Ξεπερνώντας τα στερεότυπα από τη Στέλλα Κυριαζή

Η κοινωνία τείνει να θέτει περιορισμούς σε ό,τι θεωρεί αποδεκτό ,βάζει όρια στα μέλη της,  στον τρόπο έκφρασής τους και ό,τι θεωρεί διαφορετικό,το αφήνει στο περιθώριο .

Ευτυχώς όμως αρκετοί ήταν οι καλλιτέχνες που μέσα από το ταλέντο τους κέρδισαν τον σεβασμό και την καταξίωση ,τολμώντας το ‘’διαφορετικό’’ .Κατάφεραν να εντάξουν την κουλτούρα τους στην κοινωνία και να εμπλουτίσουν τον πολιτισμό μας.

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ανατρεπτικού Bob Marley .Γεννήθηκε στις 06/02/1945 σε ένα μικρό χωριό της Τζαμάικας,από λευκό πατέρα αγγλικής καταγωγής και μαύρη Τζαμαϊκανή μητέρα. Στην παιδική του ηλικία υπήρξε θύμα ρατσισμού λόγω της μεικτής καταγωγής του. Μετά το θάνατο του πατέρα του και ενώ ο ίδιος ήταν μόλις δέκα ετών μετακόμισε με τη μητέρα του σε μία φτωχογειτονιά του Κίνγκστον . Εκεί αναγκάσθηκε να μάθει αυτοάμυνα για να υπερασπισθεί τον εαυτό του από επιθέσεις λόγω της καταγωγής του. Για να επιβιώσει αναγκάστηκε να αλλάξει πολλές και διαφορετικές εργασίες.

Οι σκληρές αυτές συνθήκες που βίωσε στο γκέτο του Κίνγκστον  επηρέασαν τη μουσική του.  Η μουσική του καριέρα ξεκινάει το 1963 από μια μικρή μπάντα που αρχικά ονομαζόταν ‘’ The Teenagers’’ , η οποία μετά από διάφορες  μετονομασίες ονομάστηκε τελικά ‘’TheWailers’’. Το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1973 με τίτλο ΄΄Catch A Fire’’ το οποίο  είχε θετική απήχηση στο κοινό. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του ο οποίος μεταξύ των άλλων συμπεριλάμβανε το τραγούδι ΄΄I Shoot The Sheriff’’ .Το συγκεκριμένο τραγούδι επιμελήθηκε ο Έρικ Κλάπτον προσθέτοντας του μια πιο φιλική νότα, ως προς τα ακούσματα της εποχής. Αυτό αποτέλεσε το ΄΄Δούρειο ίππο ‘’, ώστε η ρέγκε μουσική και τα σκληρά βιώματα του Marley να περάσουν στο ευρύ κοινό, ενισχύοντας το διεθνές προφίλ του καλλιτέχνη.

Έτσι λοιπόν η μουσική του περιθωρίου έρχεται στο προσκήνιο με πολλούς υποσχόμενους καλλιτέχνες και πολλά ισχυρά μηνύματα που μεταφέρει η ρέγκε μουσική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τραγούδι του ‘’Get Up Stand Up’’ .

Συνοψίζοντας θα έλεγε κανείς ότι ο Bob Marley για την εποχή του υπήρξε πρότυπο,διότι κατόρθωσε να μετατρέψει τις δυσκολίες της ζωής του,σε ένα σημαντικό μήνυμα:

Κάθε διαφορετικότητα θα πρέπει να είναι αποδεκτή,όπως και η έκφραση όλων των απόψεων και ιδεών.

Στυλιανή Κυριαζή Γ4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης