Γνωρίζουμε το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης – Μιλάμε για την ειρήνη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Ενός τετάρτου υπόθεση»

Γεια σας παιδιά! Χαιρετίζουμε τη συντακτική ομάδα των μαθητών/ τριών και των εκπαιδευτικών της σχολικής εφημερίδας «e-ματιά του 1ου» του 1ο Γυμνασίου Κορδελιού και σας ευχόμαστε μια χρονιά γεμάτη αισιοδοξία και δημιουργικότητα! Ξεκινώντας την συνεργασία μας θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες για την πόλη μας και το σχολείο μας.

Η πόλη μας

Οι πόλεις μας βρίσκονται πολύ κοντά η μία με την άλλη και εμείς συχνά επισκεπτόμαστε τη Θεσσαλονίκη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είναι άλλωστε αγαπημένος προορισμός! Επομένως, και σεις σίγουρα γνωρίζετε την Κοζάνη και μπορεί να την έχετε επισκεφτεί κιόλας!

DCIM100MEDIADJI_0260.JPG

Η Κοζάνη είναι Δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.  Έδρα του Δήμου είναι η πόλη της Κοζάνης, ενώ ιστορική έδρα του Δήμου είναι η πόλη της Αιανής, χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη.  Η πόλη αποτελεί το εμπορικό και επιστημονικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας με έντονη ζωή και ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η θέση της πόλης είναι σε τέτοιο σημείο που την καθιστά συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει τη Μακεδονία με την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η κατασκευή της νέας Εγνατίας μείωσε την απόσταση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και διευκόλυνε την πρόσβαση επισκεπτών. Οι κάτοικοι του Δήμου Κοζάνης φροντίζουν για την διατήρηση της πλούσιας τοπικής παράδοσης και των εθίμων της. Γνωστή είναι, άλλωστε, η πόλη μας για το καρναβάλι της και τους Φανούς της που είναι το άναμμα της φωτιάς σε ένα βωμό, το τραγούδι, η οινοποσία, ο χορός και το γλέντι  που στήνεται σε συγκεκριμένα σταυροδρόμια της πόλης την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Είναι μια μοναδική στιγμή και εμπειρία! https://kozanitikiapokria.gr/#about

Αξίζει να γνωρίζετε για την πόλη μας και γιατί όχι να επισκεφτείτε στην πόλη μας:

  • Τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου που θεμελιώθηκε το 1664 με το καμπαναριό του που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας, αλλά και την «Κοβεντάρειο» δημοτική μας βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1668  και σήμερα αριθμεί 120.000 τόμους, σπάνιες εκδόσεις, παλαιά έγγραφα και χειρόγραφα, παλαιότερο των οποίων είναι ένα ευαγγελιστάριο του 1022. Κορυφαία θέση, όμως, έχει η δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (1796-1797). Σας παραθέτουμε τον σύνδεσμο της βιβλιοθήκης για μια εικονική περιήγηση http://www.kozlib.gr/kozlib_new/?page_id=704.
  • Το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο που ανήκει στην κατηγορία των Ιστορικών-Λαογραφικών Μουσείων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες: Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.), Ιστορική έκθεση (από το 1453 έως 1944), Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960), Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων (1861-2004) και Συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960). https://mouseio-kozanis.gr/ .
  • Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας (2006)
  • Το αρχοντικό Λασσάνη στο όποίο στεγάζεται και η δημοτική χαρτοθήκη αλλά και το αρχοντικό Γρ. Βούρκα, ένα ιστορικό μνημείο του 18ου αιώνα.

 

Το σχολείο μας

Το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης  ιδρύθηκε το 1976 ως Β΄ Γυμνάσιο Θηλέων Κοζάνης και το 2000  μεταφέρθηκε στην περιοχή στην οποία στεγάζεται και σήμερα, στην οδό Στρ. Μακρυγιάννη 26.  Το σχολείο μας αριθμεί περίπου 300 μαθητές και μαθήτριες. Διαθέτει  βιβλιοθήκη, εργαστήρια πληροφορικής και χημείας, κλειστό γυμναστήριο και φυσικά αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων. Συστεγάζεται και με άλλο Γυμνάσιο αλλά δεν επικοινωνούμε, καθώς έχουμε διαφορετικό αύλειο χώρο. Το σχολείο μας συμμετέχει σε περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις και πραγματοποιεί και εκπαιδευτικές επισκέψεις. Μπορείτε να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μας και να δείτε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας. https://blogs.sch.gr/4gymkoza/

Σας στέλνουμε με χαρά τα δικά μας έργα πάνω στο πρώτο θέμα συνεργασίας μας, την ειρήνη!

Η συντακτική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης

Ειρήνη είναι…



Λήψη αρχείου

ζωγραφια ειρήνηπαιδια με μπαλα

παιδιά χορεύουν

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης