Vegan και νηστίσιμα από την Παπαμιχαήλ Ιωάννα

VEGAN   ΚΑΙ   ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

από την Παπαμιχαήλ Ιωάννα

 

     Είναι γνωστό ότι στις 1 Νοεμβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα  αυστηρής  χορτοφαγίας (vegan), καθώς και ότι μερικές μέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου ξεκινάει η Σαρακοστή των Χριστουγέννων. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ακολουθήσουν δύο ιδιαίτερα νόστιμες συνταγές. Μια χορτοφαγική και μία νηστίσιμη……

 VEGAN ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

        Η σπανακόπιτα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Ελλάδας . Είναι ένα γεύμα χορταστικό και απολαυστικό που ποτέ δεν έχασε αλλά ούτε και θα χάσει την αξία του με το πέρασμα των χρόνων….. Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται….

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τα φύλλα

  • 6 χωριάτικα φύλλα
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
    • Λίγο νερό για το ράντισμα της

Για τη γέμιση

  • 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
    • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 kg σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
    • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
    • 1 ματσ. άνηθος ψιλοκομμένος
    • 1 ματσ. φρέσκος δυόσμος
    • 1-2 κ.σ. αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέμιση

  • Βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά.

  • Αφήνουμε να κρυώσουν.

  • Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.

  • Τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.

  • Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 10΄, να βγάλουν τα υγρά τους.

  • Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί  στο μισό.

  • Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό, ό,τι έχετε).

  • Τα ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε το ταψί.

                                                                                                                     

Στο ταψί

  • Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.

  • Ραντίζουμε το κάθε ένα με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

  • Βάζουμε τη μισή γέμιση σε λεπτή στρώση.

  • Καλύπτουμε με το 4ο φύλλο τσαλακώνοντας το.

  • Αδειάζουμε μέσα την υπόλοιπη γέμιση.

  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντας τα ένα-ένα με ελαιόλαδο.

  • Στρίβουμε τις άκρες τους.

  • Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.

Ψήσιμο – Χρόνος

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα & 10′ , ώσπου να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί

ΤΩΡΑ Η ΠΙΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ!!!!!!

ΧΑΛΒΑΣ  ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

       Μια ακόμη νοστιμότατη και φυσικά νηστίσιμη συνταγή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον κλασικό και διαχρονικό σιμιγδαλένιο χαλβά. Ας τον φτιάξουμε…..

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τον χαλβά

  • 2 κούπες Σιμιγδάλι χονδρό

  • ½ κούπα Σπορέλαιο

                                                                                                                        

Για το σιρόπι

  • 3 κούπες Ζάχαρη

  • 4 κούπες Νερό

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1 βανίλια

                                                                                                                               

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

  • Καβουρντίζουμε καλά το σιμιγδάλι.

  • Βράζουμε το σιρόπι.

  • Αφού κατεβάσουμε το σιρόπι από το μάτι της κουζίνας, το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι.

  • Προσθέτουμε αμύγδαλα και σταφίδες (προαιρετικά)

  • Το βάζουμε σε φόρμα.

  • Μόλις κρυώσει , πασπαλίζουμε κανέλα και το βάζουμε στο ψυγείο.

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ !!!

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης