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Μια από αυτές τις καταγραφές ήταν η λεγόμενη «μαιευτική μέθοδος», η οποία αποδόθηκε ως μια μορφή διαλόγου σύντομων  ερωτήσεων και απαντήσεων, με σκοπό την προσέγγιση της αλήθειας. Εφαρμοζόταν σε συνεργασία με την «σωκρατική ειρωνεία». Συνήθιζε να ισχυρίζεται ότι «εν οιδα ότι ουδέν οιδα» δηλ. ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα.

Δυστυχώς, σε ηλικία 70 ετών, λόγο κάποιων κατηγοριών, ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέρασε την τελευταία του ημέρα στη φυλακή αρνούμενος προτάσεις φίλων του για δραπέτευση. Κατάφερε να ασκήσει επιρροή σε φιλοσόφους της ύστερης αρχαιότητας και στην νεότερη φιλοσοφία.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης