Συνέντευξη με τον κ. Παπαϊωάννου Θοδωρή (ΚΠΕ Έδεσσας)

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Μαρ• 28•21

159843375_474732040368619_940154823938474307_n

Τι σημαίνουν τα αρχικά ΚΠΕ;

ΚΠΕ σημαίνει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πού βρίσκεται το ΚΠΕ στο οποίο εργάζεστε;

Βρίσκεται στην Έδεσσα και μάλιστα σε μια πολύ όμορφη περιοχή και συγκεκριμένα στην περιοχή των καταρρακτών. Βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο και τα γραφεία του όπως και η αίθουσα διδασκαλίας είναι παλιοί νερόμυλοι, που φτιάχτηκαν από την αρχή.

Από πότε λειτουργεί;

Τα ΚΠΕ σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν το 1999 με το 2000. Το δικό μας ΚΠΕ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, πριν 18 χρόνια δηλαδή.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΚΠΕ; Γιατί υπάρχει;

Το ΚΠΕ θέλω να το σκέφτεστε σαν ένα σχολείο, γιατί στην ουσία αυτό είναι. Έχει τους εκπαιδευτικούς που συνήθως είναι 5 με 6 άτομα, δεν έχει όμως μαθητές σταθερούς. Δεν έχει δηλαδή παιδιά που έρχονται κάθε μέρα. Αντιθέτως, το ΚΠΕ το επισκέπτονται παιδιά από όλες τις τάξεις, από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από όλες τις βαθμίδες.

Τι σχέση έχει το ΚΠΕ με τα σχολεία;

Στην ουσία είναι ένα σχολείο ανάμεσα στα άλλα τα σχολεία λιγάκι διαφορετικό. Εδώ όταν έρχονται τα παιδιά δεν κάνουμε ακριβώς μάθημα, κάνουμε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Γίνεται έξω στη φύση και όχι όπως στο σχολείο σε μία αίθουσα με βιβλία κτλ.

Σε ποιους απευθύνονται οι δράσεις του ΚΠΕ;

Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, αλλά και σε φοιτητές και ενήλικες. Κάνουμε προγράμματα, λοιπόν, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και σεμινάρια για φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Τι προγράμματα γίνονται στο ΚΠΕ;

Εμείς εδώ έχουμε 6 προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου το λένε «Ο σκίουρος σβούρας». Για το δημοτικό έχουμε ένα πρόγραμμα που λέγεται «Το υπαίθριο μουσείο νερού» και είναι ένα κυνήγι θησαυρού. Ένα άλλο πρόγραμμα που λέγεται «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» και στο οποίο φτιάχνουμε μουσικά όργανα από σκουπίδια. Ένα άλλο πρόγραμμα που λέγεται «Η λίμνη του Άγρα» και επισκεπτόμαστε τη λίμνη και μελετάμε τα πουλιά και την ποιότητα του νερού. Ένα ακόμη πρόγραμμα στο οποίο πηγαίνουμε στα Λουτρά του Πόζαρ και γνωρίζουμε τα φυτά και τα ζώα της περιοχής και τέλος, ένα πρόγραμμα που γίνεται στο μουσείο της Πέλλας, που είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πληρώνει κάποιος για να συμμετάσχει στα προγράμματα του ΚΠΕ;

Όχι, όλα τα προγράμματά μας είναι δωρεάν.

Ποιο από τα προγράμματα που υλοποιεί το ΚΠΕ είναι το αγαπημένο σας;

Το αγαπημένο μου είναι «Η μπάντα των απορριμματοφόρων».

Ποιο από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν θεωρείτε πως είναι το πιο σημαντικό;

Εμείς έχουμε επικεντρώσει ως ΚΠΕ την ενασχόλησή μας στη διαχείριση του νερού και στα σκουπίδια και κυρίως στα πλαστικά.

Τι έχετε να συμβουλέψετε τα παιδιά και τους μεγάλους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος;

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ποιος δεν θέλει να είναι καθαρό και όμορφο το σπίτι του για να μπορεί μέσα σε αυτό να ζει και να μεγαλώνει όμορφα κι αυτός; Άρα λοιπόν δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία άλλη σκέψη. Αν δεν μπορεί να υπάρξει η φύση και η γη δεν μπορούμε να υπάρξουμε κι εμείς οι άνθρωποι.  Αν θέλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτό το σπίτι, πρέπει να μάθουμε να το αγαπάμε, να το φροντίζουμε, να το σεβόμαστε.

Έχετε να μας προτείνετε κάποιο παιδικό βιβλίο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος;

Υπάρχουν πάρα πολλά. Αυτό που θα ήθελα να σας προτείνω είναι  «Το μήνυμα του πελαργού».

 

Screenshot_6

Σχολιάστε

Top