Τα πρόσωπα – σύμβολα της ειρήνης από τη Δόμνα Χαραλαμπίδου

Η ειρήνη περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, για τις οποίες αγωνίστηκαν σημαντικά πρόσωπα και προσέφεραν σπουδαίο έργο στην ανθρωπότητα.

Φιλανθρωπία

mother-teresa-simera

  Η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους δυστυχισμένους ανθρώπους, τα παιδιά και τους πρόσφυγες για τους οποίους εργάστηκε ανιδιοτελώς για πολλά χρόνια. Επίσης, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους.

Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν και το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο. Επιπλέον, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της  πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ καθώς και τα θύματα του σεισμού στην Αρμενία. Στην συνέχεια ίδρυσε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στη Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία.

Για τη δράση της έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ αυτών και το βραβείο Νόμπελ  του 1979.

Ελευθερία

f564bdc340504754b5c57436610d16fd

   Ο νοτιοαφρικανός Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ηγέτης της αντίστασης στο απαρτχάιντ και στις φυλετικές διακρίσεις, πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, μεγάλος φιλάνθρωπος και ακούραστος πρεσβευτής της ελευθερίας. Ο αγαπημένος Μαντίμπα των Νοτιοαφρικανών φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Νέλσον Μαντέλα δεν υπαναχώρησε από την πίστη του στις αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, της ειρήνης και της διαρκούς μάθησης. Παρά τις τρομερές προκλήσεις που δέχθηκε, ποτέ δεν «απάντησε» στον ρατσισμό με ρατσισμό.

 

Ισότητα

martin-luther-king

  Ο ηγέτης του Αφροαμερικάνικού Κινήματος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αγωνίστηκε για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων.  Το 1961 εμψύχωσε την εκστρατεία  «Επιβάτες για την Ελευθερία», την κινητοποίηση που έφερε και το πραγματικό τέλος στους φυλετικούς διαχωρισμούς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το 1962 ηγήθηκε του αγώνα εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού στο Όλμπανυ της Τζόρτια (Κίνημα του Όλμπανυ) και το 1963 βοήθησε στη διοργάνωση ειρηνικών πορειών διαμαρτυρίας στην πόλη Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Την ίδια περίοδο ηγήθηκε επίσης της «Πορείας στην Ουάσινγκτον». Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Το 1965 ηγήθηκε της πορείας από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι, διαμαρτυρία για τη μη εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους έγχρωμους.

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης