Δράση Δικτύου – Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Με αφορμή την 24η Ιανουαρίου που έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης, τα σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο μαθητικού τύπου ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ e-τύπος οργάνωσαν μια διαδικτυακή συνάντηση με τις συντακτικές τους ομάδες, προκειμένου να μιλήσουν  για ένα θέμα που αφορά άμεσα εκπαιδευτικούς και μαθητές, την Παιδεία.

Η συνάντηση έγινε την ημέρα της επετείου και συμμετείχαν τα σχολεία:

1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού, 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αργολίδας, Γενικό Λύκειο Χορτιάτη, 2ο Γενικό Λύκειο Κορδελιού και το 1ο Γυμνάσιο Βέροιας.

Όσον αφορά τη σχολική μας εφημερίδα «e-ματιά του 1ου» συντονίστρια και εκπρόσωπος της συντακτικής ομάδας των εκπαιδευτικών  ήταν η κ. Ζωή Τακαβάκογλου μαζί με όλα τα μέλη της συντακτικής ομάδας των μαθητών.

Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Διευθυντές/τριες των σχολείων, ανάμεσά τους και ο Διευθυντής του σχολείου μας, κ. Ζήσης Ζησάκης,   ο οποίος τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός συνεργατικού κλίματος μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής  κοινότητας καθώς και τη δυνατότητα που δίνει για την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου πάνω σε θέματα που απασχολούν τους μαθητές.

δικτυο 2

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης οι ομάδες συζήτησαν  για την Εκπαίδευση και τις αλλαγές που θα ήθελαν να γίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να έχουν ένα καλύτερο σχολείο.

Οι συντακτικές ομάδες εξέφρασαν με ώριμο και συγκροτημένο λόγο τις απόψεις τους. Μίλησαν για θέματα υποδομών, εξοπλισμού, ωρολογίου προγράμματος, τρόπου διδασκαλίας και σχέσεων με τους καθηγητές. Οι μαθητές/τριες ζητούν ένα σύγχρονο σχολείο, με μαθήματα που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους και με ένα σχολικό πρόγραμμα που να συμβαδίζει με τις ανάγκες τους. Μιλούν για διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας όπως η ομαδοσυνεργατική και η βιωματική μάθηση καθώς και η ουσιαστική ένταξη των νέων τεχνολογιών στο μάθημα. Διεκδικούν τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και πρωτοβουλίας στη μαθησιακή διαδικασία και δηλώνουν κουρασμένοι από το παρωχημένο δασκαλοκεντρικό μοντέλο. Τέλος, θέλουν τον εκπαιδευτικό να είναι δίπλα τους, να τους υποστηρίζει, να τους καθοδηγεί  και  να ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους. Οι προτάσεις τους ήταν ενδιαφέρουσες και  δείχνουν τη νέα κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η εκπαίδευση, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Κλείνοντας, αυτή η διαδικτυακή συνάντηση τίμησε με το καλύτερο τρόπο το πνεύμα αυτής της ημέρας και έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα στην εκπαίδευση.

(Παρόμοια δράση θα υλοποιήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία του Δικτύου: 50ο Γυμνάσιο Αθηνών, Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης, 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης