Το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων από τη Δόμνα Χαραλαμπίδου

                                                        Το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων

                                                                                                                  γράφει η Δόμνα Χαραλαμπίδου Β5

        

  Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα η πιο όμορφη γιορτή ολόκληρου του χρόνου και  συμβολίζει κάτι ξεχωριστό για τον καθένα. Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία τις γιορτινές ημέρες, οι οποίες συνδέονται με τα λαχταριστά εδέσματα που συνοδεύουν όμορφες οικογενειακές στιγμές, τα δώρα κάτω από το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο και την εντυπωσιακή διακόσμηση. Αυτές οι παραδόσεις μάς δένουν με την κληρονομιά μας και προσφέρουν μια αίσθηση ύπαρξης για τους ανθρώπους, καθώς θα μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.

   Παρόλα αυτά, μία από τις βαθύτερες έννοιες των Χριστουγέννων είναι αυτό της προσφοράς, της παροχής υλικών αλλά και συναισθηματικών αναγκών στον συνάνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, οι πυρετώδεις ρυθμοί της καθημερινότητας μάς κάνουν να ξεχνάμε την αξία της προσφοράς  που είναι πολύ σημαντική και ουσιώδης για την ανθρωπότητα.

    Τα Χριστούγεννα, επίσης, είναι για πολλούς μια ευκαιρία για να γίνουν πιο ευγενικοί και φιλικοί. Να στρέψουν το βλέμμα τους κι έξω από το οικογενειακό και  φιλικό περιβάλλον, στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Έτσι λοιπόν δείχνουν σεβασμό, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και προσφέρουν απλόχερα την βοήθειά τους σε όσους το έχουν ανάγκη. Για τους περισσότερους, όμως, αυτό είναι κάτι προσωρινό και επιφανειακό. Οι μέρες των Χριστουγέννων θα περάσουν, η υπενθύμιση για μια πράξη αγάπης θα σβηστεί και θα έρθει ξανά τον επόμενο χρόνο, τα επόμενα Χριστούγεννα.

Screenshot_20231211_144609_Chrome

 Όμως, το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων είναι κάτι παραπάνω από μία ευκαιρία για συναναστροφή με την οικογένεια, για παρέα με φίλους και συγγενείς ή μια ευκαιρία για να γίνουμε καλοί και ταπεινοί για μερικές μόνο ημέρες. Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε το μεγαλύτερο γεγονός της ιστορίας του ανθρώπου. Ο Χριστός, ο Υιός του Θεού,  ήρθε στον κόσμο μας ως άνθρωπος και γεννήθηκε ταπεινά σε μια φάτνη. Γι’ αυτό και οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες άγιες, κατά τις οποίες αναγεννιόμαστε πνευματικά και ερχόμαστε κοντά με τον Χριστό. Οι  αξίες της ζωής, όπως οι φιλανθρωπικές πράξεις, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση, πρέπει να είναι ενσωματωμένες στις ζωές μας και να μην τις ξεχνάμε. Οι γιορτινές μέρες δεν αποτελούν απλώς μια ευκαιρία για να βελτιωθούμε προσωρινά. Τα Χριστούγεννα  είναι η σημαντικότερη γιορτή κατά την οποία παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα, χάρη στο λαμπρό γεγονός της εμφάνισης του Θεανθρώπου, που μας τίμησε ανυπέρβλητα, καθώς ένωσε την δική μας ανθρώπινη φύση με την δική Του, τη θεϊκή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης