25η Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών της Κωνσταντινίδου Δέσποινας

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

         Με αφορμή την κοπέλα στο Ιράν που μετά από ξυλοδαρμό τη σκότωσαν, καθώς και τις γυναίκες που άρχισαν να κόβουν τα μαλλιά τους και να κάνουν διάφορες ενέργειες για τα δικαιώματα τους, κάναμε διάφορες σκέψεις και προβληματιστήκαμε για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Παγκοσμίως, καθημερινά,  εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υφίστανται διάφορες μορφές βίας όπως η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική, η οικονομική βία, αλλά και η παρενοχλητική παρακολούθηση, η σωματεμπορία,  ο βιασμός ακόμη και ο θάνατος. Μάλιστα με στοιχεία του Ο.Η.Ε. που δόθηκαν στη δημοσιότητα  41000 γυναικοκτονίες σημειώθηκαν για το έτος 2021 σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα από την αρχή του 2021 μέχρι σήμερα 13 γυναίκες έχουν χάσει την ζωή τους από το χέρι του συζύγου ή του συντρόφου τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του  Ο.Η.Ε. τον Δεκέμβριο του 1999 για να αναδείξει το μείζον αυτό πρόβλημα στις πραγματικές του  διαστάσεις. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από δηλώσεις, μηνύματα, ομιλίες, αφιερώματα και εκπομπές με θέμα την ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Γίνεται μεγάλη κινητοποίηση και «θόρυβος» για την ευαισθητοποίηση ενάντια στην βία κατά των γυναικών και κοριτσιών. Μάλιστα, ο Π.Ο.Υ. όρισε ως γυναικοκτονία την ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, με κριτήριο το φύλο.

Υπάρχουν συζητήσεις, αφίσες, εικόνες και videos. Όλες και όλοι μιλούν και προβάλλουν το ζήτημα. Και πράττουν ορθώς!

Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες μη επετειακές  ημέρες; Τις ημέρες που υπάρχει «ησυχία» για το θέμα; Τις στιγμές που η βία δεν βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν βρίσκεται ως ρεπορτάζ στις ειδήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δεν απασχολεί την επικαιρότητα;

Δεν υπάρχει βία ή μήπως ελλοχεύει και είναι έτοιμη να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή;

H πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στις γυναίκες και να τις προστατέψει με αποτελεσματικό τρόπο μέσα από τις δομές και την νομοθεσία…

Δέσποινα Κωνσταντινίδου Α2

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης