Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης – EU Access City Award, είναι ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο στις πόλεις που καταβάλλουν προσπάθειες για να είναι προσβάσιμες και διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μια πόλη είναι προσβάσιμη όταν όλοι οι κάτοικοι μπορούν να ζουν σε αυτή και να χρησιμοποιούν όλα τα αντικείμενα και όλες τις υπηρεσίες χωρίς προβλήματα. Επομένως, το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης προσφέρει στις πόλεις της Ευρώπης την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προσπάθειές τους να γίνουν προσβάσιμες για όλους.
Όλα αυτά είναι σημαντικά για όλους τους κατοίκους και κυρίως για τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους. Πολλές φορές πράγματα, όπως οι μεταφορές και οι πληροφορίες, δεν είναι προσβάσιμα για τα άτομα αυτά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν στην κοινότητα όπως όλοι οι άλλοι κάτοικοι. Έτσι μένουν στο περιθώριο. Για παράδειγμα, εάν τα λεωφορεία δεν έχουν ράμπες, τα άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Εάν οι πληροφορίες δεν είναι ευανάγνωστες, τα άτομα με νοητική υστέρηση και άλλα άτομα είναι πιθανό να μην μπορούν να τις διαβάσουν και να τις κατανοήσουν.
Το πρόγραμμα «Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης» ξεκίνησε το 2010 με σκοπό την προώθηση της προσβασιμότητας στο αστικό περιβάλλον για τον αυξανόμενο πληθυσμό των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στον διαγωνισμό πόλεις από ολόκληρη την Ευρώπη.
Η πόλη που κέρδισε το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης για το 2022 είναι η πόλη του Λουξεμβούργου στο Λουξεμβούργο, μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπη. Η πόλη του Λουξεμβούργου κέρδισε το βραβείο επειδή σχεδιάζει, εργάζεται και καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες ώστε οι υποδομές και οι υπηρεσίες της να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες του, σε πολλά επίπεδα όπως την απασχόληση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την αναψυχή και τις μεταφορές.
Η πόλη του Λουξεμβούργου εργάζεται για τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες ανάγκες και προτάσεις των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό, η πόλη διοργανώνει πολλές διαφορετικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, δραστηριότητες, διαλέξεις, προβολές ταινιών και εκθέσεις όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την καθημερινή ζωή και τις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Για παράδειγμα, οι στάσεις λεωφορείων του Λουξεμβούργου είναι εξοπλισμένες με ράμπες και iBeacon. Το iBeacon είναι μια μέθοδος παροχής υπηρεσιών και πληροφοριών και η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα από άτομα με προβλήματα όρασης. Όταν ένα άτομο πλησιάζει μια στάση λεωφορείου εξοπλισμένη με iBeacon, λαμβάνει μια ειδοποίηση που το ενημερώνει για το όνομα της στάσης, τον αριθμό και τον προορισμό του επόμενου λεωφορείου και την προβλεπόμενη ώρα άφιξής του. Επιπλέον, στα οχήματα δημόσιας συγκοινωνίας γίνονται οπτικές και φωνητικές ανακοινώσεις, διαδικτυακά ή μέσω γραπτών μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων της πόλης, τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν από το σπίτι τους με ειδικά μικρά λεωφορεία, τα οποία λειτουργούν και ως λεωφορεία για ηλικιωμένους και γονείς με καροτσάκια. Επίσης, κάθε χρόνοπραγματοποιείται η εκδήλωση «Δείπνο στο σκοτάδι» για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εμπειρίες και τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης. Επιπλέον, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα ακοής, ο Δήμος διοργανώνει μαθήματα νοηματικής γλώσσας, ενώ έχει απονείμει περισσότερα από 900 διπλώματα. Όλες αυτές οι ενέργειες βοηθούν τους κάτοικους της πόλης να εξοικειωθούν με τους διαφορετικούς τύπους αναπηριών και συμβάλλουν στην κατάρριψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.
Μακάρι όλες οι πόλεις να ακολουθήσουν ανάλογα παραδείγματα που δείχνουν σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.
Λυδία Τσάκα Γ5